, 2022/10/26

Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra), népies néven édesfának és cukorkórónak is nevezik, a hüvelyesek (Fabales) rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak családjába tartozó faj.

Igazi édesgyökér

Termesztett gyógynövény, a medvecukor ízesítőanyaga. Kivonata, vagy gyökerének porított növényi anyaga táplálékkiegészítők alapanyaga. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Ánizsra emlékeztető ízű és illatú gyökérrel rendelkezik.

A G. glabra vagy igazi édesgyökér egy ősi gyógynövény, amely a Leguminosae/Fabaceae/Papilionaceae családba tartozik, és Észak-Indiában általában mulaithi néven ismert. A G. glabra kémiai összetétele a glicirrizin, glicirretinsav, izoliquiritin, izoflavonok stb., és származékaikról számos farmakológiai tevékenységet jelentettek, mint például köptető, köptető, köhögéscsillapító, fekélyellenes, rákellenes, gyulladáscsökkentő, antidiabetikus stb. hatás.

Ezek a fitokemikáliák nagy ígéretet hordoznak új növényi gyógyszerek tervezéséhez, és e vegyületek származékait a jövőbeli gyógyszeres felhasználásuk farmakológiai céljainak értékelése céljából hozzák létre. A természetes termékek a betegségek számos formájának kezelésében elsőrendű forrásként szolgálnak, amelyek közül sokat naponta fogyasztunk a táplálkozással együtt. Jelentős védelmet nyújtanak a különböző betegségekkel és rendellenességekkel szemben.

Bevezetés

A növények az emberi kultúra kezdete óta a gyógyszerek egyik fontos forrása. Egyre nagyobb az igény a növényi alapú gyógyszerek, egészségügyi termékek, gyógyszerek, étrend-kiegészítők stb. iránt. A gyógynövények nagy jelentőséggel bírnak az egyének és a közösségek egészsége szempontjából. E növények gyógyászati értéke bizonyos kémiai anyagokban rejlik, amelyek meghatározott fiziológiai hatást fejtenek ki az emberi szervezetben. A növények e bioaktív összetevői közül a legfontosabbak a triterpenoidok, szaponinok, flavonoidok, tanninok, alkaloidok és fenolos vegyületek. Sok ilyen őshonos gyógynövényt fűszer- és élelmiszernövényként használnak. Néha a terhes és szoptatós anyáknak szánt élelmiszerekhez is hozzáadják őket gyógyászati céllal.

A glycyrrhiza az ógörög glykos, azaz édes, és a rhiza, azaz gyökér kifejezésből származik. A Glycyrrhiza glabra Észak-Indiában mulaithi néven ismert. A Glycyrrhiza glabra, más néven édesgyökér és édesfa, a Földközi-tenger vidékén és Ázsia bizonyos területein őshonos. Számos hagyományos gyógyító állította a Glycyrrhiza fajok hatékonyságát számos kóros állapotra, mint vizelethajtó, epehajtó, rovarölőként használt, és a hagyományos gyógyászatban köhögés, megfázás és fájdalmas duzzanatok esetén javallott.

Farmakológiai tevékenység

Az etnobotanikusok, fitokémikusok és kísérleti farmakológusok által a bioaktivitásával kapcsolatban végzett különböző vizsgálatok kimutatták, hogy a növény új gyógyszerek forrása lehet, és számos betegség és betegség kezelésére alkalmas terápiás szereket lehet előállítani. A különböző tevékenységekről szóló beszámolót itt közöljük.

