, 2022/10/25

Dél-Amerikában honos gyógynövény, ahol az őslakos indiánok évszázadok óta fogyasztják. A koffeintartalom 2,5-8%-ot is elérheti. Ennek köszönhetően javítja a testi és szellemi teljesítőképességet.

Guarana

Piros toktermésében 1-3 mag található. A mag nagy részét a sziklevél teszi ki. A termés feldolgozása során a szikleveleket pörkölik, finomra aprítják, vízzel összepréselik és szárítják. A mag porából keményítő hozzáadásával 100-500 g-os rudakat készítenek. Az így készített guaranát, vagyis gvaránapasztát galenusi készítmények formájában alkalmazzák.

Absztrakt

A guarana (Paullinia cupana Kunth, Sapindaceae) magjai változatos farmakológiai funkciókkal rendelkeznek, például antimikrobiális, antioxidáns, antikarcinogén, stimuláló és kognitív funkciókkal, valamint májvédelemmel és fogyással. E hatások közül sok valószínűleg a magvak magas metilxantin- és tannin-tartalmának köszönhető. Brazíliában, a világ legnagyobb guarana-termelőjében a növényi anyagot elsősorban az üdítőital-iparban használják, bár a kozmetikai és gyógyszeriparban is alkalmazzák.

Bár a legnagyobb termőterülettel az Amazonas régió rendelkezik, Bahia állam a fő guarana-termelő Brazíliában (71%). Ez az áttekintés elsősorban a guarana lehetséges farmakológiai hatásaira összpontosít, amelyeket már vizsgáltak. Ezen túlmenően olyan kevésbé figyelembe vett témákat tárgyal, mint a guarana magvak és kivonatok toxikológiája és minőségellenőrzése, amelyek végső soron befolyásolják a guarana használatának biztonságosságát.

Emellett részletesen tárgyalja a növényi drogok és kivonataik előállítására használt módszereket, a standardizálás fontosságára és az előkészítő tényezők közvetlen hatására összpontosítva, a guarana kivonatok farmakológiai tulajdonságaira.

Gyógyhatása

Fiziológiás hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető. Ezek a mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizeletkiválasztást, a zsír és cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a vérlemezkék összecsapódását. Nemrég fedezték fel, hogy a magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található.

A növény alkalmazása veszélytelen, de nagy (100 mg-ot meghaladó) adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, hányingert, fejfájást, idegességet, álmatlanságot, remegést okozhat. Túladagolása fokozza a spontán vetélés és a koraszülés veszélyét. Megemlítendő, hogy a koffein a doppingszerek listáján is szerepel.

Összetétel

Guaraná gyümölcsök

A Biological Magnetic Resonance Data Bank szerint a guaranin (ismertebb nevén a koffein) a guaranában található, és azonos a más forrásokból, például kávéból, teából és mate-ból származó koffeinnel. A guaranine, theine és mateine mind a koffein szinonimái, amikor e szavak definíciói a koffein kivételével nem tartalmazzák a gazdanövényük tulajdonságait és vegyi anyagait.

A koffein természetes forrásai a koffeinen kívül a xantin alkaloidok széles körben változó keverékeit tartalmazzák, beleértve a szívstimuláns teofillint, teobromint és más anyagokat, például polifenolokat, amelyek oldhatatlan komplexeket képezhetnek a koffeinnel. A guaranában található fő természetes fenolok a (+)-katechin és a (-)-epicatechin.

Felhasználások

Guaraná magpor

Az Egyesült Államokban a guaraná gyümölcsport és a magkivonatot az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal nem minősítette "általánosan biztonságosnak" (GRAS), hanem élelmiszer-adalékanyagként engedélyezték ízesítésre (de nem ízesítésre).

A guaraná-t édesített vagy szénsavas üdítőitalokban és energiaitalokban használják, gyógyteák összetevője, vagy étrend-kiegészítő kapszulákban található. Dél-Amerika koffeinjének nagy részét a guaranából nyeri.

Italok

Guaraná (üdítőital)

Brazília, a világ harmadik legnagyobb üdítőital-fogyasztója[19] több üdítőital-márkát is gyárt a guaraná összezúzott magjából, amelyet a kávéhoz hasonlóan használnak,[20] guaraná magjából, maniókából és vízből erjesztett italt is készítenek,[20] Paraguay szintén guaraná üdítőital-gyártó, több márka is működik a piacán. A guaraná szót Brazíliában, Peruban és Paraguayban széles körben használják a guaraná kivonatot tartalmazó üdítőitalokra utalva.

Történelem és kultúra

A guaraná szó a guaraní guara-ná szóból származik, amely a növényt jelölő sateré-maué szóból, a warana szóból ered, amely a guaraní nyelvben azt jelenti: "olyan gyümölcs, mint az emberek szeme" vagy "az istenek szeme". A guaraná fontos szerepet játszik a tupi és a guarani kultúrában. Egy, a Sateré-Maué törzsnek tulajdonított mítosz szerint a guaraná háziasítása onnan ered, hogy egy istenség megölte a falu egyik szeretett gyermekét.

Hogy megvigasztalja a falusiakat, egy jóindulatúbb isten kitépte a gyermek bal szemét, és elültette az erdőben, így alakult ki a guaraná vad változata. Ezután az isten kitépte a gyermek jobb szemét, és elültette a faluban, így született meg a háziasított guarana. A guaránik gyógyteát készítenek a magok meghámozásával, mosásával és szárításával, majd finom porrá zúzásával. A port tésztává gyúrják, majd hengerekké formálják.

Ezt a terméket guaraná kenyérnek nevezik, amelyet lereszelnek, majd cukorral együtt forró vízbe mártják. Ezt a növényt a 16. században Felip Betendorf, Oviedo, Hernández, Hernández, Cobo és más spanyol krónikások mutatták be az európai gyarmatosítóknak és Európának. 1958-ra a guaraná kereskedelmi forgalomba került[8]. 1958-ra a guaraná kereskedelmi forgalomba került.