, 2022/11/8

A kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) őshazája Észak-Amerikában van, szintén itt található a magas aranyvessző is, míg hazánkban a közönséges aranyvessző honos. Az aranyvessző neve is utal rá, hogy a növénynek aranysárga virágai vannak. Az aranyvessző elérheti a kétméteres magasságot. Szára szőrökkel borított és nem ágazik el.

Kanadai aranyvessző

Aranysárga virágai bugába tömörülnek. Ez a növény nagyon kedveli a nedves helyeket, éppen ezért legfőképpen folyók és árterek mentén találkozhatunk vele. Népiesen istápfűnek is nevezik, amely az istápol szóból eredeztethető, vagyis már a népies neve is utal arra, hogy a növény gyógynövényként funkcionált a régebbi korokban, vagyis különféle betegségeket és egészségügyi problémákat orvosoltak a felhasználásával.

Legfőbb hatóanyagai a flavonoidok, a szaponinok és az illólaj. Az aranyvesszőben lévő hatóanyagok alkalmasak a húgyutak gyulladásait lecsökkenteni, megszüntetni, illetve a vesekő kialakulását megakadályozni. A gyógynövény alkalmas a vesekő és a vesehomok átmosására, de ez a növény a görcsös állapotokat is eredményesen képes megszüntetni. Régebben lázcsillapításra és sebgyógyításra is használták.

Az indiánok kígyómarást gyógyítottak aranyvessző felhasználásával. A gyógynövény alkalmazása nagy óvatosságot igényel, főleg szívproblémák és vesebetegség esetén. Mielőtt a gyógynövényt bármilyen betegségre, egészségügyi gondra, bajra alkalmazni szeretnéd mindenképpen kérd ki orvosod véleményét, tanácsát.

Az aranyvessző a következő hatóanyagokat tartalmazza: cseranyagok, flavonoidok, illóolaj, triterpén szaponinok, fenolglikozidok és B3-vitamin. Az aranyvesszőből készült tea javasolható magas vérnyomás csökkentésére, máj-, vese-, epe- és hólyagbántalmakra, reumás és ízületi fájdalmakra. Csillapítja a menstruáció során fellépő kellemetlen tüneteket, emellett izzasztó és vizelethajtó hatásokkal is rendelkezik.

A gyógynövény hatékonyan kezeli a vese- és a húgyúti fertőzéseket. Fertőtleníti és alaposan átmossa a húgyutakat, de mindemellett fájdalmat is csillapít és görcsöt is old. Az aranyvessző főzetét borogatásra is használhatjuk, ugyanis enyhíti és meg is szüntetheti a bőrproblémákat és az ekcémát. A gyógytea adagolása attól függ, hogy ki milyen betegségben szenved.

Azonban akármilyen egészségügyi probléma miatt is fogyasztja az aranyvesszőből készült teát, tudnia kell, hogy a teát csak kúraszerűen lehet alkalmazni, illetve ha a problémája megoldódott, akkor megelőzésképpen kell belőle fogyasztani egy-két hetente egy-két csészényit.

Az észak-amerikai indiánok többféle gyógyászati célra is használták. Teáját Brit-Kolumbia egyes vidékein rendszeresen fogyasztják az influenza megelőzésére, a gyermekek lázának csillapítására. Hasmenések megállítására, sebek és ekcéma kezelésére is használják.

Aranyvessző tea készítése

Aranyvessző forrázat elkészítése: Aprítson fel 2-4 grammnak megfelelő drogot, és főzze meg! Naponta maximum négy alkalommal fogyassza az elkészült teát, de figyeljen arra, hogy a felhasznált drog ne haladja meg a napi 10-12 grammot!

Vízhajtó aranyvessző tea elkészítése: Adjon 1,5 liter vízhez 15 gramm aranyvesszőt, majd forralja fel a kapott keveréket. Fél órán belül fogyassza el az egészet éhgyomorra!

Ellenjavallat

12 éven aluli gyermekeknek, várandós és szoptató anyáknak tilos a fogyasztása. Böjt esetén nem javasolt a bevitele. Magas gyomorsavtermelés esetén nem, vagy csak kiegészítőkkel együtt fogyasztható.

Népies neve: istápfű, aranyruta, erősrojt, aranyosvessző

SOLIDAGO CANADENSIS OIL – Kanadai aranyvessző illóolaj

A solidago canadensis olaj a kanadai aranyvessző (Solidago canadensis L., Asteraceae) virágzó hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyert illóolaj.

Hatása az ökoszisztémára:

Módosítja a gyökérzóna kémiai tulajdonságait, csökkenti a nitrogén és a foszfor tartalmat. Növeli a szerves szénvegyületek mennyiségét (ammónia) ezzel a pH értéket. A talaj szerkezet tömörebbé válik. Növeli a mikrobák tömegét és aktivitását.

Hatása a növénytársulás szerkezetére:

Az elfoglalt területen egyre nagyobb részt foglal el, termete egyre nagyobb lesz, 1 m-től a 2 m-ig. Megakadályozza vagy gátolja a fatermetűek elszaporodását, és gátat képez minden más kultúrának is.