, 2022/11/8

Egyéb megnevezései: termesztett katicavirág, feketekömény, szőrös kandilla, termesztett vagy kerti kandilla, fekete hagymamag. Közeli rokona a dísznövényként termesztett borzaskata (Nigella damascena) és a mezei katicavirág (Nigella arvensis). Igen régi kultúrnövény, magját már az ókorban is használták fűszerként és gyógyszerként.

Kerti katicavirág

Nigella sativa fekete magjainak és belőlük nyert olajának gazdag történelme van. Az indiai és arab civilizációk népi gyógyászata élelmiszerként és orvosságként is előszeretettel használta. Mivel számos betegséggel (pl.: asztma, bronchitis, rheumatizmusok, emésztési zavarok és gyulladással kísért megbetegedések) szemben hatékonynak találták, ezért az arab világban kiérdemelte az „áldás magja” kifejezést.1 De valóban létezhet olyan növény, ami ennyi mindenre jó?

Legenda és tudomány

A hosszú évszázadok óta használt növényi alapú orvosságok között sok olyan van, mely napjaink modern gyógyászatában is fontos szerepet tölt be. A természet adta erőforrásokból nyerhető vegyületek felkutatása, karakterizálása és kémiai szintézissel történő előállítása egy lehetséges gyógyszerfejlesztési irány, amivel új hatóanyagokhoz juthatunk.2 A Nigellamag olaj a sokrétű hatásáról szóló legendás történetekkel hívta fel magára a kutatók figyelmét, akik az elmúlt években alaposan tanulmányozták az összetevőit. Számos biológiailag aktív anyagot azonosítottak benne, melyek közül a timokinonnal kiemelten foglalkoztak. A kémiai elemzéseken túl in vivo állatkísérletes modelleken végzett, később pedig humán klinikai vizsgálatok is zajlottak. Ennek köszönhetően egyre több bizonyíték áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy a Nigellamag olaj legendás hatása tudományos alapokon nyugszik.

Milyen eredményekre jutottak?

Mozgásszervrendszer

Rheumatoid arthritisben (autoimmun betegség, melyet az ízületek gyulladásos, degeneratív elváltozása jellemez) szenvedő pácienseknek egy hónapig placebót, majd további egy hónapig 500 mg Nigellamag olaj kapszulát adtak, naponta kétszer. Megfigyelték, hogy a Nigellamag olaj jelentősen javította a páciensek állapotát, enyhítette a tüneteket, ami feltehetően a készítmény immunrendszerre gyakorolt modulátoros hatásának volt köszönhető.3

Légzőszervrendszer

Az allergiás rhinitis az orrnyálkahártya gyulladásos válasza a természetes allergénekre (pl. pollenekre), melyet tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, viszkető érzés kísér. A klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a Nigellamag olaj jelentős mértékben enyhíti a páciensek nappali és éjszakai tüneteit.4,5 Akut garat- és mandulagyulladásban szenvedő betegek tüneti kezelésében is sikerrel alkalmazták.6

Szív- és érrendszer

A magasvérnyomás sokakat érintő probléma, szoros összefüggést mutat az életmóddal (stressz, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás, stb.). A Nigellamag olaj vérnyomásra gyakorolt pozitív hatását több klinikai vizsgálatban is kimutatták: a vizsgálat kezdetén rögzített kiindulási értékekhez képest 2 hónap után mind a systolés, mind pedig a diastolés vérnyomás csökkent.7,8 Dyslipidemiás pácienseknél (vagyis azoknál, akiknél a különböző vérzsírszint értékek eltolódást mutatnak) a Nigellamag olaj alkalmazásával a triglicerid és LDL-koleszterin („rossz koleszterin”) értékek csökkentek, a HDL-koleszterin („jó koleszterin”) szintje viszont emelkedést mutatott.9

Gyomor- bélrendszer

Egy vizsgálatban, ahol méz alapú Nigellamag olaj formulát (5 ml/nap adagban) alkalmaztak 8 héten keresztül azt tapasztalták, hogy dyspepsiás pácienseknél az emésztési zavarok súlyossága jelentős mértékben javult a kezelés hatására a placebo csoporthoz képest.10

Bőr

A vitiligo (bőrfestékhiány) egy autoimmun bőrbetegség, mely a bőr pigmentet termelő sejtjeinek (a melanocytáknak) a pusztulásával jár együtt. Egy randomizált klinikai vizsgálatban az egyik betegcsoport Nigellamag olajat, a másik halolajat alkalmazott naponta kétszer, hat hónapon keresztül az érintett bőrterületen. Az eredmények azt mutatták, hogy a Nigellamag olaj hatékonyabban csökkentette a festékhiányos léziók méretét.11 Ekcémás kezű pácienseknél is eredményesen alkalmazták: enyhítette a tünetek súlyosságát és ezzel javította a páciensek életminőségét.

Továbbá

Hatóanyaga zsíros olaj, melyet linolsav és az olajsav gliceridjei alkotnak, és illóolaj. Kétszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag.

Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában évszázadokon át gyógyszerként használták. A légzőrendszer, a gyomor, a vese, máj betegségeit kezelték vele, a keringési és az immunrendszer megerősítésére használták, továbbá gyulladáscsökkentőként, érzéstelenítésre, antiallergénként.

Az iszlám a legnagyobb hatású gyógyító készítmények között tartja számon. Mohamed próféta állítólag egyszer kijelentette, hogy a fekete magvak a halálon kívül minden betegségre hatásosak, ahogy az egyik hadíszban is olvasható.

A közép-európai népi gyógyászatban felfúvódás ellen és a szoptatós anyák tejtermelésének fokozására használták.

Manapság a fekete köményből sajtolt olajat kapszulás kiszerelésben étrend-kiegészítőként ajánlják, a széles körű gyógyhatásáról terjedő híradások tudományosan megalapozottaknak bizonyultak.[4]

Olaja nigellonét tartalmaz, ami a kísérletek szerint megvédi a tengerimalacokat a hisztamin indukálta hörgőgörcstől.[5] (talán megmagyarázza használatát asztma, bronchitis és köhögés ellen).

Olaja hatásosnak bizonyult az opiátfüggés kezelésében.[6]

Patkányok veséjében csökkentette a kőképződést.[7]

A Nigella sativa olaj annyira meglepően átfogó és változatos védő és gyógyító hatású, hogy évezredek óta az emberek úgy tekintenek rá, mint "csodaszerre".

A Nigella sativa gyógyhatása több tudományos kísérlet tárgya is volt. Állatkísérletek során bíztató eredménnyel kezeltek vele többek között allergiát és ekcémát, valamint több súlyos betegséget, beleértve a rákot és a cukorbetegséget is.

Olajával történő szájöblítés jelentősen csökkenti az akut myeloid leukémia esetén alkalmazott kemoterápia során kialakuló szájtáji nyálkahártya gyulladást és fájdalmat, valamint javítja a nyelési funkciót.