, 2022/11/8

A kínai barátcserje (Vitex negundo) Kelet-Afrikában és Délkelet-Ázsiában őshonos lombhullató cserje vagy fa. Európában díszfaként ültetik, hazájában a népi gyógyászatban van számos alkalmazása.

Kínai barátcserje

A kínai barátcserje 3-5 méter magas bokor vagy alacsony fa. Levelei átellenesen állók, 3-5 levélből tenyeresen összetettek, a középső levél hosszabb a többinél. Az egyes levelek hosszúkásak, lándzsásak, 4–10 cm hosszúak, fonákjukon szőrösek, ép szélűek vagy középtájt kissé karéjosak. Megdörzsölve aromás illatúak.

A nyár második felében virágzik júliustól szeptemberig. A növényt ilyenkor szinte elborítják sok méhet vonzó virágai. Az ajakos virágok halványkék-ibolyakékek, 6–7 mm nagyságúak, hajtásvégi felálló, laza, 10–20 cm-es bugában nőnek. A párta és a kehely is szőrökkel borított. Lédús, 4 mm átmérőjű csonthéjas gyümölcse éretten fekete színű.

A természetes termékek számos hatásos bioaktív vegyületben gazdagok, amelyek a különböző betegségekben szerepet játszó fehérjék komplex hálózatát célozzák meg. A Vitex negundo (VN), közismert nevén a "tisztaságfa", etnobotanikailag fontos növény, amely hatalmas gyógyhatású tulajdonságokkal rendelkezik. A különböző Vitex-fajok kémiai összetétele eltérő, így különböző fitokémiai anyagokat termelnek.

A levelekből, magokból, gyökerekből számos bioaktív vegyületet vontak ki illóolajok, flavonoidok, lignánok, iridoidok, terpének és szteroidok formájában. Ezek a bioaktív vegyületek gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antidiabetikus, rákellenes és antimikrobiális hatásúak. A VN jellemzően a sejtes események, például az apoptózis, a sejtciklus, a spermiumok motilitása, a policisztás petefészek betegség és a menstruációs ciklus modulálásában betöltött szerepéről ismert.

A VN állítólag számos rákos jelátviteli útvonalat zavar meg, beleértve a p-p38, p-ERK1/2 és p-JNK-t az LPS-indukált sejtekben, az N-terminális kinázt (JNK), a COX-1 útvonalakat, a MAPK-t, az NF-κB-t, a tumor nekrózis faktor α-t (TNF-α), az Akt-ot, az mTOR-t, a vaszkuláris endotél növekedési faktort, a hipoxia-indukálható faktort (HIF-1α). Számos VN-ből nyert bioaktív vegyületet hoztak forgalomba, és továbbiakat vizsgálnak. Ez az első áttekintés, amely naprakész információkat mutat be a VN-ről, bioaktív összetevőiről és hatásmechanizmusukról.

Felhasználása

Az ázsiai hagyományos gyógyászatban számos felhasználása létezik. Levelének főzetét fekélyek borogatására és belsőleg puffadás, fej és fogfájás, köhögés ellen használják. Gyökere ekcéma és más bőrbajok, májpanaszok, lépnagyobbodás, reuma, köszvény, hátfájás ellen jó; magjainak féregirtó hatása van.

Hatóanyagai

Levelei alkaloidot (nisindin), flavonokat, luteolin-7-glükozidot, kaszticint, iridoid glükozidokat, karotént, glüko-nonitált, benzoesavat, béta-szitoszterolt tartalmaznak. Magjában béta-szitoszterol, benzoesav és ftálsav, gyulladásgátló diterpén és artemetin található. Kérgéből vaníliasavat, p-hidroxibenzoesavat és luteolint izoláltak.