, 2022/11/8

A kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica) a boglárkavirágúak rendjébe és a mákfélék családjába tartozó faj. Egyéb nevei: kaliforniai mák, kaliforniai pipacs.

Kaliforniai kakukkmák

Őshazájában, az Amerikai Egyesült Államokban egynyári, Európában pedig egynyári vagy kétnyári, 40–50 cm magasra növő növény. Fekvő, majd felegyenesedő szárait finoman szeldelt, kékeszöld színű levelek borítják. Száranként egy hosszú, megnyúlt virága van. Sziromlevelei sárgák vagy narancssárgák, csészelevelei süvegszerűen összenőttek. Toktermése sokmagvú.

Gyógyhatása(i):

A növény alkaloidjai (kalifornidin, eszkolzin, protopin, allokriptopin) görcsoldó és enyhe fájdalomcsillapító hatásúak; a szárított virágos hajtásrészekből előállított gyógykészítmény segíti a gyorsabb elalvást és nyugodt alvást biztosít, enyhe fájdalomcsillapító és nyugtató, készítmények gyermekgyógyászati célra is. Belsőleg alkalmazva az alvászavarokat, különösen az elalvási nehézségeket enyhíti, és a túlterheltség okozta feszültség oldását segíti. Önmagában vagy macskagyökérrel, golgotavirággal és citromfűvel együtt használják. Nyugtató hatása mellett a gyermekek ágybavizelése ellen is hatásos. Az előírt adagolás betartása esetén mindeddig nem jelentkeztek nem várt, káros mellékhatások.

3+1 hatásos (és finom) szorongás elleni teakeverék

Ez a 3 szorongás elleni teakeverék nemcsak hatásos megoldást is jelenthet a feszültségekkel teli napokon. Lecsillapítják az idegeket, segítik a relaxációt és az elalvást, és kellemes ízükkel komfortos érzést biztosítanak.

1. Nyugtató teakeverék 2 összetevővel

Ez az ízletes teakeverék jókedvre derít, miközben lenyugtatja a vibráló idegeket.

Ugyanakkor a kevesebb több, főleg ha erről a két gyógynövényről van szó. A citromfű annál hatásosabb idegnyugtató, minél kevesebbet használunk belőle, a levendulát pedig túl erőteljes íze és illata miatt célszerű kicsit visszafogottabban alkalmazni.

1 rész citromfűlevél

1 rész levendulavirág

A két gyógynövényből keveréket készítünk. A keverékből 1 kávéskanálnyi mennyiséget forrázunk le 2 dl vízzel. Este lefekvés előtt kb. fél órával fogyasztjuk.

2. Szívnyugtató teakeverék

A szívidegességet, szívdobogásérzést is csökkeni, miközben fontos ásványi anyagokkal látja el a szervezetet. Napközben is fogyasztható teakeverék, mivel nem okoz álmosságot.

2 rész galagonyabogyó

2 rész zab (zabszalma, zöld zabhajtás, esetleg zabpehely)

1 rész csalán

1 rész citromfűlevél

A keverékből 2 evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 6-8 dl vízzel. A nap folyamán egyenletesen kortyolgatva fogyasszuk.

3. Szorongás elleni teakeverék

Önmagában is nagyon kellemes ízű tea, ezért ízesítésre sincs feltétlenül szükség.

1 rész citromfűlevél

1 rész hársvirág

1 rész zab (zabszalma, zöld zabhajtás, esetleg zabpehely)

3 evőkanálnyi teakeveréket leforrázunk 6-8 dl vízzel, és a nap folyamán kortyolgatjuk.

+1 Szorongás elleni teakeverék vagy tinktúra

Ez a recept macskagyökeret is tartalmaz, melynek sokan nem kedvelik az ízét. Számukra nem lesz kellemes az íze, ám a hatása így sem marad el.

Ha zavaró az íz, tinktúra is készülhet ezen növények felhasználásával. Egyik elkészítési mód, ha az alábbi arányban kevert gyógynövényekből készül a tinktúra alkoholban, vodkában, brandyben vagy más égetett szeszben áztatva. Másik elkészítési mód, ha az egyes gyógynövényekből egyenként készült tinktúrákat keverjük egymással az alábbi arányban.

1 rész kaliforniai kakukkmák (levél, virág vagy mag)

1 rész golgotavirág

2 rész macskagyökér

A teához 1 teáskanálnyi keveréket leforrázunk 2 dl vízzel, és este, lefekvés előtt fél órával fogyasztjuk.

A szorongás elleni nyugtató teák elkészítése, adagolása és ízesítése

A receptek arányokat mutatnak, ezért a megadott 1 rész lehet 1 evőkanál, 1 gramm, 10 gramm vagy bármilyen egyéb egységes mértékegység.

Az adagolás mindegyik keveréknél megtalálható.

A legtöbb nyugtató teát este, lefekvés előtt kb. fél-egy órával fogyasztjuk, ám vannak olyan nyugtató hatású gyógynövények (pl. zab, citromfű, hársvirág stb.), melyeket napközben is fogyaszthatunk.

A nyugtató hatású teák túladagolásával a legtöbb esetben pont az ellenkező hatást érjük el. Ha fokozódik a nyugtalanság a tea fogyasztásakor, érdemes csökkenteni a mennyiséget. Még jobb, ha kezdetben kisebb adagokat fogyasztunk, és csak szükség esetén emeljük az adagokat.

A tea mindegyik recept esetében forrázással készül. 5-10 perc állás után a tea leszűrhető, és ízesítés nélkül vagy ízesítve fogyasztható.

A teákat tovább ízesíthetjük például bio citrom- vagy narancshéjjal, gyömbérgyökérrel, hibiszkuszvirággal, melyek kellemes ízekkel és további ásványi anyagokkal gazdagítják a teákat.

A méz is kiváló ízesítő, hiszen a méz is enyhe nyugtató hatással rendelkezik. Ízlés szerint egyéb módon is édesíthető a tea.