, 2022/10/27

Ázsiából származó fűszer- és gyógynövény, amely a középkor legendás, drága fűszerét, illetve festékét adta. Hagymagumós. Levelei ősszel, a virágokkal együtt jelennek meg és áttelelnek.

Jóféle sáfrány

Virágai levendulakék színűek, sötétebb lila csíkozással. Első kinyílásuk után többé nem csukódnak össze, így jól láthatóak a narancsszínű porzók és a három sallangra osztott sötét narancsvörös bibe, amelynek szárítmánya az értékes drogot adja. Sziklakertbe, évelőágyba ültessük, napos helyre. Mivel ő

Mivel ősszel virágzik, igyekezzünk hamar beszerezni, és minél előbb ültetni. A növény áttelelő része télen a szabadban, helyén hagyható, a hagymát, gumót stb. nem szükséges ősszel felszedni. Amennyiben az áttelelt növényállomány túlságosan elsűrűsödött, szétosztásuk, felújításuk, átültetésük a nyári hónapokban végezhető. Ássuk ki a növényeket lombjuk leszáradásakor vagy közvetlenül utána. A szétválasztás, osztályozás után a visszaültetése szánt hagymák, gumók esetleges sebeit hagyjuk szellős, hűvös helyen beszáradni. Ezután, még a nyár végén vagy kora ősszel, ültessük el őket, hogy a telet már a jól begyökeresedve.

A nősziromfélék családjába tartozik. Virágjának bibéje barnásvörös színű illatos, átható ízű, kissé kesernyés, sárgára színezi az ételeket. Őshazájának Kis-Ázsiát tartják. Termesztése és használata sokezer éves: egyiptomi papírusztekercsek, indiai szentírások és a Biblia is említi. A rómaiak nemcsak fűszernek, hanem illatszernek, festéknek sőt orvosságnak is használták.

Később, a császárság korában a gazdagság jelképének, afféle „státusz szimbólumnak” számított, tehát már akkoriban roppant drága volt. Az előkelőségek egymást múlták felül a pazarlásban. Az egykori krónikák szerint Hadrianus római császár annyi sáfránnyal szóratta fel a színházat, hogy a színészek térdig jártak benne, míg a későbbi császár Heliogabalus a fürdőmedencéjét töltötte meg vele. Ára a középkorban is az aranyéval vetekedett, ezért hamisítóira ugyanolyan büntetés várt mint a pénzhamisítókra, vagyis máglyahalál.

Honunkban csak a konyhában bántak bőkezűen a sáfránnyal, Mátyás király korában oly kedvelt fűszer volt, hogy Marzio Galeotto a krónikás is megemlíti. Régi szakácskönyveinkben folyamatosan szerepel, azután valahol a két világháború közötti időkben eltűnik konyhánkból, s ma is ritkán használjuk.A népi orvoslás a sáfrány forrázatát Indiában húgyúti és emésztési problémákra ajánlotta, míg a mai kutatások szerint görcsoldó hatású, jó a köhögés és a női betegségek ellen.Az ára nem véletlen, hiszen kézzel kell gyűjteni a sáfrányvirágokat, melynek csak bibéje adja a fűszerező hatást, tehát a sziromtól el kell választani.

Egy kiló fűszerhez minegy százezer (!) virág szükséges.A sáfrány főként rizses ételek, sütemények, levesek és különféle halételek fűszere. Inkább főzzenek, mint álmodjanak vele, ugyanis Krúdy Álmoskönyve szerint „sáfrány színű ételt enni, vagy ilyen emberrel találkozni: be- tegség.”A sáfrányt leginkább sáfrányos szeklicével (Carthamus tinctorius) szokás helyettesíteni, ami kevésbé aromás, de nagyszerűen színez. A kereskedelemben valódi sáfrány és sáfrányos szeklice egyaránt kapható.

A sáfrány értékes fűszer, ételszínezék, illatszer és gyógynövény. Ízesítéshez elegendő 1-5 szál belőle. Az ételekhez mindig csak a főzés végén szabad hozzáadni, mert hő hatására elveszíti előnyös tulajdonságait.

Nagy mennyiség alkalmazása mérgezést okoz, 200 g belőle pedig már halálos adag. Terhes nőknek és 2 éven aluli gyerekeknek a fűszer fogyasztása nem ajánlott.

