, 2022/10/26

A indás csatavirág vagy Polemonium reptans Észak-Amerika keleti részén őshonos, évelő lágyszárú növény. Közismert nevei közé tartozik a terjedő Jákob-létra, kúszó Jákob-létra, hamis Jákob-létra, tályoggyökér, amerikai görög valeriana, kék harang, lépcső az égbe és izzasztógyökér.

Indás csatavirág

A Jákob-létra 50 centiméter magasra nő, legfeljebb 20 centiméter hosszú, 5-13 levélkével ellátott levelekkel. A levelek és a virágszárak egy függőleges koronából nőnek, amelynek bőséges szálas gyökerei vannak. A virágok a gyenge szárakon fürtökben fejlődnek a tavasz közepétől késő tavaszig.

A virágok 1,3 cm hosszúak, és öt világoskék-lila sziromlevéllel rendelkeznek, amelyek az alapjuknál összenőttek, és egy csöves, öt hegyes lebenyű kehely zárja őket.A virágpor fehér. A porzó túlnyúlik a porzókon, ami megnehezíti az önbeporzást, ezért a növények magtermeléséhez a rovaroknak keresztbeporzás kell.

A beporzott virágokból egy 6 mm hosszú, ovális, háromkamrás hüvely fejlődik, amelyet a zöld kehely zár körül. A növény önmagát újravetve terjed. A latin fajlagos epitheton reptans kúszó növényt jelent.

Ökológia

A virágok virágport és nektárt is termelnek. A hosszú- és rövidnyelű méhek a nektárért és a virágporért is felkeresik a növényeket, a szirti legyek és a tűzbogarak (Pedilus lugubris) a virágporral táplálkoznak, a lepkék és a lepkék pedig a nektárt isszák. E rovarok közül a nagy méhek a leghatékonyabbak a keresztbeporzás terén, mivel leggyakrabban a virágporral borított porzóhoz érnek.

Terjedési terület és élőhely

A Polemonium reptans jellemzően dús, nedves erdőkben, gyakran patakpartok mentén fordul elő. Terjedési területe északon Minnesotától New Hampshire-ig, délen pedig Georgiától Mississippiig terjed, Leggyakoribb az Appalache-hegységtől nyugatra.

Termesztés

A növény a részleges árnyékot és a mezikus talajt kedveli. A teljes napot is elviseli, de állandóan nedves talajt igényel.

Felhasználás

A szárított gyökerek enyhén keserű és fanyar ízűek. A P. reptans-t hagyományosan gyógynövényként használták lázas és gyulladásos betegségek, köhögés, megfázás és hörgőpanaszok enyhítésére, valamint izzadásra ösztönzőként, továbbá állítólag enyhülést hoz gyulladások és fertőzések esetén. A gyökeret a modern gyógynövénytanban ritkán használják. Ősszel szedik le és szárítják későbbi felhasználásra.