, 2022/10/26

Az ideggyökér vagy mexikói jamgyökér (Dioscorea villosa) húsos, gumószerű rizómájú évelő növény, amelynek kúszó szára akár 6 m magasra is felnyúlhat.

Ideggyökér

Nagy, szív formájú levelei hosszú levélnyélen ülnek. Apró, sárgászöldes virágai fürtbe rendeződnek, és megkülönböztethetők a porzós és a termős virágok. Termése tok.

Gyógyhatása

A dioszcin a foszfolipáz A2 gátlásával gyulladásgátló hatású. A kísérletek során igazolódott, az egereknél ez az enzim megakadályozza a fülödémát. Texasban a gyökeret hagyományosan a reumatikus betegségek ellen használják.

Egy klinikai vizsgálatban, amelynek során a növénynek a klimax elleni hatását tanulmányozták, a betegek egyik csoportját ideggyökérrel, míg a másikat placebóval kezelték, semmilyen hatást nem észleltek. A belőle kinyert szaponinkeveréket hidralizálják és szteroidkészítményeket állítanak elő belőle, de a krémek hatásosságát sem lehetett bizonyítani.

Fogyasztása tilos, szerepel az OGYÉI tiltólistáján is.

Alapanyaga a természetes jamgyökér.

Jellemző tünetek: 

Hirtelen kialakuló éles, periodikus, visszatérő fájdalom, amely összegörnyedve erősödik, hátrafelé kifeszülve, illetve a hát masszírozására, nyújtására enyhül. 

Különböző pontokban visszatérő, naponta többször jelentkező, néhány másodpercig-percig fennálló, kínzó, késszúrásszerű, nyilalló fájdalom. Neuralgia.

Hátfájdalom.

Főbb javallatok: 

Gyermeknél történő alkalmazás: Vastagbélpanasznál fellépő heves fájdalom vagy neuralgia, mely hátrahajlásra javul. 

Csecsemők kólikája. 

Vastagbélprobléma. 

Ülőidegzsába.

Adagolás: 

5 vagy 15 CH hígításban adható 5 golyócska 10 percenként, a fájdalom hevességének és a beteg érzékenységének megfelelően, majd a tünetek enyhülése szerint ritkítva a szedést.

Wild Yam gyökér és hatásai

A Wild Yam (Dioscorea villosa), vagy mexikói jamgyökér Észak-Amerikában őshonos növény. Számos más neve is ismert1, például: kólika gyökér, wild jam, amerikai jam, négylevelű yam, jamgyökér.

A népi orvoslásban a 18. század óta használták menstruációs görcsök, köhögések és gyomorrontások kezelésére. A jamgyökeret már a mexikói aztékok és a dél-amerikai maják is gyógyításra használták, többek között reumatikus panaszok kezelésére. Az észak-amerikai indiánok is ismerték és nagyra becsülték a növényt. Asszonyaik értettek ahhoz, hogy hogyan kell biztos fogamzásgátlásra, a testük fiatalon tartására és harmonizálására használni. A férfiak a gumókat kis adagban fiatalítószerként alkalmazták. Ma gyakran krémként dolgozzák fel, amely enyhíti a menopauza és a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit.

A Wild Yam gyökér számos betegség kezelésében segíthet, bár ezen felhasználások hatékonyságának megerősítésére még további tudományos kutatások szükségesek.

WIld yam alkalmazási területei

Hormontermelés és egyensúlyhiány

A Wild Yam gyökér dioszgenint tartalmaz, ami egy növényi szteroid, melyet a tudósok szteroidok, például progeszteron, ösztrogén, kortizon és dehidroepiandroszteron (DHEA) előállítására használnak fel, és amelyeket aztán orvosi célokra használnak2.

A kutatások eredményei alapján a jamgyökérnek hasonló előnyei lehetnek a szervezetében, mint ezeknek a szteroidoknak, természetes alternatívát kínálva az ösztrogén terápiának vagy a progeszteron krémeknek.

Menopauza

A jamgyökeret leggyakrabban az ösztrogénpótló terápia alternatívájaként alkalmazzák3 a menopauza tüneteinek, például az éjszakai izzadás és a hőhullámok enyhítésére.

Gyulladás

A Wild Yam gyökérnek gyulladáscsökkentő4 hatása lehet. A fájdalmat, duzzanatot és merevséget okozó ízületi gyulladás kezelésére használják.

A krónikus gyulladás a különféle állapotok, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás megnövekedett kockázatához kapcsolódik

Számos vizsgálat megfigyelte, hogy a jampor csökkentette a különböző betegségekhez kapcsolódó gyulladást, beleértve a vastagbélrákot, az irritábilis bél szindrómát (IBS) és a gyomorfekélyt.

Különböző vizsgálatok5 feltárják, hogy a Wild Yam gyökérből kivont dioszgenin segít megvédeni az osteoarthritis és a reumás ízületi gyulladás progresszióját.

A bőr egészsége

A jamgyökér az öregedésgátló6 bőrkrémek gyakori összetevője.

Egy tanulmány megállapította, hogy a dioszgenin ösztönözheti az új bőrsejtek gyarapodását, amelynek öregedésgátló hatása lehet.

A dioszgenin potenciális depigmentáló hatását is tanulmányozták. A túlzott napsugárzás hiperpigmentációt okozhat, amely ártalmatlan, de nemkívánatosnak tekinthető.

Fokozhatja az agy működését

A jamgyökérben található dioszgenin elősegíti az idegsejtek növekedését és fokozza az agy működését.

Egy 12 hetes vizsgálatban7<8sup> azok az emberek, akik yam kiegészítést szedtek, magasabb eredményt értek el az agyműködési teszten, mint a placebo csoportban. A dioszgenin emellett javíthatja a memóriát és tanulási képességeket.

Lehetséges mellékhatások és kölcsönhatások

A jamgyökér alkalmazását általában biztonságosnak tekintik. A potenciális hormonkölcsönhatások miatt az ilyen betegségben szenvedő egyéneknek kerülniük kell a jamgyökér termékeket.

A gyermekek, a terhes vagy szoptató nők, valamint a protein S-hiányban szenvedő emberek - genetikai rendellenesség, amely növeli a vérrögképződés kockázatát - az elégtelen biztonsági információk miatt kerüljék el a Wild Yam gyökerét.

Kölcsönhatásba léphet az ösztradiollal, a fogamzásgátló és a hormonpótló terápiák bizonyos formáiban jelen lévő hormonnal. Ha ezeket a gyógyszereket szedi, kerülnie kell a jamgyökeret, kivéve, ha az egészségügyi szolgáltató erre más javaslatot ad.