, 2022/10/27

A Jázminpakóca vagy Stevia rebaudiana egy Dél-Amerikából származó évelő cserje, amelyet hagyományosan édesítőszerként vagy gyógyszerként használnak.

Jázminpakóca

A sztevia fontos természetes antioxidánsokat, például flavonoidokat és különböző fenolokat, tanninokat, illóolajokat és egyéb anyagokat tartalmaz.

Vegyületeket tartalmaz. Ezenkívül a stevia a prebiotikumok, főként az inulin típusú fruktooligoszacharidok potenciális forrása lehet, amelyek a következőkkel rendelkeznek.

Ígéretes, jótékony immunmoduláló hatással. A stevia továbbá a szteviol-glikozidok természetes forrása, mint például a szteviozid és a rebaudiosid A. Ezek az anyagok 200-400-szor édesebbek a szacharóznál, és kalóriamentes anyagként hasznosíthatók. Édesítőszerként használják, miközben esetleg funkcionális tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ezért a fontos bioaktív vegyületek miatt.

A stevia számos betegség, például a cukorbetegség, az elhízás, az öregedés és a foglepedék kezelésében találhat alkalmazást. A jövőben a Stevia rebaudiana egyre inkább az élelmiszer-adalékanyagok és a táplálékkiegészítők hatásos forrásává válhat.

Nem tápláló édesítőszerként és gyógynövény-kiegészítőként használják.

A nem tápláló édesítőszer olyan édesítőszer, amely alig tartalmaz kalóriát. A szteviát a hozzáadott cukor egészséges alternatívájaként használják számos ételben és italban. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 1987-ben betiltotta a stevia élelmiszer-adalékanyagként való forgalmazását. A stevia azonban 1995-ben visszanyerte édes, fenntartható étrendi összetevő státuszát. Az édesítőszer népszerűsége azóta ugrásszerűen megnőtt, a sztíviát tartalmazó új termékek 58 százalékkal nőttek.

A stevia egy intenzív természetes édesítőszer.

Kína jelenleg a stevia termékek vezető exportőre. A sztíviát azonban ma már számos országban termesztik. A növény gyakran megvásárolható kertészeti központokban otthoni termesztéshez. Mivel a stevia 200-300-szor édesebb, mint az asztali cukor. Jellemzően a földterület mintegy 20 százalékát és jóval kevesebb vizet igényel ahhoz, hogy ugyanannyi édességet biztosítson, mint a többi elterjedt édesítőszer. A sztívia nyolc glikozidot tartalmaz. Ezek a sztívia leveleiből izolált és tisztított édes összetevők. Ezek a glikozidok közé tartoznak.

A stevia édesítőszerek néhány gyakori kereskedelmi neve a következő:

Enliten

PureVia

Rebiana

Stevia

Steviacane

Stevia kivonat nyersen

SweetLeaf

Lehetséges egészségügyi előnyök

A szacharóz vagy az asztali cukor alternatívájaként a stevia édesítőszerként való használata jelentős egészségügyi előnyökkel járhat.

A Stevia a FoodData Central (FDC) megbízható forrás szerint "kalóriamentes". A sztevia nem szigorúan nulla kalóriát tartalmaz, de kalóriatartalma jelentősen alacsonyabb, mint a szacharózé, és elég alacsony ahhoz, hogy annak minősüljön.

A stevia édesítőszerekben lévő édes ízű összetevők természetes módon fordulnak elő. Ez a tulajdonság előnyös lehet azoknak, akik a természetes eredetű élelmiszereket és italokat részesítik előnyben. Az alacsony kalóriatartalom miatt a Stevia egészséges alternatívának minősül a cukorbetegség szabályozására vagy a fogyásra.

Íme néhány a stevia lehetséges egészségügyi előnyei közül.

Cukorbetegség

Kutatások kimutatták, hogy a stevia édesítőszerek nem járulnak hozzá kalóriával vagy szénhidráttal az étrendhez. Azt is kimutatták, hogy nincs hatásuk a vércukorszintre vagy az inzulinreakcióra. Ez lehetővé teszi a cukorbetegek számára, hogy az élelmiszerek szélesebb választékát fogyasszák, és betartják az egészséges étkezési tervet.

