, 2022/11/8

A kerek repkény vagy földi repkény, földi borostyán (Glechoma hederacea) az ajakosvirágúak rendjébe, ezen belül az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj. A germán gyógyászatban nagyra becsülték. Német nevének "Gundermann" szótöve, a "Gund" (genny), a sebkezelésnél való alkalmazására utal.

Kerek repkény

A kerek repkény 15 cm-től félméter magasra is megnő évelő növény. Szára lecsepült. Levelei hosszúnyelűek, vese- vagy szívalakúak, csipkések. A virágok 2—6 tagú álörvökben állanak. A csésze fogai kihegyezettek. A párta a csészénél több mint háromszor hosszabb, lila vagy rózsaszínű. Meddő hajtásai indaszerűen a földön kúsznak.

A repkény igen közönséges növény, a földkerekségen úgyszólván mindenütt található (Európában és Ázsiában őshonos, a többi helyre behurcolták). Hazánkban, gyepükben, utak, árkok szélén, kaszálókon, erdős, cserjés helyeken mindenütt megnő. Hazai fajok: G. hederacea és a G. hirsuta. Itthon megtalálható a borzas repkény (glechoma hirsuta), a két faj közötti hibridet (kerek és borzas között) Borbás írta lesz először (glechoma pannonica Borb.) névvel. A kerek repkény eurázsiai flóraelem, míg a borzas repkény délkelet-európai. Előbbi üde lomberdőkben, bokros helyeken, de füves térségekben is gyakorta terem. A borzas repkény inkább a bükk, gyertyános, sziklás erdők szélén, az Alföldön alig található. Termése makkocska.

Kerek repkény gyógyhatása:

Légzési és emésztőszervi problémákra használták fel elsősorban, lovaknál és állatoknál mérgezést figyeltek meg. Köhögés (krónikus hörghurut), valamint gyökerének nedvét sebek gyógyításakor alkalmazzák (a levél zúzódásra és gyulladt sebre is használható). A népgyógyászatban epe-, vese-, hasnyálmirigy, máj-, gyomor-, és légzőszervi megbetegedések ellen is alkalmazták, enyhe nyugtató hatása igazolt. Köptető tulajdonsága a pemetefűhöz hasonlítható, de gyengébb.

Étvágyjavító és étvágyhozó növényként tartották számon. Legyengült, leromlott állapot esetén kitűnően beválik, ha ebéd és vacsora előtt félórával kerek repkény teát iszik a beteg. Forrázzunk le egy csapott vagy tetézett kávéskanálnyi repkényfüvet egy-másfél deci vízzel. “Légcsőhurut, tüdő-, májbetegségek, étvágytalanság, hasmenés, vérszegénység, láz, száj- és sebgyulladás gyógyszereként szerepel.”

Willfort: “Nem utolsósorban említendő, újabb kutatások bebizonyították, hogy a kerekrepkény tea gyomorsavhiányból (hypaciditas) eredő gyomor-, bélzavarok esetén éppúgy, mint gyomor- és bélhurut, májzavarok során gyors tünetcsökkenést, végül gyógyulást hoz.”

Vérhányásnál is is kitűnőnek bizonyul, fövenyesedésnél is használták.

Bőrkeményedésnél borogatásnak használták a megfőzött vagy forrázott levelét.

Zsenge leveleit salátának ették, fiatal leveleinek csípős íze van, a leveleket egykor sörkészítéshez használták, megdörzsölve a leveleket enyhíthetik a fejfájást. Noha dokumentált mérgezési eset nincs, nem szabad nagyobb mennyiségben fogyasztani salátának leveleit. Leforrázva elveszíti kesernyés ízét.

Hatása nem igazolt. Kísérletileg igazolt enyhe szedatív hatása.

Kerek repkény tea készítése

Ez a gyógynövény erős teát ad! Rakj egy 3 dl-es pohárba 3 gr drogot, forrázd le, engedd kivonódni a hatóanyagokat 10 percig, majd szűrd le.

Teakeverék kerek repkénnyel

Tegyél egy tálba egyenlő arányban százszorszép virágot, lándzsás útifüvet, kerek repkényt és pemetefüvet. A kapott keverékből 2 teáskanálnyi mennyiséget adj hozzá 300 ml forrásban lévő vízhez. Hagyd ázni negyedóráig az egyveleget, majd szűrd le.

Naponta maximum 3 alkalommal ajánlott a bevitele!

Fülzúgás elleni kerek repkény préslé

Szedj 4-5 maroknyi gyógynövényt, mosd meg, majd engedd megszáradni. Aprítsd kis darabokra a növényt, majd préseld ki a levet egy gép segítségével. A kapott léből naponta maximum 3 csepp cseppenthető a fülbe.

Nagyon fontos, hogy minden alkalommal friss lé préselése szükséges, nem lehet hűtőben tárolni a megmaradt folyadékot sem!

Ellenjavallat

Nagy mennyiségben történő fogyasztása kerülendő, mert kis mértékben tartalmaz mérgező anyagokat! Mérgező hatású az állatokra! Terhes és szoptató nők számára nem, vagy csak kis mértékben ajánlott a bevitele!

Kerek repkény hatása röviden

Gyulladáscsökkentő, köptető, nyugtató, étvágyjavító, vérzéscsillapító.

Hatóanyagai: kevés illóolaj, iridoidok, diterpének, cseranyag, kolin, gyanta.

Népies neve: földiborostyán, kerek nádrafű, folyófű, macskagödölye, katonapetrezselyem, pokolvarfű, macskatök.

Gyűjtése, szedése, tárolása

A kerek repkény szedése a teljes virágzás idején történik, ami a nyári időszakra, június-július környékére esik. A hajtások felső része kerül levágásra, de nem szabad az egészet eltávolítani, mert nem fog újra kivirágozni! A szárítást megelőzően érdemes a föld feletti részeket felaprítani.