, 2022/10/27

Az izlandi zuzmó, vagy izlandi moha, (Cetraria islandica vagy Lichen islandicus), a lombos zuzmók elterjedt faja. Hegyes vidékek talaján tömegesen terem.

Izlandi zuzmó

A sarkvidék lakóinak hasznos növénye: a rénszarvast etetik vele, de ínség idején maguk is eszik. Keményítőn kívül keserű cetrarint is tartalmaz, hatóanyagát étvágygerjesztőnek is alkalmazzák. A belőle nyert emetint, befecskendezve, az amőbás vérhas gyógyítására használják.

A Cetraria islandica (izlandi mohát) évszázadok óta használják a népi gyógyászatban számos országban számos betegség, többek között gyulladásos állapotok ellen, főként vizes kivonat formájában. A C. islandica számos vegyületet, például poliszacharidokat és másodlagos metabolitokat tartalmaz, amelyek közül néhánynak bizonyított biológiai aktivitása van. Az immunrendszerre gyakorolt hatásukról azonban nagyon keveset tudunk. A humán monocitákból származó éretlen dendritikus sejteket a C. islandica vizes kivonatával tenyésztették, amelyből a poliszacharidok lichenan és isolichenan, valamint a másodlagos metabolitok protolichesterinic és fumarprotocetraric savak mennyiségét határozták meg. A tisztított vegyületeket egyenként is vizsgálták. A dendritikus sejtek érésére gyakorolt hatásukat az IL-10 és IL-12p40 szekréciójának és a felszíni molekulák expressziójának mérésével értékeltük. Ezenkívül vizsgálták a vizes kivonat hatását patkányok antigén-indukált artritiszére. A vizes kivonat mind az IL-10, mind az IL-12p40 felfokozott szekrécióját okozta, az IL-10 szekréciója szembetűnőbb volt. A lichenan hasonló hatást fejtett ki, míg az izolchenan és a másodlagos metabolitok inaktívak voltak, ami arra utal, hogy a vizes kivonat által megfigyelt hatást elsősorban a lichenan közvetítette. Jelentősen kevesebb ízületi gyulladást figyeltek meg a vizes kivonattal, bőr alá beadva kezelt patkányoknál, mint a kizárólag sóoldattal kezelt patkányoknál. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a C. islandica vizes kivonata gyulladáscsökkentő hatású, valószínűleg a citokinszekréció eltérésének megváltoztatásával az IL-12p40-ről az IL-10 irányába.

Ennek az összefoglalónak nem célja, hogy gyakorlati tanácsokat adjon az izlandi mohát tartalmazó gyógyszerek alkalmazására vonatkozóan. Az izlandi mohát tartalmazó gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos gyakorlati információkért a betegeknek el kell olvasniuk a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót, vagy forduljanak orvosukhoz vagy gyógyszerészükhöz.

Az izlandi moha javasolt felhasználási területei

A hörghurut, köhögés, láz, emésztési zavarok/gyomorégés, étvágytalanság, torokfájás és hányás.

Az izlandi moha gyulladáscsökkentő, hányinger elleni (antiemetikus) és demulcens (nyálkahártyát nyugtató) hatású.

Az izlandi moha állítólag galaktogóg (elősegíti a szoptatást az emberekben).

Az izlandi moha adagolása:

Lásd a csomagolás címkéjét

Adagolási megfontolások - Az alábbiak szerint kell adni:

Javasolt adagolás

Szárított növény

4-6 g/nap naponta háromszor szájon át elosztva

Tea

Naponta többször 1 csésze. 1,5-3 gramm szárított növényt 150 ml forró vízben 5-10 percig áztasson vagy főzzön, majd szűrje le.

Az izlandi mohának nincsenek mellékhatásai a szokásos adagokban.

Az izlandi mohának nincsenek felsorolt kölcsönhatásai más gyógyszerekkel.

Figyelmeztetések

Ez a gyógyszer izlandi mohát tartalmaz. Ne szedje a Cetraria islandica és az eryngo leveles májvirágot, ha allergiás az izlandi mohára vagy a gyógyszerben lévő bármely összetevőre.

Hosszú távú hatások

Gyomor-bélrendszeri irritáció és májproblémák (túlzott dózisban és hosszabb ideig történő alkalmazás esetén).

Figyelmeztetések

Gyomor- és bélrendszeri irritáció és májproblémák (túlzott adagokban és hosszabb ideig történő alkalmazás esetén).

Ritka esetekben a külső használat érzékenységi reakciókat válthat ki.

Terhesség és szoptatás

A terhesség alatt vagy szoptatás alatt alkalmazott izlandi mohával kapcsolatban nem ismertek káros hatások. Fordulj orvosodhoz.