, 2022/11/9

A kis ezerjófű (Centaurium erythraea, korábban Centaurium minus) gyógynövény. 1-2 éves növény. Szára négyszögletes, 10–50 cm magas. 10–35 cm magas, idősebb szárai csövesek.

Kis ezerjófű

Legalsó levelei tőrózsában állnak, rövid nyelűek, fordított tojás alakúak, 3–4 cm-es szárlevelei keresztben átellenesek, ugyancsak 3–4 cm hosszúak és hosszúkás tojás alakúak. A bogernyőben elrendezett, piros, lila, vagy rózsaszínű, csillag alakú virágok, csak napsütésben nyílnak ki. Termése 20 mm hosszú, 5 mm vastag, sárga színű, két kopácsra nyíló tok.

Ezerjófű gyógyhatása

Az ezerjófű sokrétűen támogatja az emésztés működését. Elősegíti a gyomorhurut felszámolását, tinktúrája pedig gyomorrontás esetén remek orvosságként szolgál. Javítja az emésztést, fokozza az étvágyat, megszünteti a gyomorégést, fogyasztása jótékony hatású gyomorsavhiány esetén. Nem véletlenül gyomorlikőrök kedvelt alapanyaga. Bélrenyheség esetén is ajánlják, mert kitűnő szélhajtó, hatékonyan csökkenti a puffadást.

Az ezerjófű tea fogyasztása segíti a zsírok lebontását és serkenti az epetermelődést, így fogyasztása mellett könnyebbé válik a nehezebb ételek fogyasztása. Kúraszerűen alkalmazva kiváló vese- és vértisztító, segít megelőzni a veseproblémák és a gyulladások kialakulását. Fogyasztása ajánlott lépmegnagyobbodás esetén, mert erősíti és támogatja működését. Helyreállítja az erek rugalmasságát, és csökkenti a meszes lerakódásokat.

Fogyasztása javasolt kóros testsúlygyarapodás esetén fogyás elősegítésére, mert gyorsítja az anyagcserét. Ajánlják különböző májbetegségekben szenvedőknek, például zsírmáj esetén, mivel fokozza a máj méregtelenítő funkcióját is. A népgyógyászatban általános gyengeség, sápadtság és láz ellen is használják. Csökkenti a légzőszervek túlzott nyálkatermelődését, ezért kifejezetten ajánlott megfázás esetén, fokozott orrfolyásnál, vagy tüdőgyulladás, megszünteti az enyves hurutot, és visszafogja. Parazitaellenes hatásából fakadóan ajánlják fogyasztását candida esetén is.

Ezerjófű hatása külsőleg alkalmazva

Friss leve fertőtlenítő hatású, megszünteti a sebek gennyesedését, nedvezését. Elsőrangú a gombás bőrbetegségek esetén az erős forrázatával való lemosás, vagy ülőfürdőben való alkalmazása. A kis ezerjófűből készült öblögető napi rendszerességgel történő használata jótékony hatású ínygyulladás, valamint ínyvérzés esetén is. Gyakori alkotórésze a gyomorkeserűknek, likőröknek és más szeszesitaloknak.

Ezerjófű tea készítése:

Étvágytalanság, emésztési zavarok elleni ezerjófű tea elkészítése: Tegyen egy csésze forrásban lévő vízbe 1 gramm szárított növényt, majd hagyja ázni 15 percig, végül szűrje le. Naponta 3 csésze fogyasztása ajánlott, lehetőleg étkezések előtt. Étvágytalanság, legyengült állapot esetén érdemes még ánizzsal, római székfűvel, édesköménnyel és borsmentával együtt fogyasztani.

Sápadtság elleni ezerjófű tea keverék elkészítése: Adjon 1 evőkanál orbáncfüvet és ezerjófüvet 2 dl vízhez. Főzés után szűrje le, majd érkezés előtt fogyassza el édesítőszerek nélkül.

Láz elleni ezerjófű tea: Öntsünk le fél liter hideg vízzel 15-30 gramm ezerjófüvet. Hagyjuk állni 12 órát, majd szűrjük le a kész teát. Elfogyasztása napközben kanalanként ajánlott.

