, 2022/11/8

A kerti izsóp (Hyssopus officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozó faj. Évelő, gyógynövényként és fűszerként is használják. A Földközi-tenger keleti részén és Ázsiában őshonos.

Kerti izsóp

A meszes, középkötött, könnyen felmelegedő talajokon fejlődik a legjobban. Az izsópot kora tavasszal, márciusban vagy április elején kell vetni, a vetés mélysége 1-2 cm. Száraz drog előállítására az izsópot a virágzás kezdetétől a fővirágzásig takarítják be. Az alsó, elfásodott szárrészek fölött kell vágni, mert a fás részek belekerülése rontja a drog minőségét. Illóolajnyerés céljából a betakarítást fővirágzásban kell elvégezni.

Hatóanyagai:

A növény virágzó hajtása (Hyssopi herba) és illóolaja képezi a drogot. Az izsóp föld feletti részeiben jelentős mennyiségű (0,3-1%) illóolaj található, ezen kívül flavonoidokat, cseranyagokat, keserűanyagokat és gyantaanyagokat is tartalmaz.

Felhasználása:

Az izsópot mint gyógyhatású növényt már az ókorban is ismerték. Európában már a XVI. századtól, mint termesztett gyógynövény a kertekben is megtalálható volt. Gyógyászati felhasználását köptető, gyulladásgátló és enyhe görcsoldó hatásának köszönheti. Köhögéscsillapító, légcsőhurutot és asztmát gyógyító teakeverékekben használják. Étvágyjavító és vérnyomásnövelő hatása is ismert. Illóolaja nagyobb adagban epilepsziaszerű görcsöket válthat ki. Húsok, mártások ízesítésére is felhasználják.

Gyógynövényként

Teája izzadásgátló, gyulladáscsökkentő, megfázás elleni, görcsgátló hatása van.

A levelek és virágok főzetét a tüdő, orrüreg és torok gyulladásos betegségeiben alkalmazzák, és külsőleg zúzódások borogatására a dagadás és elszíneződés megakadályozására. Köhögéscsillapító, vérnyomást emelő, asztmás, hurutos panaszok esetén használjuk, de szélhajtó, gyomorerősítő, izzadást csökkentő hatása is van. Magas vérnyomás esetén ellenjavallt.

Illatszerként

Az izsóp a kölnivíz alkotórésze is.

Egyéb felhasználása

A biokertben káposzta közé ültetve magához csalogatja a káposztalepkéket.

Izsóp tea hatása:

Köhögéscsillapító, szélhajtó, izzadást gátló, étvágyjavító, vérnyomásemelő, asztmás, görcsös és hörghurutos panaszokra jótékony, hangszálak polipos elváltozások kezelésére használták. Mindenféle láz esetén hatásos. Görcsoldása enyhíti a gyomorfájdalmat, gombaölő, féreghajtó hatása is van.

Vérben lévő fertőzéseket, vírusokat, amőbákat, baktériumokat és egyéb élősködőket elpusztítja, mert antibakteriális és vírusölő és roboráló hatása van. Külsőleg alkalmazva, az izzadást szabályozza. Illóolaját a likőriparban, külsőleg sérülések, zúzódások, hegek kezelésénél alkalmazzák.

Virágos hajtásának előírás szerinti alkalmazásának mellékhatása nem ismert. Nemrég fedezték fel, hogy az izsóp allergiaellenes hatású, az allergikus reakciókat megszüntethetik, teája nyugtatólag hat az idegrendszerre és oldja a szorongást.

Növényi dohányként is felhasználták az Újvilágba költöző telepesek, magukkal vitték gyógyászati célokból, teakészítésre. Nehéz ételekhez használták fűszerezéssel, hogy az emésztést megkönnyítsék.

A régiek szerint szabályozhatja a menstruációs ciklust, ha az a stressz és idegesség miatt rendszertelen.

Jól kiegészítik egymást az illatos mirhafűvel párolt gyümölcsökben, gyümölcspitékben (őszibarack- vagy sárgabarackkompótban).

Kanadában arra mutatnak, hogy az izsóp értékes antivirális szer lehet sok HIV- fertőzöttnek, régebben herpesz ellen is használták hatását felerősítve benedekfűvel.

Receptek:

Borogatáshoz 0,5 liter forró vízhez 30 gr szárított növényt 15 percig hagyjunk ázni, majd tiszta ruhát belemártva tegyük a herpeszes felületre. (nemi szervi és ajakherpeszre, visszatérő fertőzésekre ajánlott)

Teáját ajánlott 2 teáskanál száraz növényt egy csészényi forró vízben áztatni 10 percig. Naponta legfeljebb 3 csészével igyunk belőle. Az íze erős és kámforos illata van, mézet vagy citromot tehetünk bele vagy más teával elegyíthetjük.

Aki a tinktúrát jobban kedveli, naponta háromszor egy teáskanálnyit használjon. Kétéves kor alatti gyerekeknek ne adjunk belőle! 65 éves kor felett és nagyobb gyermekeknél pedig enyhébb készítményeket használjunk. Erősebbet csakis szükség esetén.

A föld feletti szárrészt a levelekkel együtt kaszával vagy sarlóval learatják és a leveleket a friss növényről lefosztják, azután árnyékos, szellős helyen megszárítják. Tárolhatjuk fagyasztással is, de szinte egész évben frissen szedhető. A szárított növényt érdemes jól záródó, nem fém edényben tárolni hűvös, száraz helyen. Enyhén kesernyés, mentához hasonló ízű izsóplevél pástétomok, vadas ételek, húspácok, zöldséglevesek, saláták, húsételek kiváló fűszere.

Az olaja több országban betiltott, mert rohamokat okozhat (keton tartalma miatt). Magas jódtartalma miatt, pajzsmirigy és szívproblémákkal küzdőknek óvatossággal kell használniuk.  Gyermekek, várandósok (magzatra mérgező pinokanfon) és szoptatás idején nem szabad fogyasztani! Szájszárazság és heveny belszervi gyulladás esetében sem javasolt a fogyasztása!

Illóolaját nem szabad belsőleg használni, mert idegméreg!

“Tisztíts meg engem izsóppal, és tiszta leszek; moss meg engemet, és fehérebb leszek a hónál.” Zsoltárok könyve 51:9