, 2022/11/10

Egyes gyógynövények tiszta lelkiismerettel lehetnek "férfiasak". A füzike egyike azoknak. Segít az uraknak a prosztatával kapcsolatos problémákkal. A füzike szára gazdag a kvercetinben, a szitoszterinben, a lektinek és más biológiailag aktív anyagokban, amelyek jótékony hatással vannak a gyulladásra, húgyhólyag problémákra, ugyanabban az időben, tisztitja a vért .

Kisvirágú füzike

A gyógynövény eredete

A kisvirágú füzike, a latin Epilobium parviflorum egy nem igazán feltűnő növény. Számunkra szerencsére nem hagyta figyelmen kívül a múlt század végén a modern gyógynövényzet híres úttörője, Maria Treben. Dicsérte a füzikét az egészségünkbe történő felbecsülhetetlen értékű hozzájárulásáért, és segített előhozni ezt a növényt a tudományos kutatás látnivalóihoz.

Egyebek között béta-szitoszterint tartalmaz, amely segít a prosztata problémáinál, és nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz. És meg kell jegyezni, hogy sok vizsgálat eredménye Treben asszonynak igazságot adott.A füzike egy évelő növény, időnként akár 80 cm-ig is növekszik. Kis rózsaszín, lila vagy fehér virágokkal díszített. Könnyen megtalálható Európában, de Észak-Amerikában, valamint Afrika és Ázsia egyes régióiban is növekszik. A nedvesebb talajt részesíti előnyben, ezért elsősorban a vízfolyások körül fogja megtalálni.Könnyű elkészíteni az öntetet a szárított füzikéből. Ajánlott két csésze naponta nyolc héten át, majd ajánlott egy rövid szünet.

Kisvirágú füzike gyógyhatása

A kisvirágú füzike a prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén csökkenti az éjszakai vizelések, ezáltal az éjszakai felébredések számát, lehetővé téve ezzel a valós éjjeli pihenését. A vizeletürítés alkalmankénti mennyiségét is növeli. Természetesen mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat, azt nem helyettesítheti! Ha a prosztata megnagyobbodás, problémák nagy mértéket öltenek, és a műtét nem elkerülhető, a felépülést gyorsítja, a kisérő problémákat jelentősen enyhíti a kisvirágú füzike teája.

Hólyaggyulladás, hólyagműködési elégtelenség, vizelettartási problémák, vizeletcsepegés, vissza-vissza térő veseproblémák esetén nőknek is segítséget jelent. Javítja az érrendszeri keringést, az egész testben. Mivel minden simaizomból felépülő szervünkre hatékonyan hat, a belek és emésztőmirigyek simaizomzatát is képes a görcsöktől megszabadítani, az újabb görcsök kialakulását ez esetben gátolja. Így jótékonyan hat az emésztésre, gyomoridegi bántalmak tüneteire. Asztma esetén szintén oldja a görcsöket, hígítja a lerakódásokat.

Nőknél menstruációs problémák esetén a méh sima izomzatát ellazítja, görcseit enyhíti, segíti a tisztulást, javítja ezáltal a közérzetet, az életminőséget a nehéz napokon.

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatásai ízületi gyulladások esetén is jótékony eredményekkel szolgálhatnak.

Kisvirágú füzike hatása, felhasználás külsőleg:

Külsőleges felhasználása nem ismeretes.

Állapotok, amelyekben ajánlott:

prosztata problémák

menstruációs nehézségek

inkontinencia

hólyaggyulladás

megelőzés

keringési rendellenességek

emésztési problémák

gyomorgörcs

asztma

ízületi gyulladás

Kisvirágú füzike tea készítése:

Tea: 1 csapott evőkanál kisvirágú füzike morzsolt, aprított szárítmányát 1 csészényi vízzel forrázzon le, 10-15 perc után szűrje le. (nyers, frissen begyűjtött növényből is készíthető gyógytea, de abból 3-4-szer nagyobb mennyiségre van szükség, a jó kioldódáshoz)

Meglévő problémák esetén napi 2-3 csészényi fogyasztása javasolt. Férfiaknak 45 éves kor felett, tünetmenetesen is megelőzésre napi 1 csészével (este, vacsora előtt) ajánlott.

Ha kúraszerűen alkalmazzod1 kúra ajánlott időtartama 4 hét.

Étrendkiegészítőnek számító kisvirágú füzike tabletta, kapszula és tinktúra formában is megtalálható a bolti forgalomban.

Kisvirágú füzike gyűjtése, szedése, tárolása:

A teljes virágzásban, június-augusztusban gyűjtjük föld feletti részét, levelét és virágos hajtásait. Könnyen törik, hamar újra hajt. A begyűjtött növényt frissen aprítani kell. szárítását azonnal meg kell kezdeni. Kíméletes gyűjtése azáltal lehetséges, ha figyelmet fordítunk arra, hogy középső hajtásait félbe törjük, hagyva így elegendő szárrészt ahhoz, hogy könnyedén újra hajtani tudjon; ugyanis képes 2-3-szor újra kihajtani egy szezon alatt, ha pedig gyökérzete a talajban marad, következő tavaszon arról újra kihajt. Jól szellőző, száraz, langyos, naptól védett helyen szárítsuk. Tárolására legjobb a vászonzsák.

A füzikefajok kereszteződése gyakori, a kisvirágú füzike egyértelmű beazonosítás igen nehéz, ezért a növény begyűjtését jobb szakértőre bízni! Az 1800-as évek végén még hivatalos gyógyszerkönyvekben szerepelt, majd a szintetikus gyógyszerek lassan, de folyamatosan háttérbe szorították.