Gyomorkeserű készítése: Vegyen 10-10 gramm ezerjófüvet, ürmöt és vidralecke levelet, 20-20 gramm kamillát és narancshéjat, majd két héten át 2 liter borral áztassa meleg helyen. Préselje ki, majd szűrje le.

Isiász kezelésére használható ezerjófű borogatás: 5 gramm virágos hajtást főzzön meg 100 ml vízben.

Ezerjófű esszencia készítése: Törjön össze és préseljen ki ezerjófüvet, így megkapja az ezerjófű nedvét, majd 30 cseppet keverjen el egy pohár vízben. Naponta 3 alkalommal használható.

Ellenjavallat:

Fekély esetén alkalmazása tilos! Szélproblémával küszködőknek óvatos fogyasztás javasolt a túlzott szárító hatása miatt. Máj-és vesezsugorodásban szenvedőknek nem ajánlott. Nagy dózisban való fogyasztása szélsőséges eredményeket produkál. Kúrája ne tartson tovább 10 napnál, mert gyomor- és bélnyálkahártya gyulladást okozhat.

Élőhelye

Magyarországon nedves réteken, legelőkön, kaszálókon és ritka erdőségekben, domboldalakon, általában félárnyékos helyeken, bokrok tövében tömegesen nő.

A virágjában szedett és megszárított ezerjófűnek földfölötti részét a gyógyszertárban Centaurii herba néven használják. A virágos növény felső részében ugyanis sajátságos keserű anyagot tartalmaz, melynek kedvéért ez a növény háziorvosságnak is szolgál. Leginkább gyomorerősítő és izzasztó teának használják. Borba és pálinkába is teszik gyomorerősítő ital készítése végett. Neve is onnan van, hogy régi időben is igen nagyra becsülték gyógyító erejét.

Az erdőben termő ezerjófű hosszúszárú és nagyobb virágú szokott lenni, míg ellenben a mezőn termett ezerjófű rövidebb és nem olyan szépen fejlett. A gyógyszertárban úgy az erdei, valamint a mezei ezerjófüvet használják, de az erdei ezerjófű értékesebb s azért jobban fizetik.

Sokféle teakeveréknek, így a species amaricantesnek is alkotórészét képezi, egyik fontos alkotórésze még a tinctura amara nevű készítménynek is (1906).

Felhasználási formák:

Keserű íz kialakítása, aromaanyag, gyomorerősítő, étvágyhozó, ételízesítő, hagyományosan anorexia és emésztési zavarok esetén.

Hatóanyagai:

Szekoiridoid-glikozidok 2%, a növény jellemző, keserű ízét adják.

Xantonok

Fenolsavak

Flavonoidok: 0,4%

Erythrocentaurin,

Valeriansav

Gyanta

Gyűjtése és szedése:

Az ezerjófüvet virágzása idején (július-augusztus) kell szedni. Legjobb azt július hóban szedni, mert ez a fű csak addig jó, míg a szára és a levele még egészen friss és üde zöld színű, virágai pedig élénk rózsaszínűek; amint már sárgulni kezd, akkor már értéktelen és hasznavehetetlen. Az egész növény levágása a föld felett 40 cm-re, amikor a levelek friss zöldek és a virágok fénylő rózsaszínűek. Szennyezéstől mentes területeken, teljes virágzásban, napos időben.

A virágjában szedett százforintos füvet tövénél elvágjuk, gyökereitől megtisztítjuk. Azután negyed- vagy félkilós csomagokba kötjük és zsinórra felaggatjuk a padláson vagy más árnyékos, szellős helyen, úgy mint a dohányt, mert csak úgy éri jól minden részéta levegő és szépen és jól csak akkor szárad meg (azonnali, természetes, árnyékos, levegős helyen vékony rétegben). Száradás alatt súlyának egynegyedére apad, úgy hogy 1 kiló friss fűből, 1/4 kiló száraz százforintos fű lesz. Száradása 4-6 napot vesz igénybe.

Miután az ezerjófű csúcsrészei, a levelek és a szár tartalmazza a legtöbb gyógyszert, azért a szárított füvet úgy kell csomagolni, hogy szállítása alatt a legfinomabb részecskék le ne töredezzenek. Ezért jobb ládába csomagolni és nem zsákba.