, 2022/11/10

A közönséges aggófű vagy pihésfű (Senecio vulgaris) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Ez a növényfaj Észak-Afrikában, Európában mindenütt, valamint Ázsia mérsékelt övi és trópusi részein őshonos.

Közönséges aggófű

A Föld többi kontinensére és nagyobb szigetére is betelepítették. Elsősorban nitrogénben gazdag talajú kertekben, tarlókon termő, lágy szárú egy- vagy kétéves növény. Virágzása május-szeptember között. Egyszerű vagy bokros, szára 20–40 cm hosszú. Levelei 3–7 cm hosszúak, kékeszöld színűek, tojásdad alakúak és durván fogazottak. A virágai sárga színűek, henger alakúak, a végük felé keskenyednek. Termései fehér bóbitásak.

A S. vulgaris a trópusi, szubtrópusi és hűvös időjárású régiók különböző földrajzi területein a növényfajok igen változatos csoportját támadja meg. Úgy tűnik, hogy a gyomnövény nagy földrajzi és éghajlati toleranciával rendelkezik, mivel a magok csírázása 7 és 25 °C közötti hőmérséklet-tartományban történik. Az e gyomnövény által okozott veszteségek azonban attól függnek, hogy milyen növényfajok érintettek, és hogy a gyomnövénynek milyen optimális növekedési feltételek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a konkurencia, az allelopátia vagy mindkettő révén teljes mértékben kifejthesse hatását.

A gyomnövény képes versenyezni a különböző termesztési rendszerekben különböző növekedési szokásokkal és élőhelyekkel rendelkező különböző növényfajokkal. A bejelentett fertőzött növények közül sok fontos takarmány- vagy takarmánynövény. A fajnak az a képessége, hogy a természetben új morfológiákat alakít ki, nagyszámú, könnyen csírázó magot képes termelni, valamint a különböző herbicidcsoportokkal szembeni növekvő toleranciája mind hozzájárulhat ahhoz, hogy ez a gyomnövény a mezőgazdaságra nézve jelentős veszélyt jelent.

Felhasználása

A növény virágzó hajtását, föld feletti részét gyűjtik. Szenecionin- és szenecin-alkaloidát, rutint, C-vitamint tartalmaz. A gyógyszeripar számára fontos alapanyag, mivel a drogja görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, vérzés csillapító illetve fájdalomcsillapító hatású. Tea, illetve forrázatként való használata ellenjavallt, erős hatású! Külsőleg ülőfürdő, borogatásra használható. A növény pirrolizidin alkaloidokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan mérgezők a máj számára. Szerepel az OGYÉI tiltólistáján is.

Az egész gyógynövény féregűző, antiszkorbutikus, izzasztó, vizelethajtó, emmenagóg és tisztító hatású. Gyakran használják borogatásként, és azt mondják, hogy hasznos a gyomorbetegség kezelésére, míg gyenge infúzióját egyszerű és könnyű tisztítószerként használják.

Gyógyszerek előállítására használják. Vigyázzunk, hogy ne keverjük össze a parlagfüvet (Senecio aureus) más parlagfűfajokkal, például az alpesi parlagfűvel és a cserepes parlagfűvel. A komoly biztonsági aggályok ellenére az emberek cukorbetegség, magas vérnyomás, vízvisszatartás, vérzés, mellkasi torlódás és görcsök kezelésére szedik az aranyparlagfüvet.

Gyógyászati

A földikutya gyógynövényként való felhasználása hosszú múltra tekint vissza, és bár nem gyógynövény, a gyógynövényszakértők még mindig gyakran használják. Az egész gyógynövény féregűző, antiszkorbutikus, izzasztó, vizelethajtó, emmenagóg és tisztító hatású.

Gyakran használják borogatásként, és azt mondják, hogy hasznos a gyomorbetegség kezelésére, míg gyenge infúzióját egyszerű és könnyű tisztítószerként használják. A növényt késő tavasszal lehet betakarítani és szárítani későbbi felhasználás céljából, vagy a friss levet kivonják és szükség szerint felhasználják.

Óvatosan használandó

Ezt a növényt terhes nők nem használhatják[.

lásd még a toxicitással kapcsolatos fenti megjegyzéseket.

A növényből homeopátiás gyógymódot készítenek

Menstruációs zavarok és orrvérzés kezelésére használják.

A levelek különböző alkaloidokat tartalmaznak, amelyek közül a szenecionin és a szenecin ismert vérzéscsillapító anyagok. A leveleket kivonatként és tinktúraként is használják a nőgyógyászati gyakorlatban.

Egyéb felhasználások

A növény kivonatát kereskedelmi kozmetikai készítmények összetevőjeként bőrkondicionálóként használják.

A S. vulgaris a trópusi, szubtrópusi és hűvös időjárású régiók különböző földrajzi területein a növényfajok igen változatos csoportját támadja meg. Úgy tűnik, hogy a gyomnövény nagy földrajzi és éghajlati toleranciával rendelkezik, mivel a magok csírázása 7 és 25 °C közötti hőmérséklet-tartományban történik. Az e gyomnövény által okozott veszteségek azonban attól függnek, hogy milyen növényfajok érintettek, és hogy a gyomnövénynek milyen optimális növekedési feltételek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a konkurencia, az allelopátia vagy mindkettő révén teljes mértékben kifejthesse hatását. A gyomnövény képes versenyezni a különböző termesztési rendszerekben különböző növekedési szokásokkal és élőhelyekkel rendelkező különböző növényfajokkal. A bejelentett fertőzött növények közül sok fontos takarmány- vagy takarmánynövény. A fajnak az a képessége, hogy a természetben új morfológiákat alakít ki, nagyszámú, könnyen csírázó magot képes termelni, valamint a különböző herbicidcsoportokkal szembeni növekvő toleranciája mind hozzájárulhat ahhoz, hogy ez a gyomnövény a mezőgazdaságra nézve jelentős veszélyt jelent.