, 2022/11/10

A kökény (Prunus spinosa) a rózsafélék családjába, azon belül a szilvafélék (Prunoideae) alcsaládjába tartozó közismert, cserje termetű növényfaj a Prunus nemzetségen belül. Ez a tövises cserje a szilva egyik rokona.

Kökény

Az 1–4 m magasra is megnövő lombhullató cserje, sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Növekedése szabálytalan. Lassú növekedésű, hosszú életű. Gyökerei messzire kúsznak, gyökérsarjtelepeket képez. Kérge sötétszürke, később repedezik. Két virágrügy fog közre egy hajtásrügyet. Kis méretű levelei szórt állásúak, egyszerűek, elliptikusak vagy lándzsásak, szélük aprón fűrészes-csipkés, fonákjuk rendszerint molyhos.

A levélnyél legfeljebb 1 cm-es. Virágai 1–1,5 cm átmérőjűek, fehérek, ötszirmúak és a lombfakadás előtt nyílnak. Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas. Szeptemberben érik. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz.

A feketekömény eredetileg Közép-Európában őshonos. Szívósságának köszönhetően elterjedt, és ma már Dél-Svédországtól az Urálig, valamint Délnyugat-Ázsia, Észak-Afrika és Észak-Amerika mérsékelt övezeteiben is megtalálható.

Összetevők

Flavonoid glikozidok, kumarin származékok, tanninok és keserűanyagok, savak, C-vitamin, nyomokban amygdalin.

Leírás

A sűrű, szétterülő, sokfelé elágazó, tüskés cserje, amely akár 3 m magasra is megnőhet, márciustól áprilisig virágzik. Az apró, fehér, illatos virágok a levelek előtt jelennek meg. A virágok általában magányosan, rövid szárakon állnak, de az ágak teljes hosszát sűrűn beborítják, olyannyira, hogy az egész bokor fehérbe borul. Májusban, a virágok után megjelennek az ovális, fogazott szélű levelek, majd nyár végén a kékesfekete, szilvaszerű gyümölcsök, amelyek fehéres virágúak és fanyar zöld húsúak. Átmérőjük 1 cm, magot tartalmaznak, és csak a fagyok után fogyaszthatóak. A tövisek egyébként átalakult oldalágak.

A feketetövis kedveli a napos dombokat és a száraz, ritkás lombhullató erdőket meszes, mély talajjal. A rózsafélék családjának más tagjaival együtt gyakran áthatolhatatlan tüskés sűrűket alkot. A fénykedvelő feketefenyő rendkívül ellenálló a kártevőkkel szemben, és metszés után gyorsan regenerálódik. Az emlősök és madarak által terjesztett magvakkal, valamint gyökérszármazékok termesztésével terjed. Még a szélnek kitett helyeken is dacol a természeti erőkkel. Így nem meglepő, hogy úttörőfaként használták padkák és száraz lejtők stabilizálására, salakhalmok és puszták tereprendezésére, valamint szél- és hófogónak.

Felhasználás.

Gyógyászati szempontból a feketekömény összehúzó, enyhén vizelethajtó, hashajtó és gyulladáscsökkentő hatású. A szárított virágokból készült főzetet bőrbetegségeknél és reumatikus panaszoknál vértisztításra, valamint a száj és a torok enyhe gyulladásainak gargalizálására használják.

Hagyományosan a feketediót számos gyógymódban használták, többek között tonikokban és szirupokban, amelyek "tisztították a vért", segítették az emésztési panaszokat és enyhítették a reumát. Ezek a tonikumok és szirupok a feketedű kéreg, a virágok és a gyümölcsök felhasználásával készültek. Napjainkban a kökényt még mindig használják bor, befőtt és sloe gin készítésére.

A fekete bogyók rostot tartalmaznak, ami segíthet az emésztés serkentésében, valamint C- és E-vitamint, antociánokat, magnéziumot és flavonoidokat biztosítanak. A bogyók bizonyos gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokat is tartalmaznak.

Gasztronómiai

Almával gyümölcséből mártás készíthető, amit húsokhoz és vadhúsokhoz ízesítőként egyaránt felhasználhatunk.

Mézzel, gyógyító hatású dzsem, vagy zselé készítésére használhatjuk.

Gyümölcsbor készítésére is alkalmas. (Híres a spanyolországi Navarra környékén előállított pacharán).

Likőrt is készítenek belőle, de fogyasztják cukrozott gyümölcsként, aszalva vagy gin hozzáadásával 1-2 hónapig érlelve.

Nyersen is ehető.

Leveléből is főztek teát.

Gyógyászati

Drogja elsősorban virága (Pruni spinosae flos), továbbá termése (Pruni spinosae fructus). Hatóanyagai flavonoidok és procianidinek. Hashajtó és vizelethajtó teakeverékekben található meg.

Bimbójából (Flores acaciae nostratis) vértisztító, fogyást elősegítő teát főznek.

A virágzata teaként hashajtó, a terméséből készült lekvár viszont hasfogó.

Népi gyógyászatban vérnyomáscsökkentőként is használják.

Kökény virágai

Dísznövényként

Kedvelt díszcserje, több fajtája van.

Prunus spinosa ‘Plena’ – telt virágú, 2–3-asával összenőtt termésekkel,

Prunus spinosa ‘Variegata’ – fehéren erezett levelű, sárgás termésű,

Prunus spinosa ‘Purpurea’ – vörös lombú.

Az üzem egy másik nézőpontból

Elképesztő, ahogyan a feketekömény a hideggel bánik és elfogadja azt. Alig olvadt el a hó, amikor, még mielőtt levelei elkezdenének nőni, ragyogó fehér virágai kinyílnak és hirdetik édességüket. A feketedűnek szüksége van az év végi hidegre, hogy savanyú, fanyar gyümölcseit édesebbé tegye. Annak ellenére, hogy igényli és elfogadja a hideget, belső tüzével - a melegséggel, amelyet átad az embereknek - küzd ellene. Figyelemre méltó az is, hogy a feketeszegfű évente egyszer mutatja meg teljes pompáját: a virágzása idején. Az év többi részében visszahúzódik, amint azt a fekete fáról, éles tüskéiről és apró, savanyú terméseiről is láthatjuk. Ezek tartalmazzák a fekete tövis tüzét, amelyet csak lassan szabadít fel. Nem egy gyors "villanófényes" tüzet, hanem egy hosszú, sugárzó izzást, amely folyamatos meleget nyújt nekünk.