, 2022/11/7

A jószagú cickafark a fészkesvirágzatúak rendjébe, az őszirózsafélék családjának őszirózsaformák alcsaládjába tartozó évelő növény. Közeli rokonaival, az Eurázsiában elterjedt közönséges cickafarkkal és a mezei cickafarkkal a népi gyógyászatban Magyarországon már régóta ismert drognövény.

Jószagú cickafark

Az évelő növények döntő többsége késő ősszel visszahúzódik és a tavaszi kihajtásig lombtalan állapotban van. A legtöbb esetben kora tavasszal az évelő növény nem látszik a cserépben, rügyei épp hajtásnak indulnak a föld alatt. Az évelő növények magassága ennek megfelelően havonta változik. Az évelő növények virágzási ideje változó, a virágzást követően az elvirágzott részeket a szakszerű gondozás részeként eltávolítjuk, így magasságuk kisebb lesz.

Csokorba kötve és megszárítva, bármikor otthon is elővehetjük. Kozmetikumokban bőrnyugtató hatását használják, teája felfázásra, szinte minden női problémára, de akár a sebgyógyításra is kiváló. A legenda szerint a közönséges cickafark (Achillea millefolium) latin nevét Akhilleuszról, a görög mitológiai hősről kapta, aki miután, egy kentaur kitanította a gyógyfüvek használatára, a csatákban megsérült katonák vérző sebeit cickafarkkal kezelte, de a növény a kínai kultúrának is szerves része, állítólag a híres kínai tanítómester és filozófus, Konfúciusz sírja körül is ez a növény virágzik.

A virág latin nevét (Achillea millefollium) a következőképpen értelmezhetjük: az „Achillea" természetesen Achillésre utal, a második a levelek kinézetére: „millefollium" azt jelenti ezerlevél. A cickafarkfű lándzsás leveleinek csupán egyik oldalán akár 50 levélke is kialakulhat, ezért valóban úgy tűnik, mintha ezer levele volna.

Az angolszász hagyomány már kissé reálisabban látta a dolgot, hiszen népi szóhasználattal százlevelűfűnek is nevezték a cickafarkot. Az elmúlt évszázadokban előszeretettel alkalmazták fertőtlenítésre, teáját pedig emésztési problémákra, görcsökre. Egyik legfontosabb alkalmazási területe azonban mégiscsak a női bajok kúrálása.

Az ismert német füvesasszony, Maria Treben egyenesen istenítette ezt a kis növényt, mint a gyengébbik nem legnagyobb segítőjét: "Minden szempontból a lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit, úgyhogy lányok, asszonyok az egészségük érdekében nem is tehetnek hasznosabb dolgot, mint azt, hogy az erdőn-mezőn jártukban egy nyaláb cickafarkfüvet szednek".

Nemcsak a mentsruációs panaszokat csökkenti (pl. erős vérzés, görcsök, PMS szindróma), de pontosan „be is lövi" annak idejét, szabályozza a ciklust (épp ezért fogamzásgátlók alkalmazása mellett nem javallott fogyasztása). Petefészek gyulladásnál gyakran már az első cickafark-ülőfürdő megszünteti a fájdalmakat és fokozatosan elmúlik a gyulladás is.

A cickafark főzetével végzett lemosások és ülőfürdők segítségével megszüntethetjük az igen kellemetlen hüvelyviszketést. Ugyancsak hatásosak ezek a fürdők idős emberek és gyerekek ágybavizelése valamint fehérfolyás . Teája étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó, gyomor és bélhurut ellen hatásos. Főzete fogíny-, és szemgyulladásra, öblögető- és borogató szer. Nagyobb dózisban a vizeletet barnára festi, ettől nem kell megijedni.

Cickafarkfű ellenjavallat: Parlagfűre allergiás emberek lehetőleg ne fogyasszák, mert kiütéseket, pattanásokat okozhat! Akinek miómája van, teáját az se fogyassza, mert emeli az ösztrogénszintet, ami a mióma (jóindulatú méhizom-daganat) további növekedéséhez vezethet.

Jószagú cickafark, Achillea filipendulina Cloth of Gold

Szárazságtűrő. Kitűnő vágó és száraz virág. 1999-ben rangos Garden Merit díjat nyert. Bármilyen talajba ültethető, napos helyet kedvelő csodaszép, gondozást szinte nem igénylő évelő bokor.

Magassága 100-120 cm

Ültetési távolság 40-50 cm

120 cm magas, erős szárain szinte egész nyáron virágzó nagyon szép levelű lágyszárú évelő virág. Páfrányhoz hasonló levelei hosszúkás, lándzsás kerületűek, szárnyasan szeldeltek. Mély aranysárga színű virágai tányérszerűek, lapos, tömött virágzatban nyílnak májustól július végéig. Kiváló vágott virág. A cickafark nem szereti a nedves talajokat. Tél végén a földig vágjuk vissza szárait.