, 2022/10/26

Thymus pulegioides. Közönséges neve(i): KakukkfűNagy vad kakukkfűNagy kakukkfűZitromos kakukkfű. A széleslevelű kakukkfű a Lamiaceae (mentafélék) családjába tartozó illatos, törpe, fás örökzöld növény. Hazájában, Európában és Északnyugat-Kínában homokos területeken, útszéleken, dombokon, füves vagy sziklás területeken nő.

Hegyi kakukkfű

A "kakukkfű" szó eredete a görög thumosz szóból származik, amely "bátorságot" jelent. A középkorban a kakukkfüvet a bátorság jelképének tartották. A "kakukkfű" szó a görög thymos szóból is származhat, amelynek jelentése "illatszer". A nemzetség növényei jellemzően nagyon illatosak. A faj neve, a pulegioides, a latin pulegium szóból származik, és azt jelenti, hogy "olyan, mint a pennyroyal". Ez egy másik, európai pennyroyal néven ismert növényre utal.

A növény 8-12 hüvelyk magas és 8-12 hüvelyk széles, és általában díszítő talajtakaróként vagy gyógynövényként használják. A széleslevelű kakukkfű a jól vízelvezetett homokos vagy agyagos talajon fejlődik a legjobban, és a teljes napsütést kedveli. Könnyen termeszthető és nagyon kevés karbantartást igényel. Ha konyhai célokra használjuk, a leveleket a virágok kinyílása előtt érdemes betakarítani. A szaporítás szokásos módja a tavaszi osztás vagy a nyár közepén vagy végén félkemény dugványozás.

A növény dombot képez, és magasabbra és felállóbbra nő, mint a kúszó kakukkfű. A szárak szélei szőrösek, és minden száron vannak virágok. A virágok aprók, csövesek és rózsaszín-lila színűek. Júliusban és augusztusban jelennek meg. A levelek a fajtától függően a sötétzöldtől a tarka színűig változhatnak.

A széleslevelű kakukkfű vonzza a pillangókat és a méheket, valamint szarvas- és nyúlálló és szárazságtűrő. Ez a fás évelő csodálatos kiegészítője lenne egy teraszkertnek, sziklakertnek vagy házikertnek. Tökéletes szegélyként vagy konténerkertészetben. Állítólag nagyon hasonlít a kúszó kakukkfűre (Thymus serpyllum).

Virágai kicsik, halványrózsa- és lila színűek, végálló fejecskeszerű virágzatban helyezkednek el, melyek közepesek, vagy sűrűk, hosszuk 6-81 mm között van, alakja igen változatos, hengeres, megszakított hengeres, gömbölyded, téglalap-kúpos. A párta bíboros-rózsaszínű. Június és szeptember között virágzik. Túlnyomórészt felálló hajtásokkal rendelkezik, ezek magassága 4-24 cm. A növény minden részének intenzív illata van, de a kakukkfüvek jellegzetes illatán kívül, citromolaj tartalma miatt enyhe citrus illattal is rendelkezik.

Gyógyhatása

Görcsoldó és antibiotikus hatóanyagainak köszönhetően csillapítja a köhögést, jó a gyomor- és bélpanaszokra is.

A Thymus pulegioides illóolajának összetételét és gombaölő hatását vizsgálták Candida, Aspergillus és dermatofita gombatörzsekre. A növény légi részeiből hidrodesztillációval nyertek illóolajat, amelyet GC és GC-MS segítségével elemeztek. Az olaj magas karvacrol- és timoltartalmat mutatott. A MIC és a minimális letális koncentrációt használták a Candida (hét klinikai izolátum és négy ATCC-típusú törzs), az Aspergillus [öt klinikai izolátum, valamint két Colección Española de Cultivos Tipo (CECT) és két ATCC-típusú törzs] és öt klinikai dermatofita törzs elleni gombaölő hatás értékelésére.

Az illóolaj és fő összetevőinek gombaellenes aktivitását értékelték. Az élesztőgombákra és fonalas gombákra gyakorolt hatásmechanizmusának tisztázása érdekében a citoplazma membrán integritásának áramlási citometriás vizsgálatát végezték el, és vizsgálták az ergoszterol mennyiségére gyakorolt hatást. Az eredmények azt mutatták, hogy a T. pulegioides illóolaj jelentős aktivitást mutatott a klinikailag releváns gombák ellen, elsősorban a citoplazmamembránban bekövetkező elváltozások kialakulásának és az ergoszterol tartalom jelentős csökkenésének köszönhetően. A jelen tanulmány azt jelzi, hogy a T. pulegioides illóolaj jelentős gombaellenes aktivitással rendelkezik, amely további vizsgálatokat érdemel a klinikai alkalmazások tekintetében.