, 2022/11/8

A cascara egy nagy cserje vagy kis fa 4,5-12 méter magas, törzse 20-50 centiméter átmérőjű. A rügyek nem rendelkeznek pikkelyekkel, ami egyedülálló az északnyugati régióban.

Kaszkarabokor

A vékony kéreg barnás vagy ezüstszürke, enyhén foltos (gyakran részben zuzmóktól); a belső kéreg sima és sárgás (az öregedéssel és/vagy napfénynek való kitettséggel sötétbarnára színeződik). A kaskarakéreg intenzíven keserű ízű, amely órákig a szájban marad, elnyomja, sőt elzsibbasztja az ízlelőbimbókat.

A levelek egyszerűek, lombhullatóak, váltakozó állásúak, a gallyak végei közelében csoportosulnak. Ovális, 5-15 cm hosszúak és 2-5 cm szélesek, 0,6-2 cm-es levélnyéllel, felül fényesek és zöldek, alul tompább, halványabb zöldek; a szélükön apró fogakkal, 10-12 pár levélkék erezetével[2][8] a levelek ősszel sárgulnak.

A virágok aprók, 3-5 mm (1⁄8-1⁄4 in) átmérőjűek, öt zöldessárga sziromlevéllel, csésze alakúak.

A virágok ernyő alakú fürtökben nyílnak, a levélnyélhez tapadó, jellegzetes virágzati nyél végén. A virágzási időszak rövid, kora tavasztól a tavasz közepéig tart, és kora nyárra eltűnik. A termés 6-10 mm átmérőjű, kezdetben élénkpiros, majd gyorsan mélylilára vagy feketére érő, sárga pépet és két-három kemény, sima, olajzöld vagy fekete magot tartalmazó fürt.

Toxicitás

A termés és a kéreg keserű vegyi anyagot tartalmaz, ami az ember számára ehetetlenné teszi, bár vannak vitatott gyógyászati felhasználási módok. 2002-ig a kaskara volt az észak-amerikai gyógyszertárakban kapható kereskedelmi, vény nélkül kapható hashajtók fő összetevője, amíg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) végleges szabályozást nem adott ki, amely megtiltotta az aloe és a kaskara hashajtó összetevőként való használatát. A kaskara használatának súlyos káros hatásai lehetnek, beleértve a kiszáradást, az elektrolitszint (például kálium, nátrium, klorid) csökkenését, szívritmuszavarokat és izomgyengeséget.

Aggodalomra ad okot a potenciális rákkeltő hatása is. A hashajtók nem használhatók Crohn-betegségben, irritábilis bél szindrómában, vastagbélgyulladásban, aranyérben, vakbélgyulladásban vagy veseproblémákban szenvedők számára sem. A cascara használata a terhes vagy szoptató nők, valamint a gyermekek számára biztonsági kockázatot jelent.

Étrend-kiegészítő

A cascara-t az Egyesült Államokban étrend-kiegészítőként árulják, és általában szájon át fogyasztják székrekedés enyhítésére. Bár néhány napon át történő használata biztonságos lehet, nincs elegendő tudományos bizonyíték a biztonságosságának és hatékonyságának biztosítására. A cascara használata kedvezőtlenül befolyásolhatja különböző felírt gyógyszerek, például a digoxin, a warfarin, a kortikoszteroidok és a vizelethajtók hatását.

Hagyományos gyógyászat

Kéreg - a növény szárított része, amelyet hashajtóként használnak. A hagyományos gyógyászatban a kaskarát hashajtóként használták. A R. purshiana szárított, öregített kérgét az őslakos őslakos kultúrák és a bevándorló euro-amerikaiak hashajtóként használták, hasonlóan más antrakinon-tartalmú növényi készítményekhez, a szenna leveléhez és terméséhez, az Aloe vera tejnedvéhez és a rebarbara gyökeréhez.

Kereskedelmi forgalomban "cascara sagrada" ("szent kéreg" spanyolul) néven, míg a hagyományos csinnakerti zsargonban "chittem bark" vagy "chitticum bark" néven ismert. 1877-ben a hivatalos amerikai orvoslásba való bevezetését követően a R. catharticus bogyóit váltotta fel kedvelt hashajtóként. A cascara használata iránti történelmi érdeklődés az 1900-as években a túlzott betakarítás miatt károsította az őshonos cascara populációkat.

Elkészítés a népi gyógyászatban

A fakérget tavasszal vagy kora nyáron gyűjtik, amikor könnyen lehámozható a fáról[30].[30] Miután a fáról lecsupaszították, a fakérget több hónapig kell érlelni, mert a frissen vágott, szárított kéreg hányást és heves hasmenést okoz. Ezt a szárítást általában árnyékban végzik, hogy megőrizzék a jellegzetes sárga színt. Ez a folyamat felgyorsítható, ha a kérget egyszerűen néhány órán át alacsony hőmérsékleten sütjük.

Julia Morton botanikus 10-30 szem vízben feloldva, vagy 0,6-2,0 köbcenti folyékony kivonat esetén 10-30 szem adagot javasol. James A. Duke körülbelül 1-3 gramm (15-46 gr) szárított kéreg, vagy 1-2,5 gramm (15-39 gr) porított kéreg hatékony adagolását javasolja. A kéregből készült kéregből készült kivonatot a botanikusok a következő adagolással javasolják: A kéregből készült kéregből készült kéreg, vagy a kéregből készült porított kéreg.