, 2022/10/26

A homoki szalmagyopár (Helichrysum arenarium) az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Egyéb nevei: sárga szalmavirág, szalmagyopár, sárgagyopár, homoki szalmavirág.

Homoki szalmagyopár

A 20–50 cm magas évelő növény vastag, fehér gyapjas-mohos levelei szórt állásúak. Fészekvirágzatai majdnem gömbölyűek, sátorozó tömött fürtöt alkotnak. Virágai aranysárgák, kaszattermésének felülete finoman szemcsézett. Magyarországon védett növény.

Gyógyhatása

A homoki szalmagyopár az arenolnak, az izoarenolnak és az arenarinkomplexeknek köszönhetően mikroba- és gombaellenes hatású, a kempferol és a naringenin pedig segíti az epe elválasztását, a gyomor és a hasnyálmirigy szekrécióját. A kvercetin növelheti a máj méregtelenítő működését. Görcsoldó hatása is ismert.

Felhasználása

A homoki szalmagyopárt az epeelválasztás zavarai esetén alkalmazzák. Görcsoldó hatásának köszönhetően ajánlott emésztési panaszok enyhítésére, így például epe- és bélgörcsök, bélrenyheség esetén. Gyulladás- és fertőzésgátló tulajdonsága miatt a kozmetikában is alkalmazzák. Különböző keverékekben a nem fájdalmas sebek gyógyulását és a sebhegesedést is elősegíti.

Bár mindmáig veszélytelennek ismerik, alkalmazása nem ajánlott epehólyag-kövesség vagy az epeút elzáródása esetén. Ilyenkor a kezelés előtt fordulj orvoshoz!

A családjába tartozó Helichrysum arenarium (L.)

Helichrysum arenarium (L.) Moench a hagyományos gyógyászatban ismert vizelethajtó, epehajtó és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól. Ez az áttekintés a Helichrysum arenarium (homoki örökzöld) más ismert növényekkel szembeni fölényére összpontosít, mint a kiegészítő gyógyászatban az emésztési és máj- és epeúti betegségek megelőzésére használt aktív farmakológiai vegyületek forrására.

Mivel a faj spontán flórában és termesztett növényekben egyaránt előfordul, ez a cikk a H. arenarium ellenőrzött kultúrájának fejlesztését emeli ki, követve a növény mint biológiai anyag reprodukálhatóságát. Tárgyaljuk a fitovegyületek, különösen a jól jellemzett flavonoidkivonatok sokféleségét és az extrakciós eljárások közötti különbségeket.

Elemzik a különböző növényi kivonatok által bizonyított vírusellenes, antibakteriális és gombaellenes aktivitásokat humán patogénekkel szemben, valamint azok hatásmechanizmusát. A tanulmány célja, hogy hozzájáruljon a Helichrysum fajok hatásaival kapcsolatos elégtelen ismeretekhez, és feltárja, hogy kivonataik értékes forrása lehetnek az új gyógyszerhatóanyagoknak. Teljes szöveg megtekintése.

Kulcsszavak: Helichrysum arenarium; termesztési módszerek; hagyományos felhasználás; fitokémia; koleretikus és kolagóg hatás; gyulladáscsökkentő; antioxidáns és antimikrobiális hatás.