, 2022/10/26

Az illatos ruta (Agathosma betulina) kis termetű dél-afrikai cserje. 1–2 cm hosszú, tojásdad alakú levelei szinte világoszöldek, a szár közelében elkeskenyedők vagy rombuszra emlékeztetők.

Illatos ruta

Rövid levélnyélen ülnek, szélük finoman fogazott. A levél felületén illóolaj-tartalmú pontszerű mirigyszőrök láthatók. A mintegy 12 mm átmérőjű virágok pártája fehér vagy rózsaszín. Tojásdad alakú toktermése 5 fényes, fekete magot rejt.

Gyakran használt hagyományos dél-afrikai gyógynövény, a 18. században került be a nyugati gyógynövény-gyógyászatba. Széles körben termesztik gyógyászati célokra Dél-Afrikában és korlátozott mértékben Dél-Amerikában. A szárított gyógynövényt nemzetközi kereskedelemben forgalmazzák.

Ehető felhasználás

Az erősen aromás levelekből pálinkát készítenek

A levelek kivonata egy gyógynövénybor összetevője.

A levelekből nyert bükköny illóolajat az USA-ban élelmiszer-aromaként engedélyezték, legfeljebb 0,002%-os (15,4 ppm) koncentrációban. A kámforos-borsmentás aromát édességek, fagylaltok, pékáruk és ételízesítők ízesítésére használják.

Az olajat az Európa Tanács az élelmiszer-aromák természetes forrásaként is felsorolja.

Gyógyászati célokra

A bükköny erősen aromás gyógynövény, amelyről kimutatták, hogy serkenti és tisztítja a húgyutakat, valamint fokozza az izzadást.

A növény illóolajat tartalmaz, amelynek elsődleges összetevője a dioszfenol - ez bizonyítottan erős vizelethajtó és fertőtlenítő hatású.

Az illóolaj további hatóanyagai a menton, izomenton, limonén és pulegon.

A növény a rutin és a diozmin flavonoidokat is tartalmazza.

A leveleket belsőleg alkalmazzák vese- és húgyúti fertőzések (különösen prosztatagyulladás és hólyaghurut), emésztési problémák, köszvény, reuma, köhögés és megfázás kezelésére.

Külsőleg a leveleket a hagyományos gyógyászatban por formájában rovarriasztásra, valamint ecetes krémekben zúzódások és rándulások enyhítésére használják.

Az ecetes főzetet antiszeptikus lemosóként vagy kenőcsoldóként használják.

A leveleket a növény virágzásakor szedik, és későbbi felhasználás céljából száríthatók.

Kutatások kimutatták, hogy a növény olyan anyagot tartalmaz, amely blokkolja az ultraibolya fényt, és a bőrkészítményekben alkalmazható.

Az illatos ruta levele az enyhe húgyúti gyulladások, mint például a hólyaghurut, a húgycső- és a prosztatagyulladás, valamint a húgyhólyag érzékenysége esetén hatásos. Idült hörghurut esetén hörgőfertőtlenítőként ajánlott. Az illatos ruta levelét gyakran más növényekkel együtt alkalmazzák, például a medveszőlővel. Külsőleg nem használatos.

Gyógyhatása

Az illatos ruta levele elismert vízhajtó- és fertőtlenítőszer. Előbbi tulajdonsága a flavonoidoknak, utóbbi a dioszfenolnak köszönhető. A szokásos előírt adagoknál semmilyen káros mellékhatása nem ismert. Illóolajának bizonyos vegyületei, elsősorban a pulegon (nagyobb adagban mérgező) azonban izgathatják a nyálkahártyát, ezért aromaterápiás használata nem ajánlott. Végül vízhajtó hatása miatt levele eltávolíthatja a szervezetből a káliumot, ezért az illatos ruta alapú készítmények alkalmazása esetén sok, káliumban gazdag friss zöldséget és gyümölcsöt (brokkolit, articsókát, spárgát, sárgabarackot, ribiszkét) kell fogyasztani.

Egyéb felhasználások

A szárított leveleket porítva rovarriasztóként használják.