Egy másik, öt randomizált, kontrollált vizsgálatot tartalmazó áttekintés a stevia metabolikus eredményekre gyakorolt hatását hasonlította össze a placebók hatásaival. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a stevia minimális vagy semmilyen hatást nem mutatott a vércukorszintre, az inzulinszintre, a vérnyomásra és a testsúlyra.

Az egyik ilyen vizsgálatban a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyok arról számoltak be, hogy a stevia jelentős csökkenést váltott ki a vércukorszintben és a glükagonreakcióban étkezés után. A glükagon egy olyan hormon, amely szabályozza a vér glükózszintjét, és a glükagont kiválasztó mechanizmus gyakran hibás a cukorbetegeknél. A glükagon csökken, amikor a vércukorszint emelkedik. Ez szabályozza a glükózszintet.

A testsúly szabályozása

A túlsúlynak és az elhízásnak számos oka van, például a mozgásszegény életmód és a magas zsír- és cukortartalmú, nagy energiatartalmú élelmiszerek fokozott fogyasztása. Kimutatták, hogy a hozzáadott cukrok bevitele átlagosan 16 százalékkal járul hozzá az amerikai étrend összes kalóriájához. Ez összefüggésbe hozható a súlygyarapodássalBizalmas forrás és a vércukorszint csökkent szabályozása. A Stevia nem tartalmaz cukrot és nagyon kevés, vagy egyáltalán nem tartalmaz kalóriát. Egy kiegyensúlyozott étrend részeként segíthet csökkenteni az energiabevitelt az ízek feláldozása nélkül.

Hasnyálmirigyrák

A Stevia számos szterolt és antioxidáns vegyületet tartalmaz, köztük kaempferolt.

Tanulmányok szerint a kaempferol 23 százalékkal csökkentheti a hasnyálmirigyrák kockázatát Megbízható forrás.

Vérnyomás

A stevia-kivonatban található bizonyos glikozidokról megállapították, hogy tágítják az ereket. Növelhetik a nátrium kiválasztását és a vizeletürítést is.

Egy 2003-as tanulmány kimutatta, hogy a stevia potenciálisan segíthet a vérnyomás csökkentésében. A tanulmány szerint a stevia növénynek kardiotonikus hatása lehet. A kardiotonikus hatások normalizálják a vérnyomást és szabályozzák a szívverést.

Újabb tanulmányok azonban azt mutatták, hogy a stevia a jelek szerint nem befolyásolja a vérnyomást. További kutatásokra van szükség a stevia ezen előnyének megerősítéséhez.

Gyermekek étrendje

A sztíviát tartalmazó élelmiszerek és italok fontos szerepet játszhatnak a nem kívánt édesítőszerekből származó kalóriák csökkentésében a gyermekek étrendjében.

Ma már több ezer olyan termék van a piacon, amely természetes eredetű steviát tartalmaz, a salátaöntetektől kezdve a nassolnivalókig. Ez az elérhetőség lehetővé teszi, hogy a gyermekek édes ételeket és italokat fogyasszanak hozzáadott kalóriák nélkül, miközben átállnak az alacsonyabb cukortartalmú étrendre.

A túlzott cukor- és kalóriatartalom összefüggésbe hozható az elhízással és a szív- és érrendszeri betegségekkel.

Allergiák

2010-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Bizottság (EFSA) felülvizsgálta a meglévő szakirodalmat, hogy megállapítsa, van-e ok aggodalomra a steviával kapcsolatos esetleges allergiás reakciókat illetően. A felülvizsgálók arra a következtetésre jutottak, hogy "a szteviol-glikozidok nem reaktívak, és nem metabolizálódnak reaktív vegyületekké, ezért nem valószínű, hogy az értékelt szteviol-glikozidok önmagukban allergiás reakciókat okoznának, ha élelmiszerekben fogyasztják őket".

Még a stevia-kivonat nagymértékben tisztított formái is nagy valószínűséggel nem okoznak allergiás reakciót. 2008 óta nem regisztráltak a steviával szembeni allergiás reakcióTrusted Source egyetlen esetét sem.