, 2022/11/9

A kínai kúszómagnólia vadon termő, aromás illatú kétlaki kúszónövény. Kína északkeleti részén nő. Fás, csavarodó szára sötét színű, kúszó indái elérhetik a 10–15 m-t is. Levelei tojásdadok.

Kínai kúszómagnólia

Virágai néhány cm hosszú kocsányon ülnek. A virágszirmok és a csészelevelek rózsaszínűek, a virágok ötporzósak. Termése összetett bogyótermés. Kínában az egyik legfontosabb gyógy- és fűszernövény. Úgy is nevezik, hogy az ötízű gyümölcs: édes, savanyú, sós, keserű és erős! Használják: köhögés csillapítására, keringés, szívjavító hatása miatt, emésztést segítő hatása miatt. Leveléből, gyümölcséből kiszárítva kitűnő tea készíthető. A friss gyümölcsökből pompás ivólé készíthető. 

A Schisandra többek között egy dekoratív kúszónövény. Téltűrő és kedveli a félárnyékot, levelei ősszel sárgára szineződnek. Második évtől számíthatunk komolyabb termésre. A biztosabb termés érdekében jó ha kettőt ültet belőle. Nem igényel különösebb gondozást. Támrendszerre futtatva.

A schisandra gyümölcs a biológiailag aktív összetevők széles skáláját tartalmazza:

C és E vitamint

fitoszterolokat savakat

fitoösztrogéneket

antioxidánsokat

illóolajokat

A schisandra gyümölcs 30 különböző fitoösztrogént tartalmaz. Ezek a növényi vegyületek ösztrogén-szerű tulajdonságokkal rendelkeznek, májvédő és májregeneráló tulajdonságokkal bírnak. Állatkísérletek bizonyították, hogy a magas fitoösztrogén tartalmú schisandra chinensis képes megvédeni a májsejteket olyan toxikus vegyületektől, mint az aflatoxin vagy a kadmium-klorid. Ez a májvédő hatás részben az antioxidáns tulajdonságainak köszönhető. De csak részben, mivel pl. az E-vitaminnak (mely szintén egy erős antioxidáns) nincs ilyen májvédő hatása.

A schisandra emellett adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, amelynek segítségével hatásosan képes megküzdeni a gyulladásokkal, fertőzésekkel, valamint a mentális, fizikai és környezetből származó stressz hatásokkal.

A schisandra köhögés csillapító és tüdő tisztító hatással rendelkezik (megtisztítja a tüdőt a slejmtől).

A schisandra emellett javítja

a légzésfunkciót,

csökkenti a magas vérnyomást,

tágítja az ereket,

javítja a vérkeringés, a szívműködést, a látást,

csökkenti a vércukorszintet.

Szinte minden fontosabb szervünkre pozitív hatással van.

Pen Tao már i.e. 2697-ben megerősítette a S. hatékonyságát és a kínai orvostudomány a legfontosabb gyógynövények közé sorolja. Gyümölcse tele van betegségmegelőző, egészséges hatóanyagokkal. A Schisandra olyan illóolajokat, savakat tartalmaz, amelyek segíthetnek az élő szövet regenerálódásában pl. alkoholizmusból adódó májproblémák esetén.

Segíthet testi és szellemi erőt javítani, fáradtságot enyhíteni. A tanulmányok kimutatták, hogy a S. hatásos a tüdőbetegségeket okozó baktériumok ellen.

Ez a gyógynövény az oxigén-ellátást növeli, a test immunrendszerére pozitív hatással van, és véd a stressz ellen.

Valószínűleg a vérkeringésre gyakorolt jótékony hatásából kifolyólag az erekcióra is jó hatással van, valamint serkentően hat a női nemi szervekre

Májgyulladás A sikeres kezelések aránya a kutatási erdmények szerint 76%.

Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a plakkok képződését

Javítja a munka-teljesítményt, és csökkenti a kimerültséget, fáradságot.

Nootropik tulajdonságú (javítja a memóriát és a kognitiv működést. (Említik az intelligenciát is, noha ezeknek a pontos definíciója és mérési metodikájuk még várat magára.

További gyógyhatások

1./Központi idegrendszer

Elősegíti az intellektuális funkciókat. Csökkenti az Alzheimer okozta demenciát,

Adaptogén tulajdonsága miatt növeli a stressztűrő képességet

2./ Légzési rendszer

Stimulálja a légzésközpontot

3./ kardiovaszkuláris rendszer

Elősegíti a vérkeringést azzal, hogy növeli a miocardium rugalmasságát. Másrészt a javult keringés miatt csökken az erek elmeszesedése és az érfalakon a vérzsír lerakódása. Mivel a S. gyümölcse flavonoidokat tartalmaz, ezért tisztítja a vasculáris rendszert. Az endoteliumon lerakodott zsírt csökkenti. 10 heti kezelés után a vérkeringés észrevehetően javul

4./ Sima izomzat

Stimulálja a méh simaizomzatát és szabályozza a ritmusos összehúzódását

5./ Máj

Csökkenti a máj sejtjeinek károsodását és elősegíti a regenerálódásukat. (vírusos hepatitis, alkohol okozta kárososdás). Az SGPT (szérum glutaminsav-piroszölősav transzamináz) alacsony szintje a vérben jelzi a májműködés zavarát. Japán tudósok mutatták ki a májerősítő hatását olyan toxikus vegyülettel szemben is, mint a CCl4

6./ Gasztro intestinális traktus

Szabályozza a gyomornedv kiválasztódását (szekrécióját) és növeli az epe kiválasztódását

7./ Adaptogén bár a ginzengnél kisebb hatásfokkal

Adaptogén tulajdonság magyarázata

A meghatározás a növényekre vonatkozik. Az adaptogén növények segítik visszatéríteni az szervezetet egyensúlyi állapotába. Pontos definícióját nem ismerjük részben kereskedelmi részben pszeudo tudományos okok miatt. Az adaptogén növényeket megkülönböztetjük az endokrin-, és az immunrendszer egyensúlyt biztosító képességétől, amelyek segítik fenntartani a test homeosztazisát. (belső működés állandóságát biztosító élettani folyamatok összessége)

Az adaptogének poliszacharidokat tartalmaznak, amelyek az immunrendszer komponenseit stimulálják. Néhány ismertebb adaptogén növényt említek: Maca, Eluthero, Holy basil, Ginseng, Rhodiola, Reishi gomba, Agaricus Blazei, Noni, Schisandra

Az adaptogének ismert mellékhatásai: szív frekvencia, fejfájás, émelygés, alvási nehézségek, és nyugtalanság. Nők esetében a mell duzzadása és vaginális vérzés.

Forrás: Winston, David & Maimes, Steven. “Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief,” Healing Arts Press, 2007.

Mellékhatások, fogyasztás tiltása

Hasi panaszok, csökkent étvágy, bőr panaszok

Magas vérnyomás

Emésztőszerv fekélyesek, epilepsziások ne fogyasszák .

Terhesség alatt ne fogyasszák.