, 2022/11/8

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) igen sok néven ismeretes: hívják sárog sarkantyúnak, sárga tőcséresnek, pücülőnek, pücőknek, kapucinusvirágnak, sőt, sarkantyúvirágnak is – ez utóbbival nem kis gondot okozva, mert így gyakorta összetévesztik a piros sarkantyúvirággal (Centranthus ruber) és a hegyesszirmú sarkantyúfűvel (Delphinium oxisepalum Borb. et Pax.) – mint láthatjuk, a három faj három nemzetséget képvisel.

Kerti sarkantyúka

Egy kis botanika

Kúszószárú növény, elfekvő hosszú szárain, 30 cm magas, hosszú, csavarodott levélnyélen,  nagy kerekded, pajzs alakú levelek jönnek létre, a virágok 4-6 cm átmérőjűek, sárga, narancssárga színben nyílnak, öt nagy szirmuk van, melyek sarkantyúsak. Enyhén illatosak. A kertek álomvirágának is nevezik, mert gondozást alig igényel: magjait elszórva minden évben újra kihajt.

Gyógyhatás

Tropeolum majus fitokémiai vizsgálatai kimutatták a kénvesgyületek (glükotropaeolin), flavonoidok (kvercetin- és kaempferol-glikozidok), antocianinok (delphinidin, cianidin és pelargonidin származékok), karotinoidok (lutein, zeaxanthin, -karotin), fenolsavak ( klorogénsav), és a  C-vitamint. Emiatt  A Tropaeolum majus L. kivonatai antioxidáns és gyulladáscsökkentő aktivitást mutatnak a kisérleti modelekben és a kutatások szerint több mint 40-féle baktériumtörzzsel képes elbánni, többek között a  Staphylococcusszal is.

Felhasználása

A növény minden föld feletti része ehető, de csak nyersen sajtolva fejti ki antibakteriális hatását. Az összes ehető növény közül ez tartalmazza a legtöbb luteint (45 mg/100 gr). C-vitamin, vas és kálium tartalma és kellemes íze miatt fogyasztásra is kiváló.

A  sarkantyúka virágbimbóit ecetes-sós lében eltéve egy pikáns ízű fűszert kapunk. Virágának íze az édes borséra, illetve a rukkolára, retekre emlékeztet; sajtokkal, salátákkal fogyaszják.

A kertben társítható tökfélékkel, paradicsommal és zellerrel. Ezeket a növényeket védi a levéltetvektől, mivel zsenge lédús hajtásaival magához csalogatja őket, de elűzi a káposztalepkét, tripszeket, hangyákat, csigákat. Gyümölcsfák töve köré vetve távol tartja a vértetveket. Hernyók, csigák, hangyák és pockok elűzésében is hatékony.

Joggal nevezik “a kertek álomvirágának”, mivel gondozást alig igényel, minden évben előbukkan, és magról hamar elszaporodik. Emellett a gyümölcsfák tányérjába vetve távol tartja a vértetveket. A burgonyát, a paradicsomot is védi a kártevőktől. Az egykori "parasztkertekben" általános volt. A kreppapírhoz hasonló virágok lehetnek aprók, nagyok, szimplák és teltek; hagyományosan sárgák vagy narancsszínűek, de egyre több a színváltozat: lehetnek vörösek, lehetnek halványabb tónusúak vagy akár kétszínűek is.

Gasztronómiai

Nem csak szépségéért termesztik: a növény minden, föld feletti része ehető. Leveleit pikáns fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják. A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet; sajtokkal, salátákkal eszik. Ecetes-sós lében tartósított bimbóinak íze a kapribogyóéhoz hasonlít. Csak nyersen fogyasztható: sütve-főzve vagy szárítva aromája elvész.

Antibiotikum helyett egyél kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) a sarkantyúfélék családjába tartozik. Gyönyörű sárga, piros és narancsszínben pompázó virágai nemcsak kertünk díszei lehetnek, hanem gyógynövényként is hasznosíthatjuk őket. A növény eredetileg Peruból és Ecuadorból származik. A bennszülött indiánok sebfertőtlenítésére és a seb gyorsabb hegesedésére használták.

Később Európában is nagy népszerűségnek örvendett, hiszen az európai emberek is megtapasztalhatták gyógyító hatásait. Magyarországon is nagyon közkedvelt lett ez a virág, mivel a parasztházak ablakában nagyon jól mutattak szemet gyönyörködtető pompázatos színviláguk és kapaszkodó indái, illetve levelei miatt.

A kerti sarkantyúka amennyire igénytelen, olyan sok hatóanyagot tartalmaz. A növénynek a szára, a levelei és a virágai is ehetőek.

Fűszeres levelei pikáns ízt kölcsönöznek a salátáknak, virágának íze a retekre emlékeztet, melyet főként sajtokkal fogyasztanak, a virágbimbókat és magokat pedig ecetes-sós lében lehet tartósítani és salátákhoz felhasználni.

Gyógyító hatását főleg nyersen tapasztalhatjuk meg. A virágban található mustárolaj, illóolaj, kálium és C-vitamin is. Nyersen például azért is érdemes fogyasztani, mert nagyon jó C-vitamin- és vasforrás, tehát vérszegénység esetén rendszeresen lehet csemegézni belőle.

Ez a virágot leginkább fertőtlenítőként és antibiotikumként használják. Több mint 40 bakteriális törzzsel képes felvenni a harcot. Magjában például olyan antibiotikum található, amely a légzőszervet megtámadó baktériumokat úgy teszi hatástalanná, hogy közben nem teszi tönkre a bélflórát.

A bakteriális fertőzések kezdeti szakaszában kifejezetten érdemes alkalmazni. A különböző szervek – vese, női nemi szervek, prosztata, húgyhólyag – gyulladásait is hatékonyan gyógyítja. Viszont nemcsak a baktériumokkal, hanem a gombákkal és a vírusokkal szemben is bizonyította már gyógyító erejét. Teakeverékekben is gyakorta alkalmazzák, mivel kitűnő gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

A sárga és piros virágú kúszónövényt baktériumfertőzés megelőzésére is használhatjuk, antibiotikum helyett is alkalmazhatjuk, vagy részben kiválthatjuk általa az antibiotikum szedését, mivel felerősíti és gyorsítja annak hatását. Az emberi szervezet számára semmiféle veszélyt nem jelent, hosszabb ideig is lehet fogyasztani, túladagolástól nem kell tartani. Állapotos nők és kismamák is szedhetik, viszont gyomor- és bélfekélynél, vesebetegségben szenvedőknél és kisgyermekeknél nem javasolt a használata.

A kerti sarkantyúka illóolaja nagyon jó korpás hajra, gyulladásokra és sebgyógyulásra is. Emellett növeli a szervezet ellenálló képességét, és a fogyókúra része is lehet, hiszen enyhe hashajtó hatással is rendelkezik.