, 2022/11/8

A kanadai aranygyökér (Hydrastis canadensis) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjének boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó növényfaj.

Kanadai aranygyökér

Az Észak-Amerikából származó növény szára 30–40 cm hosszú, végén szétterülő levelekkel. Apró, piros virága a virágzati tengely végén helyezkedik el. Aranysárga színű allevelei vízszintesen terülnek el, gyökerei vékonyak. Íze nagyon keserű.

Előfordulás:

Nyirkos erdőkben, Észak-Amerika nyugati részén

Hatóterület: Nyálkahártyák, mirigyek, epehólyag, méh és a gyomor-bélcsatorna, melléküregek, szem (kötőhártya-gyulladás)

Vezértünetek:

A Hydrastis a nyálkahártyákra hat, gyulladást, vérzést (myomavérzések), keléseket idéz elő. Krónikus felső légúti hurutok. Fontos nyálkahártya tisztító. Terhesség és szoptatás idején fontos szerepet tölt be.

Alkalmazás:

Főként a torokban (garatcsorgás), a gyomorban, az anyaméhben és a húgycsőben jelentkezik a gyulladás. A nyálkahártya jellegzetesen sűrű, sárga, nyúlós és maró váladékot termel. A Hydrastist gyakran alkalmazzák idős, gyengélkedő és lesoványodott páciensek kezelésében. Hatékony a szoptatós anyák és betegeskedő gyerekek körében jelentkező szájnyálkahártya gyulladás (afta és sztomatitisz) esetén.

Segít leválasztani a vastag, tapadós váladékokat a gyulladások végstádiumában. Szoptatós anyák mellbimbóját is ezzel kezelik, ha kisebesedik, berepedezik. Jellegzetes tünet hogy a páciens nem kívánja a zöldséget és a gyümölcsöt, terheseknél pedig makacs székrekedés jelentkezik. A panaszok hideg levegő belégzését követően erősödnek, nyomásra pedig enyhülnek.

A kanadai aranygyökér fertőtlenítő hatással rendelkezik és erősíti az immunrendszert. A növényben az egyik fő hatóanyag, a korábban is említett berberin, az úgynevezett makrofágokat képes aktivizálni, amelyek nem mások, mint egy speciális fehérvérsejtfajták. Ha ezek a sejtek megfelelően működnek, védelmet élvezhetünk a vírusokkal, a daganatsejtekkel és baktériumokkal szemben.

A növény olyan összetevőkkel rendelkezik, melyeknek vérzéscsillapító hatásuk van, de a vérnyomást is képesek megemelni. A kanadai aranygyökér kivonata antimikróbás hatással rendelkezik, javítja az emésztést és az étvágyat.

A kanadai aranygyökér gyógyítja a sebeket és a fekélyeket. Használhatjuk gyulladt fogínyre, de a szájüreget és torkot is öblögethetjük vele, pontosabban a gyógynövényből készült főzettel. Egyes bőrbetegségeket is eredményes gyógyít, ilyen például az ekcéma, az ótvar vagy éppen a korpa.

A gyógynövényt nem lehet nagy mennyiségben és hosszú időn keresztül fogyasztani, mivel akár még mérgezést is okozhat. Igaz, hogy nagyon hatásos emésztési panaszokra, de túlzásba vitt fogyasztásával éppen az ellenkező hatást érhetjük el, vagyis negatívan hat az emésztésre. Emellett magas vérnyomást és idegrendszeri görcsöket is okozhat.

Hatóanyagok:

Benzilizokinolid alkaloidok, elsősorban hidrastin, berberin és canadin.

Előállítás:

Szárított földalatti részek.