, 2022/11/9

A kis vérfű (Sanguisorba minor) a vérfű (Sanguisorba) nemzetség faja, ehető, évelő gyógynövény. Európában, Észak-Afrikában, Délnyugat-Ázsiában honos. Magyarországon is gyakori, főleg a száraz gyepekben, domboldalakon, általában meszes talajokon nő. Szárazságtűrő.

Kis vérfű

A 16. században feljegyzett monda szerint Csaba hun királyfi a katonáit a „Csaba íre” nevű csodás fűvel gyógyította. A csabaíre a mindenféle vérzést elállító tulajdonságáról a germán és szláv néphit is tud. Korábban egyes tájakon a hasznos földitömjént (Pimpinella saxifraga) is nevezték csabaírének.

A gyógyászati felhasználása:

A gyökér és a levelek egyaránt összehúzó, izzasztó és szurkáló hatásúak, bár a gyökér a legaktívabb. A növény hatékony sebgyógynövény, gyorsan elállítja a vérzést. A köszvény és a reuma kezelésére infúziót használnak. A levelek frissen használhatók, vagy júliusban szedik és szárítják (a növényt meg kell akadályozni a virágzásban). A gyökeret ősszel szedik és szárítják. A levelekből készült főzetet nyugtató kezelésként használják napégés vagy bőrproblémák, például ekcéma esetén.

A növény leírása:

Növény:

Örökzöld

Évelő

Magasság:

60 cm

(2 láb)

Virágzás:

májustól

Augusztus

A növény élőhelye:

A növény élőhelye: Legelő, általában meszes talajon.

Ehető részei:

Fiatal levelek és hajtások - nyersen vagy főzve. Ezeket a növény virágzása előtt érdemes felhasználni. Salátákhoz, köretként, levesekhez, hűsítő italokhoz és bordói csészékhez adva fogyasztható. A fiatal palántákat megfőzik és fogyasztják. A betakarítás kissé körülményes, és a levelek a forró, száraz nyáron néha keserűvé válnak, de télen általában elég enyhe ízűek, és egyesek uborka ízt éreznek bennük.

A kukoricai kísérleti területünk savanyú talaján a levelek kifejezetten kesernyés ízűek, bár amikor ugyanezeket a növényeket meszes talajon termesztettük, sokkal enyhébb ízűek voltak. A levelek körülbelül 5,65% fehérjét, 1,2% zsírt, 11% szénhidrátot, 1,7% hamut és 74,5% vizet tartalmaznak. A szárított levelekből gyógyteát készítenek.

A gyógynövény egyéb felhasználási területei:

A növények kiterjedt gyökérrendszerrel rendelkeznek, és erózióvédelemre használják, továbbá hulladéklerakók és kibányászott területek rekultiválására is használják.

A Sanguisorba minor jellegzetes vadvirág, bár nem feltűnő növény, nyílt helyeken, fűfélék között, különösen meszes területeken csak körülbelül egy láb magasra nő. Alapvetően fogazott, szeldelt levelekből álló rozettája van, amelyből vékony, fás, gyakran vöröses színű szárak erednek. Ezek hordozzák a szokatlan, kerekded fejű virágokat. Nincsenek szirmok, de felül sötétvörös színűek a nőstény "virágok", amelyeknek csak tollas stigmái vannak (ezek nyílnak ki először), alul pedig rózsaszínű sárga színűek a hím "virágok", amelyek hosszú, vörös fonalak, a végükön sárga virágporzsákokkal.

A Sanguisorba minor-t a hagyományos gyógyászatban bőrpanaszok kezelésére használták. A salátabürök valószínűleg azért kapta a nevét, mert a növénynek összezúzva uborkaszaga van, és egykor salátákhoz és italok ízesítésére használták.

Gyógynövényes vajban használatos

A fiatal kökényleveleket saláták, öntetek, mártások nyári italok és a bordó összetevőjeként használják, emellett ecet, vaj és krémsajt ízesítésére is használják.

Íze "enyhén uborkás, kissé savanykás, kicsit csípős", és egyes receptekben felcserélhetőnek tekintik a mentalevéllel, a kívánt hatástól függően. Általában a legfiatalabb leveleket használják, mivel azok az öregedés során hajlamosak keserűvé válni; az öreg leveleket visszavágják az új növekedés ösztönzése érdekében.

Francis Bacon kedvenc fűszernövényének nevezte, az első angol gyarmatosítókkal az Újvilágba is elhozták, és Thomas Jefferson külön említést tett róla. 2022-től kezdve konyhai fűszernövényként csökkent a népszerűsége, de ismét egyre népszerűbb, mind étkezési célokra, mind dísznövényként.

Díszes

Nőivarú virág (hímivarú virág)

A szokatlanul bíborvörös, gömb alakú virágokat magas, vékony szárakon, jóval az erdei, fogazott levelű lombozat fölött hordják.A leveleket gyakran díszesebbnek tartják, mint a virágokat, amelyeket gyakran eltávolítanak, hogy a lombozat növekedését elősegítsék. A vágott virágokat azonban virágdíszekben használják.