Sajnos mindig vannak, akik kihasználva a fűszer magas árát, inkább hamisítják ezt a fűszert. A sáfrány hamisítása a középkorban annyira súlyos bűntett volt, hogy halállal büntették, többek között az élve eltemetést alkalmazták. A sáfrányt manapság sokszor a sáfrányos szeklicével helyettesítik, de ez csak inkább az ételek színezésére alkalmas, az íze nem hasonlít a sáfrányéra.

A dísznövényként termesztett hibridek és hazánkban honos sáfrány (krókusz) fajok bibéi nem alkalmasak fűszernek, ráadásul ez utóbbiak védettek.

Összefoglaló

A reumatoid artritisz az egyik legsúlyosabb orvosi probléma, amely csont- és porcpusztuláshoz vezet. A betegség a világ teljes lakosságának körülbelül 1%-át érinti. Leginkább a nők érintettek. A betegség patogenezise még mindig nem tisztázott. A szabad gyökök és a gyulladásos molekulák, mint például a TNF-α, IL-1β stb. a betegség előrehaladásának fő szereplői.

Számos növényi készítményről számoltak be, amelyek a szabad gyökök ellen küzdenek, és enyhítik az olyan betegségekben szenvedőket, mint a cukorbetegség, az érelmeszesedés, az asztma stb. A Crocus sativus görcsoldó, antidepresszáns, görcsoldó és izzasztó szer. Ezért terveztük ezt a vizsgálatot a Crocus sativus kivonat (CSE) gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak értékelésére az adjuvánsok által kiváltott ízületi gyulladással szemben. Egerekben Freund-féle teljes adjuváns beadásával artritiszt idéztünk elő.

A Crocus sativus kivonat három különböző dózisát (25, 50, 100mg/kg testtömeg) adtuk be szájon át az adjuvánssal indukált ízületi gyulladásos egereknek 47 napon keresztül. A CSE-2 és 3 csoport egereinél szignifikáns (p<0,05) TNF-α és IL-1β szintcsökkenést figyeltünk meg az ízületi gyulladásos egerekhez képest, míg a CSE-1 csoport egereinél nem szignifikáns változást tapasztaltunk.

Szintén szignifikáns (p<0,05) növekedést regisztráltunk a SOD és a GR aktivitásában a CSE-2 és 3 csoport egereinél az arthritises egerekhez képest, míg a CSE-1 csoport egereinél nem szignifikáns változást figyeltünk meg. Megállapíthatjuk, hogy a CSE hatékonyan modulálja a pro-inflammatorikus molekulákat, és jó szabadgyökfogó, ezért képes volt csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt a betegség során.

India Biotechnológiai Tanszék

A reumatoid artritisz az egyik legsúlyosabb orvosi probléma, amely csont- és porcpusztuláshoz vezet. A betegség a világ teljes lakosságának körülbelül 1%-át érinti. Leginkább a nők érintettek. A betegség patogenezise még mindig nem tisztázott. A szabad gyökök és a gyulladásos molekulák, mint például a TNF-α, IL-1β stb. a betegség előrehaladásának fő szereplői. Számos növényi készítményről számoltak be, amelyek a szabad gyökök ellen küzdenek, és enyhítik az olyan betegségekben szenvedőket, mint a cukorbetegség, az érelmeszesedés, az asztma stb.

A Crocus sativus görcsoldó, antidepresszáns, görcsoldó és izzasztó szer. Ezért terveztük ezt a vizsgálatot a Crocus sativus kivonat (CSE) gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak értékelésére az adjuvánsok által kiváltott ízületi gyulladással szemben. Egerekben Freund-féle teljes adjuváns beadásával artritiszt idéztünk elő. A Crocus sativus kivonat három különböző dózisát (25, 50, 100mg/kg testtömeg) adtuk be szájon át az adjuvánssal indukált ízületi gyulladásos egereknek 47 napon keresztül.

A CSE-2 és 3 csoport egereinél szignifikáns (p<0,05) TNF-α és IL-1β szintcsökkenést figyeltünk meg az ízületi gyulladásos egerekhez képest, míg a CSE-1 csoport egereinél nem szignifikáns változást tapasztaltunk. Szintén szignifikáns (p<0,05) növekedést regisztráltunk a SOD és a GR aktivitásában a CSE-2 és 3 csoport egereinél az arthritises egerekhez képest, míg a CSE-1 csoport egereinél nem szignifikáns változást figyeltünk meg. Megállapíthatjuk, hogy a CSE hatékonyan modulálja a pro-inflammatorikus molekulákat, és jó szabadgyökfogó.