, 2022/11/10

A kőmagvú gyöngyköles (Lithospermum officinale) a borágófélék családjába tartozó növényfaj.Egész Európában elterjedt, vastag főgyökerű lágy szárú évelő növény, amely 50–80 cm magasra is megnő.

Kőmagvú gyöngyköles

Erős, felfelé álló szárain a levelek felül sötétzöldek és lándzsa alakúak, alul halványabb színűek. Apró, szürkésfehér virágai a levelek hónaljában fürtökben csüngenek. Termése fehéres színű, fényes gyöngyre emlékeztető makkocska. Régóta alkalmazzák a vesekő gyógyítására, ma pedig főleg fogamzásgátló tulajdonságai miatt használják. Ajánlott menstruációs zavarok (dysmenorrhea) és enyhe pajzsmirigy-alulműködés kezelésében is.

Legfeljebb 1 méter magasra megnövő érdeslevelű növényünk. Apró, kívül fehéres, belül sárga virágai csoportosan nyílnak a növény felső szárrészein. Inkább meleg- és mészkedvelő, előfordul cseresek és bokorerdők szegélyében, középhegységi száraz erdők vágásaiban, de síkabb területeken is, mint legelőkön, mezsgyékben, löszgyepekben, sztyepréteken. Nem túl gyakori, szórványos növény.A gyöngykölesek nevüket őszre megérő magjaikról kapták, amelyek fehér, porcelánfényű és rendkívül kemény maghéjjal ülnek az elszáradt növények szárain, és egész télen láthatóak, mert a növényen maradnak.

A Lithospermum officinale-t hagyományosan gyógyszerként használták az urogenitális traktus betegségeiben, valamint görcsoldó, hasmenés elleni, vizelethajtó és kőoldó, köszvényellenes, antitoxikus, antiovulatorikus, febrifuga, az emésztés serkentésére, idegen tárgyak eltávolítására a szemből és a kezelésre.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Lithospermum?

A Gromwell (Lithospermum erythrorhizon) gyógynövényként használták különböző rendellenes bőrbetegségek kezelésére, beleértve a sebeket, a gyulladást és a gyógyuló égési sérüléseket.

A növény vizelethajtó, nyugtató, nyugtató és lázcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. Ajánlott epekő, vesekő, hólyaghurut és ízületi gyulladás ellen. A gyökérből és a szárból készült gyógyteát himlő, kanyaró, valamint viszketéscsillapító kezelésére használják. Minden növényi rész tartalmaz egy (még nem azonosított) hatóanyagot, amely gátolja az agyalapi mirigy gonadotropin-kiválasztását. Ennek a hatásnak köszönhetően a növényi kivonatot fogamzásgátlóként használják.

Alkalmazási mód A növényt vízhajtóként és fogamzásgátlóként gyógytea (egy kanál szárított gyógynövény egy csésze forró vízben 5-10 percig, naponta háromszor) és főzet (2 kanál szárított gyógynövény egy csésze forró vízben 10-15 percig, naponta háromszor) formájában adják.

Az érett magok vizelethajtó, litontripikus és oxitocikus hatásúak[9, 240]. A magokat porrá őrlik, és hólyagkövek, ízületi gyulladás és lázas állapotok kezelésére használják[9]. A levelek infúzióját nyugtatóként használják A gyökér tisztító hatású. A gyökér és a szárak főzetéből készült szirupot kitöréses betegségek, például himlő, kanyaró és viszketés kezelésére használják. A növény minden része olyan anyagot tartalmaz, amely gátolja az agyalapi mirigy gonadotrop hormonjának kiválasztását. A gyógynövény kivonatai fogamzásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek

Továbbá

Az égés a sürgősségi orvoslás legpusztítóbb állapota, amely krónikus fogyatékossághoz vezet. A tanulmány célja a Lithospermum officinale, az ezüst-szulfadiazin és az alfa kenőcsök hatásának összehasonlítása volt az égési sebek gyógyulására patkányokon.

A gyulladásos sejtek számának csökkenését figyelték meg a L. officinale és az SSD alkalmazásakor, míg a legnagyobb gyulladásos reakciót az alfa kenőcs alkalmazása után tapasztalták. Egyedül a makrofágok száma csökkent az égési sérülést követően, míg a gyakoriság akkor volt a legnagyobb, amikor L. officinale és alfa kenőcsöt alkalmaztak. A reepithelizáció, az angiogenezis és a granulációs szövet képződése a L. officinale és az alfa kenőcs esetében volt a legjobb, míg a legrosszabb eredmények az égési sérülés csoportjához és az SSD-hez tartoztak a granulációs szövet képződését illetően. A szövettani értékelést tekintve a legjobb eredményeket a gyulladás, a reepithelizáció, az angiogenezis, a granulációs szövet képződése és a makrofágok száma tekintetében a L. officinale és az alfa kenőcs égési sérülést követő alkalmazása esetén tapasztalták.

Figyelmeztetés:

A gyógynövénykészítmények használata nem ajánlott az orvos vagy gyógyszerész tanácsának kikérése nélkül. A bennük lévő anyagok kölcsönhatásba léphetnek a beteg által már szedett, felírt gyógyszerekkel, ezáltal megszüntetve azok terápiás hatékonyságát vagy toxicitást idézve elő. Továbbá tovább terhelhetik a szervezet legyengült életfunkcióit, így a beteget fokozott morbiditásnak és életveszélyes állapotoknak tehetik ki.