Köhögéscsillapító és köptető

Az édesgyökérpor és -kivonat hasznosnak bizonyult torokfájás, köhögés és hörgőhurut kezelésére. Hashajtó, köptető és köptető oldó hatású, ami a glicirrizinnek tulajdonítható, és segít a felső légutakban lévő torlódások kiűzésében, mivel felgyorsítja a légcső nyálkakiválasztását. Nemrégiben megállapították, hogy a liquiritin apiosid az édesgyökér metanolos kivonatában jelen lévő aktív vegyület. A vegyület gátolja a kapszaicin által kiváltott köhögést

Antimikrobiális

A multirezisztens mikroorganizmusok napjainkban komoly fertőzést jelentenek a klinikai orvoslásban az általuk okozott gyors terjedés és krónikus fertőzések miatt. A Glycyrrhiza Linn nemzetség minden fajára jellemzőek az izoprenoid fenolok, amelyek szelektív antimikrobiális aktivitással rendelkeznek. A legújabb kutatások a G. glabra hidrometanolos gyökérkivonatának antibakteriális hatását mutatták ki néhány Gram-pozitív és negatív kórokozóval szemben. A Glycyrrhiza gyökérből izolált számos komponens, köztük a glabridin, gabrin, glabrol, glabren, hispaglabridin A, hispaglabridin B, 40-metilglabridin és 3-hidroxiglabrol potenciális in vitro antimikrobiális aktivitást mutatott. A glicirrizinsavakat atópiás dermatitisz, viszketés és a bőr parazita fertőzései miatti ciszták gyógyítására használták.

Véralvadásgátló és memóriajavító hatás

A glicirrizint, egy már ismert gyulladáscsökkentő vegyületet, a trombin első növényi alapú gátlójaként is megtalálták. Meghosszabbította a trombin és a fibrinogén alvadási idejét, és növelte a plazma újrakalcinálódási időtartamát. A trombin által kiváltott trombocitaaggregációt gátolta a glicirrizin hatása, de a PAF (trombocita aggregáló faktor) - vagy kollagén által kiváltott agglutinációt nem befolyásolta a glicirrizin. Az egyik laboratóriumi alapú kutatás a G. glabra memóriajavító hatását mutatta ki kísérleti állatokon.

Antivirális

A glicirrizinnek kiemelkedő antivirális aktivitása van, mivel nem teszi lehetővé a vírussejtek megkötését. Nemrégiben a ribavirin, a 6-azauridin, a piraziofurin, a mikofenolsav és a glicirrizin vírusellenes aktivitását vizsgálták a SARS (súlyos akut légúti szindróma) vírus két klinikai izolátumával, azaz az FFM-1 és FFM-2 vírusokkal szemben. Megfigyelték, hogy a glicirrizin volt a leghatékonyabb a vírusszaporodás megfékezésében, és profilaktikus intézkedésként alkalmazható. A glicirrizint korábban már alkalmazták HIV-1 és krónikus hepatitis C vírusban szenvedő betegek kezelésére.

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő

A Glycyrrhiza glabra hidrometanolos gyökérkivonata jelentős antioxidáns aktivitást mutatott kémcsöves rendszerben. A Glycyrrhiza (gyökér) rengeteg polifenolos komponenssel rendelkezik, mint potenciális antioxidáns forrás. A Licochalcones B és D potenciális aktivitást mutat a mikroszomális lipidperoxidáció gátlásával. A retrokalkonok a mitokondriális lipidperoxidációt mutatják ki, és megakadályozzák a vörösvértestek oxidatív hemolízisét.

A Glycyrrhiza glabra-ban található izoflavonok, mint a glabridin, a hispaglabridin A és a 3′-hidroxi-4-O-metilglabridin potenciális antioxidáns hatásúnak bizonyultak. Nemrégiben dehidrostilbén-származékokat, mint például α-dihidro-3,5,4-trihidroxi-4,5-diiodopentenilstilbént izoláltak, és szabadgyök-lebontóként jelentették.

A kutatások azt mutatják, hogy a glicirrizin a bélben történő lebontásakor a hidrokortizonhoz és más kortikoszteroid hormonokhoz hasonló gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.

