, 2022/11/9

A kislevelű hárs (Tilia cordata) a mályvafélék családjába tartozó hárs nemzetség egyik, a Kárpát-medencében is honos faja. Szerte Európában elterjedt, csak északon és délen ritkul meg, majd tűnik el teljesen. A Kárpát-medencében jellegzetesen elegyfa: gyertyános–tölgyesekben, ártéri ligeterdőkben és a sziklás, törmelékes élőhelyeken gyakori.

Kislevelű hárs

20–25 m magasra növő, kissé szabálytalan, lekerekedően oszlopos koronájú, többnyire tövétől ágas fa. A sziklás, törmelékes termőhelyeken törzse alul gyökéráganként támasztékosan bordás. A kérge szürke, finoman repedezett. Fiatal hajtásai pelyhesek, de hamar lekopaszodnak. Szív alakú, lekerekedő vállú, hegyes csúcsú, fűrészes szélű levelei ritkán nőnek 7 cm-nél hosszabbra. A levelek fonákján az érzugokban rozsdabarna, vöröses szőrpamacsok nőnek.

Sárgásfehér, kellemes illatú virágai a többi hárshoz hasonlóan hosszúkás, ép szélű fellevélhez csatlakozó, 4–12 cm hosszú bogernyőben nyílnak. A virágok öttagúak: öt-öt csésze- és sziromlevéllel. A bibe is ötágú. Gömb alakú termései simák, a bibeszál maradványaként kis, hegyes szárban végződnek. Az érett termések a fellevéllel együtt, jellegzetesen pörögve esnek le, és a szél messzire elhordhatja őket.

Gyógyhatása

A hársfavirág teát légúti betegségekben izzasztáshoz forrón igyuk. Így átmelegít, oldja és felszárítja a letapadt nyákot, csillapítja a lázas állapotot, a torok belsejében jó érzetű filmréteget képez, nyugtatja a nyálkahártyát ezáltal a kínzó köhögést csillapítja. Erőteljes izzasztó, ami révén az orrfolyással járó náthában hatékony segítő, az orrdugulást megszünteti. A folyadékpótlást is biztosítja. Az influenzát, légúti betegségeket kísérő fejfájást és végtagfájdalmakat enyhíti.

Mivel nyugtatja az idegrendszert és kíméletes görcsoldó is, az álmatlanság leküzdésében is hatékony. Hozzájárul az eredményes regenerálódáshoz. Enyhe, hígított teáját rossz alvó kisgyermeknek is adhatjuk. Gyomorhurut esetén is oldja, leszárítja a belek falára rakódott sűrű hurutokat, a gyomorgörcsöket enyhíti, erősíti a gyomrot. Mézzel elkészített teája fokozza a gyomorsav termelést, ezáltal az emésztést könnyíti, az étvágyat javítja.

A máj működését jótékonyan megtámogatja, az epe termelődését serkenti, könnyebbé teszi az epehólyag ürülését, az epe pangást ezáltal akadályozza, amivel megelőzi az epekő képződést. A vizelettermelést fokozza, a veséket átmelegíti, vizelethajtó, ami által tisztítja a vesét és a húgyutakat, megelőzi a vesekő képződést. A felfázásos vese eredetű derékfájdalom csillapítója. A vízháztartás mellett a teljes nyirokkeringést tisztítja.

Narancsbőrös tüneteket a nyirokrendszeri pangás megszüntetésével, a nyirokkeringés beindításával és tisztításával segíti. Vértisztító hatása nem csupán a vérképzésben, de sápadtsággal jelentkező vérszegénység kezelésében, tavaszi fáradtság leküzdésében előnyös hatású. A hársfafajok fatörzséből, faanyagából készülnek az orvosi széntabletták (bélfertőzés, hasmenéses állapotok kezelője).

Hársfavirág gyógyhatása felhasználás külsőleg

Langyos teáját hajöblítő szerként lehet alkalmazni, a hajat simítja, könnyebbé teszi kifésülhetőségét, puhább tapintásúvá varázsolja, és kellemes mézillattal ajándékozza meg. Nyugtató fürdő készíthető belőle, a virágok forrázatából adjunk a fürdővízhez, ez segít a nap közbeni feszültségek, idegesség, nyugtalanság oldásában, ezáltal a könnyebb elalvást, a pihentetőbb éjszakát segíti elő. Bőrlemosóként, borogatásként a ráncokat simítja, kiválóan tisztít, a bőr méregtelenítő folyamatait gyorsítja, nyugtatólag hat a bőrre is. A bőrirritációkat, pirosodásokat megszünteti.

Állapotok, amelyekben ajánlott

Köhögés

meghűlés, nátha

légúti betegségek

influenzás végtagfájdalmak, fejfájás

stressz

narancsbőr

bőrirritációk

epekő és vesekő megelőzés

gyomorproblémák

alacsony vérnyomás

tavaszi fáradtság

veseproblémák

vérszegénység

álmatlanság

Hársfavirág tea készítése

Virágzatát a murvalevéllel együtt forrázzuk, 2 púpozott evőkanál virágzatot 1 liter forrásban lévő vízbe teszünk, 5-10 percig állni hagyjuk majd szűrjük. Este 1 csésze az alvást segíti, egyéb esetben 3-5 csészényi fogyasztása javasolt.

Ha csak kisebb mennyiséget, 1 csészényit szeretnénk elkészíteni: 2 teáskanálnyi gyógynövényt forrázzunk le 1 csészényi vízzel.

Bőrlemosó, borogatószer, fürdőadalék: elkészített, ízesítés nélküli teáját használjuk fel külsőleg is.

Méz: kiváló, illatos, értékes mézet ad.

A kozmetikai és gyógyszerészeti ipar alapanyagainak egyike.

Ellenjavallat

Allergizálhat! Terhesség és szoptatás idején csak orvossal egyeztetve javasolt. Folyamatos túlzott mennyiségű fogyasztása a szívre fárasztó hatású! Belső fekélyek, tápcsatorna ismert sebei esetén ne használjuk! Kisgyermekeknél hígítva alkalmazható. Az ezüst hárs virágai más hatásúak, jó minőségű hársfa drog azokat nem tartalmazhatja!