, 2022/11/7

A jujuba vagy kínai datolya (Ziziphus jujuba) Kelet-Ázsiában őshonos lombhullató fa, illetve ennek gyümölcse. Hazájában, Kínában 4000 éve termesztik tápláló terméséért. Kínán kívül a Fülöp-szigeteken, Afganisztánban, Perzsiában, Arábiában, Közép-Ázsiában termesztik nagyobb mennyiségben. Betelepítették Észak-Amerikában, Afrikában. Napjainkban Moldáviában is megkezdték telepítését.

Jujuba

Alacsony, 6–8 méter magas fa, amely a Földközi-tenger egész vidékén elterjedt. Törzsének kérge barna, repedezett, ágai tüskések. Levelei csipkés szélűek, tojásdad alakúak, váltakozó állásúak. Jellegzetességük a három hosszanti főér. Hosszuk 3,5–8 centiméter között változik. Sárga, vagy zöldes virágai, rövid bogernyőben csoportosulnak, főleg a vékony hajtásokon nyílnak, néha az idősebb ágakon is megjelennek. Csonthéjas termése, a jujuba hosszúkás, vagy elliptikus, kezdetben zöld, majd rozsdabarna, a húsa egyetlen nagy magot vesz körbe.

Természetes eredetének és kisebb mellékhatásainak köszönhetően egyre népszerűbb a fejlődő és fejlett országokban. Az egyik ilyen gyógynövény a Ziziphus jujuba Mill, a Rhamnaceae család tagja, közismert nevén a Bor, amely főként Európában, Dél- és Kelet-Ázsiában, valamint Ausztráliában, különösen Észak-Kína belföldi régiójában terem. A jujuba gyümölcsként és gyógyszerként való felhasználásának hosszú története van.

A fő biológiailag aktív összetevők a C-vitamin, fenolok, flavonoidok, triterpénsavak és poliszacharidok. Hagyományosan tonikusként és afrodiziákumként, néha pedig hipnotikus-szedatív és anxiolitikus, rákellenes (melanoma sejtek), gombaellenes, antibakteriális, fekélyellenes, gyulladáscsökkentő, kognitív, antispasztikus, termékenység- és fogamzásgátló, hipotenzív és antinephritikus, kardiotóniás, antioxidáns, immunstimuláns és sebgyógyító tulajdonságokkal bír.

A dolgozat célja, hogy megvizsgálja a rendelkezésre álló szakirodalmat a ber növénynek, mint gyógynövénynek az emlősök fiziológiájára gyakorolt helyreállító hatásával kapcsolatban, és ezeket a tudományosan érvényes adatokat dióhéjban, mini áttekintés formájában összegyűjtse.

Hazájában, keleten szinte minden részét felhasználják. Kérge és levele a sok csersav miatt gyógyszernek és cserzőszernek alkalmas alapanyag. A Himalája északkeleti lejtőin selyemhernyót nevelnek rajta. A jujuba termése belsőleg fájdalomcsillapítóként ajánlott rekedtség és a garat gyulladásos megbetegedései, például torokgyulladás esetén. Köhögés és hörghurut kezelésében köptetőszerként használják. Nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága miatt hatásos gyógyszer hasmenés kezelésére önmagában vagy a hasonló hatású szentjánoskenyérfa és az orvosi ziliz segítségével.

Gyógyhatása

A jujuba mikrobaellenes, gyulladásgátló és féregűző hatását már bizonyították, de ismeretes nyugtatóként és hatásos cukorbetegség esetén, valamint serkentő tulajdonsága megmutatkozik az immunrendszer működésének szabályozásában. A gyümölcsnek ezenfelül összehúzó hatása is van.

A jujuba termését régóta fogyasztják, és mindeddig semmilyen mérgező hatása nem ismert.

A Ziziphus jujuba Dong ,kínai datolya egy lassan növekvő , több törzsű gyümölcstermő cserje vagy kis fa a Távol-Keletről.

Egresnél kicsit nagyobb méretű, ehető gyümölcsei vannak , amelyek ősszel zöldről barnára érnek.

A  gyümölcs közepén egy nagy csonthéjas  mag található. Húsa  sárga érése folyamán almáéhoz hasonló ízű, de kicsit ananászra is emlékeztető ízvilágot tapasztalhatunk fogyasztásakor.

Májusban sárga színű apró virágai vannak. Szeptemberben – októberben érik be hazánkban.

A gyümölcsöket frissen fogyaszthatjuk nyersen de  főzve vagy süteményben is kiváló.

A kínai datolya “Dong” fajta szárazságtűrő, nem érzékeny a talajviszonyokra, és alkalmas  akár balkonon való  termesztésre is.

Nagy, gömbölyű, ízletes gyümölcsei, rendszeres jó termő  képessége miatt az egyik legjobb a ziziphus fajták között.

-30 C-ig télálló fajta.