, 2022/11/9

A kislevelű borágófa (Ehretia microphylla), más néven Fucsien teafa vagy Fülöp-szigeteki teafa, egy növényfaj a borágófélék családjában a borágófa (Ehretia) növénynemzetségben.

Kislevelű borágófa

Hosszú, kuszán növő, karcsú ágakkal rendelkező bokor, mely akár 4 m magasra is megnőhet. Lombhullató növény: a száraz évszakban hullatja le leveleit. Levelei 10–50 mm hosszúak és 5–30 mm szélesek, de méretük, felépítésük, színük és szegélyük változó. Fehér virágainak 4-5 karéjú, forrt szirmú, 8–10 mm átmérőjű pártái vannak. Csonthéjas termései 4–6 mm átmérőjűek, éretten barnás narancsszínűek.

Az emberi betegségek fennmaradása kihívás elé állítja a szintetikus gyógyszerek felfedezésének és előállításának jelenlegi állását. A növényeket nagyszerű forrásként ismerik el a gyógyszerfejlesztéshez felhasználható kémiai vegyületek felfedezéséhez. A Fülöp-szigeteken az Ehretia microphylla (tsaang gubat) az Egészségügyi Minisztérium által elismert tíz ajánlott gyógynövény egyike.

E cikk célja, hogy átfogó áttekintést nyújtson a hagyományos felhasználásról, a fitokémiai összetevőkről, a farmakológiai tevékenységekről, valamint a tsaang gubat tabletta epeúti és gyomor-bélrendszeri fájdalomra javallt NIRPROMP formulájához vezető nem klinikai és klinikai vizsgálatokról. A megfigyelt fitokémiai összetevők között voltak flavonoidok, fenolok, triterpének és alkaloidok.

Bizonyítékokat mutattak be egyéb farmakológiai tulajdonságokra, mint például antibakteriális, antiangiogenezis, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, allergiaellenes, follikulogenezis, sebgyógyító és rákellenes tevékenységek. Jelenleg a tsaang gubat tabletta teljes szabadalmat kapott az epeúti és gyomor-bélrendszeri kólika tüneteinek enyhítésére szolgáló tablettaként való találmányára, és a Fülöp-szigeteki Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnál bejegyezték e javallatokra.

tsaang gubat tabletta in vitro, in vivo és I-III. fázisú klinikai vizsgálatok elvégzése után szerepel a Fülöp-szigeteki nemzeti receptúrában. A jövőbeni kutatási platformok közé tartozik a meglévő tsaang gubat gyógyszer újraszerelése más javallatokra, a molekuláris hatásmechanizmus meghatározása és a növényvédelemre vonatkozó tervek.

Absztrakt

Az Ehretia microphylla MeOH kivonatának etil-acetátban oldódó része gátló hatást mutatott az exocitózisra antigénnel stimulált patkány bazofilokban. E frakció biotesztekkel irányított elválasztása öt biológiailag aktív vegyületet eredményezett. Kémiai és spektroszkópiai módszerekkel tisztáztuk e vegyületek szerkezetét, amelyek között megtalálható a mikrofillon, egy egyedülálló dimer prenilbenzokinon és annak rokon vegyületei.

Célkitűzés

Annak meghatározása, hogy az Ehretia microphylla (Tsaang Gubat) főzettea és a placebo javítja-e az enyhe intermittáló allergiás rhinitis tüneteit a loratadinhoz és a kontrollteához képest.

Módszerek

Tervezés: Kettős vak, randomizált, kontrollált kísérlet.

Helyszín: Tercier kormányzati oktatási kórház

Résztvevők: Huszonnégy, 2015 októbere és 2016 júliusa között enyhe intermittáló allergiás rhinitisszel diagnosztizált beteget véletlenszerűen osztottak egy kezelőcsoportra, amely Ehretia microphylla (Tsaang Gubat) főzetteát és placebót kapott, valamint egy kontrollcsoportra, amely kontrollteát és loratadint kapott, mindkettőt 7 napig szedve. A betegek a beavatkozás előtti és utáni értékelésen elülső rinoszkópiával, a Sino-nasal Outcome Test 22 (SNOT 22) kérdőívvel és 10 pontos vizuális analóg skálával (VAS) estek át. Az adatokat kódolták és statisztikai elemzésnek vetették alá Mann Whitney U-teszt és Wilcoxon Signed Rank teszt segítségével.

Eredmények

A kezelési és a kontrollcsoport résztvevőinek életkora és neme hasonló volt. A beavatkozást megelőzően a SNOT 22 és a VAS-pontszámok alapján nem volt különbség a tünetekben a két csoport között. A beavatkozás után a SNOT 22 és a VAS-pontszámok alapján sem volt különbség a tünetekben a két csoport között. A beavatkozás előtti (30,4 ± 17,3) és utáni (7,2 ± 6,5) átlagos SNOT 22 pontszámok összehasonlítása a loratadin kontrollcsoport és az Ehretia Microphylla kezelést kapó csoport SNOT 22 pontszámainak összehasonlítása a beavatkozás előtti (32,5 ± 23,7) és utáni (7,8 ± 10,4) átlagos SNOT 22 pontszámokkal mindkét csoportban a tünetek jelentős javulását mutatta. Hasonlóképpen, a loratadin kontrollcsoport és az Ehretia Microphylla kezelési csoport beavatkozás előtti és utáni átlagos VAS-pontszámainak összehasonlítása a tüsszögés, rhinorrhea, orrdugulás és viszketés tünetei alapján mindkét csoportban a tünetek jelentős javulását mutatta (p-értékek < 0,001).

Következtetés

Az Ehretia microphylla (Tsaang Gubat) főzettea javíthatja az allergiás rhinitis tüneteit (tüsszögés, rhinorrhoea, pruritus és orrdugulás), és a loratadin alternatívájaként alkalmazható enyhe intermittáló allergiás rhinitisben szenvedő betegeknél. További, több résztvevővel végzett klinikai vizsgálatok erősebb bizonyítékot szolgáltathatnak erre a következtetésre.

Ehretia microphylla (Tsaang Gubat) főzettea készítése

A friss leveleket a Bulacan állambeli Baliuagból gyűjtötték, és a Santo Tomas Egyetem Természettudományi és Alkalmazott Tudományok Kutatóközpontjának Herbáriumában hitelesítették. Miután a leveleket folyó vízben alaposan megmosták, egy csésze (200 ml) levelet apróra vágtak és 2 csésze (400 ml) vízben 15-20 percig alacsony hőfokon főzték. A megfőzött leveleket lecsöpögtették, lehűtötték, tiszta műanyag edényekbe töltötték és behűtötték. Az Ehretia Microphylla teát 1 literes palackokban adták a résztvevőknek, amelyeket a vizsgálat során 2 naponta újratöltöttek.

A kontrolltea elkészítése

Egy (1) zacskó Lipton® Yellow Label Tea (Uniliver, Manila) teát áztattak 2 csésze (400 ml) vízben, épphogy felforrva 3-5 percig. A teafiltert eltávolítottuk, a teakészítményt lehűtöttük, tiszta műanyag tartályokba töltöttük és behűtöttük. A kontroll teát 1 literes palackokban adták a résztvevőknek, amelyeket a vizsgálat során 2 naponta újratöltöttek.