, 2022/11/10

A kondurángó (Gonolobus condurango vagy Marsdenia condurango) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe, a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozó növényfaj.

Kondurángó

Ez az alapvetően trópusi és szubtrópusi elterjedésű, szőlőre hasonlító lián a fatörzsekre tekeredik, és a fák csúcsánál keresi a fényt. Levelei szív alakúak, termése 10 cm hosszú. Virágai ernyős virágzatban tömörülnek. A kondurángó serkenti a gyomornedvek kiválasztását, fokozza az étvágyat. Anyagcsere-fokozó és gyomornyugtató hatású.

A kondurángócserje kérgét gyomorerősítőként és keserűanyagként használják étvágytalanság, gyomorsavhiány vagy gyomorhurut esetén. A gyógykészítményeket a terhességi hányások és (idült vagy heveny) gyomorfájás ellen ajánlják, valamint étvágy- és anyagcsere-fokozó szerként lábadozás idején. A kondurángót kis ezerjófűvel, sárga tárniccsal és közönséges borókával együtt is szokták alkalmazni.

A kb. 30 láb hosszú és 2 láb átmérőjű aszklépiás szőlő termése. A kéreg napszárítás után kalapáccsal verik szét a szárától. A kereskedelemben 2-4 hüvelyk hosszú és 1/2 hüvelyk átmérőjű, fodros darabokban fordul elő. Külső felülete a halvány szürkésbarnától a sötétbarnáig terjedő színű, majdnem sima, többé-kevésbé pikkelyes és érdes, számos szemölcsös vagy lencsés, a pikkelyek puhák, néha barnás-fekete gomba van rajtuk, belső oldala fehéresbarna és hosszanti csíkozású; törése rövid, rostos, szemcsés; szaga enyhén aromás, különösen a friss drogban; íze keserű és aromás; hamutartalma legfeljebb 12 százalék.

A Condurango homeopátiás anyatej tinktúráról

Condurango más néven Marsedenia Condurango. A Condurango MT serkenti az emésztési funkciókat, anorexia nervosa, ideges emésztési zavarok, és így javítja az általános egészségi állapotot. Enyhíti a gyomorrákot kísérő gyomorfájdalmakat. Módosítja az emésztőmirigyek váladékát. Visszéres fekélyek és lupus esetén is alkalmazzák. A száj sarkában jelentkező fájdalmas repedések a gyógyszer egyik irányadó tünete.

Krónikus gyomorhurut, szifilisz és rák esetén is javallott. A kutatási jelentések kiterjednek a daganatellenes, a májra, a hasnyálmirigyre, a menstruációs folyásra serkentő hatásra. Új Condurango glikozid vegyületeket és az ezeket tartalmazó daganatellenes szereket fedeztek fel.

A szívizmokra hat. A szív szabálytalan működése és magas artériás feszültség esetén használják. Krónikus szívbetegségben használják.

Serkenti az emésztési funkciókat, és ezáltal javítja az általános egészségi állapotot. Enyhíti a gyomorrákot kísérő gyomorfájdalmakat. Módosítja az emésztőmirigyek váladékát. Hányás az ételtől, a bal hipochondriumban lévő induratio állandó égő fájdalommal. Nyelőcsőszűkület, az étel mintha megtapadna, égő fájdalommal a szegycsont mögött.

Milyen betegségek esetén ajánlják az orvosok a Condurango-t ?

Dr Kirti ajánlja Condurango hatékony gáz és savasság, májrák gyomorrák gyomorrák fekély a gyomorban és a bélben. Adagolás: Condurango anya tinktúra 20 csepp naponta 2-szer 20 csepp vízzel.

Dr Deepal Adwani ajánlja a Condurango-t Gastralgia vagy gyomorfekély esetén, amely hajlamos lehet a gyomorrák kialakulására olyan tünetekkel, mint hányás evés után, szívégés, laza széklet.

Dr. Lakshyata ajánlja a Condurango-t száraz bőrrepedésekre, különösen a száj végén, ajakrepedésekre, amelyek annyira viszketnek és égnek... gyomorpanaszokra, különösen a bélhurutra , gyomorhurutra, fekélyekre.

Dr. Prasanta Banerji sikeresen használta a 30C-t nyelőcsőráknál. Férfi, 75 éves, 2 hónapja szenvedett az étel lenyelésének nehézségével, gyomorégéssel és böfögéssel. Klinikailag a beteg nyelési zavarral, gyomorégéssel és böfögéssel jelentkezett. Adagolás: Naponta kétszer 2 csepp

Dr. Gopi a Condurango 30/3x-t ajánlja gyomorfekély, gyomor karcinóma esetén. Állandó égő fájdalmak. Ételhányás, égő érzés a szegycsont mögött, ahol az étel megtapadni látszik. Nyelőcsőszűkület. Krónikus gyomorhurut. Fájdalmas repedések a száj sarkában. A Condurango 30-at is ajánlja, mivel nagyon hatásos az anyajegyekre, amelyek különösen sima tapintásúak.

Húgyhajtó, gyomorerősítő, módosító. A rák potenciális gyógymódjának tekintik, és hasznos a korai stádiumban, de nincs hatása a betegség előrehaladásában. A növénynek számos fajtája létezik, és a rákban kikísérletezett faj a Condurango blanco, amely valódi C. Cortexnek tekinthető. Dél-Amerikában nagymértékben használják krónikus szifiliszben alterativumként, és nagy hasznát veszik.