Fekélyellenes tevékenység

Az édesgyökeret az 1970-es évek eleje óta használják fekélyellenes szerként. A kivont glicirrizint, a DGL-t (deglicirrizált édesgyökér) általában a fekélyek hatékony kezelésére alkalmazzák. Az édesgyökérből származó karbenoxolon a gasztrin szekréció gátlásával fejt ki antiulcerogén hatást. Az édesgyökér növelheti a prosztaglandinok koncentrációját az emésztőrendszerben, amelyek elősegítik a gyomor nyálkakiválasztását. Arról is beszámoltak, hogy az édesgyökér meghosszabbítja a gyomor felszíni sejtjeinek élettartamát és antipepszin hatású.

Hepatoprotektív aktivitás

A krónikus hepatitis (vírusos és nem vírusos) lassan progrediáló májbetegség, amely májzsugorodássá alakulhat, és ennek lehetséges szövődménye a májelégtelenség vagy a hepatocelluláris karcinóma. Japánban a glicirrizint már több mint 60 éve használják a krónikus hepatitis kezelésére SNMC (erősebb neo-minophagen-C) néven klinikailag, mint antiallergiás és hepatitisellenes szert. A glicirrizin a placebóhoz képest jelentős csökkenést idézett elő a szérum aminotranszferázokban és javította a máj szövettanát.

Az is felmerült, hogy a glicirrizin hosszú távú használata megakadályozza a hepatocelluláris karcinóma kialakulását krónikus hepatitis C-ben. In vitro vizsgálatok azt mutatták, hogy a glicirrizin módosítja az intracelluláris transzportot és elnyomja a hepatitis B vírus felszíni antigénjét. Megállapították, hogy a 18β-glicirretinsav (GA), a glicirrizin aglikonja csökkenti a P450 E1 expresszióját, ezáltal védi a májat.

A GA az aflatoxinok által okozott oxidatív és májkárosodást is megakadályozza a CYP1A1 és a GST (glutation-S-transzferáz) aktivitásának növelésével, és a hepatotoxin metabolikus hatástalanítása révén hozzájárulhat az antikarcinogén hatáshoz is. Az egyik kutatás szerint a G. glabra hidrometanolos gyökérkivonata jelentős védelmet mutatott a CCl4 (szén-tetraklorid) által kiváltott hepatotoxicitással szemben kísérleti egerek májszövetében. Kísérletileg azt is megvizsgálták, hogy a glicirrizin és analógjai mitogén hatást fejtenek ki az epidermális növekedési faktor receptorokon keresztül, majd a MAP (mitogén aktivált fehérje) kináz útvonalat stimulálva indukálják a hepatocita DNS-szintézist és proliferációt.

Mellékhatások és toxicitás

A Földön mindennek megvan a maga célja, legyen szó növényekről, állatokról vagy mikrobákról, de a fogyasztásnak van egy határa, mert köztudott, hogy egy határérték után bármi káros vagy mérgező lehet. Az édesgyökér-kiegészítés leggyakrabban jelentett mellékhatása az emelkedett vérnyomás. Ez feltehetően az édesgyökérnek a rennin-angiotenzin-aldoszteron rendszerre gyakorolt hatásának köszönhető. Azt feltételezik, hogy az édesgyökér-szaponinok képesek az aldoszteron hatását erősíteni, miközben a vesékben lévő ásványi anyag-kortikoid receptorokhoz kötődnek.

A magas vérnyomás mellett a betegeknél hipokalémia és nátriumretenció léphet fel, ami ödémát eredményez. Minden tünet általában megszűnik a terápia abbahagyásával. Számos tanulmány nem számol be mellékhatásokról a kezelés során. Általában a tünetek megjelenése és súlyossága az édesgyökérbevitel dózisától és időtartamától, valamint az egyéni érzékenységtől függ. Úgy tűnik, hogy az ásványi anyag-kortikoid felesleg szindrómában szenvedő betegek által naponta elfogyasztott édesgyökér mennyisége széles skálán mozog, a napi 1,5 g-tól a napi 250 g-ig.