, 2022/11/11

A közönséges cickafark (Achillea millefolium) az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj, a cickafark nemzetség legismertebb tagja. Egyéb megnevezései: orvosi cickafark, cickóró, cickafarkkóró, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, patikai ezerlevelűfű, pulykafű. Európa és Ázsia rétjein, legelőin, útjai mentén tömegesen fordul elő.

Közönséges cickafark

Évelő növény, szára 20–80 cm-re nő meg. Levelei lándzsásak vagy szálas lándzsásak, 2-3-szorosan szárnyasan összetettek, oldalukon akár 50 levélke is kialakulhat. Virágai sugárvirágok, melyek 4–9 mm széles sátorozó bugákat alkotnak, a fészkek 4-6, fehér vagy rózsaszín sugárvirágból állnak. Termései 2 mm hosszú kaszattermések. A növény minden része kellemes illatot áraszt.Rovar és önmegporzású elterjedését a szél és a hangyák is segítik. Változatos formavilágú faj. A dombvidéktől egészen a havasok aljáig gazdag réteken, legelőkön, szántóföldeken, talajrepedésekben, erdőkben és útszegélyeken előfordul.

Széles körben elterjedt gyógynövény

Amelyet a népi gyógyászatban gyulladások, fájdalom és gyomor-bélrendszeri rendellenességek kezelésére használnak. Az akut és krónikus fekélyek elleni gasztroprotektív potenciál szűrése pozitív korrelációt mutatott a népi gyógyászatban való felhasználásával.

Mire használják a cickafarkot gyógyászatilag?

Az európai népi gyógyászatban népszerű cickafark flavonoidokat tartalmaz, olyan növényi eredetű vegyi anyagokat, amelyek növelik a nyál és a gyomorsav mennyiségét, és így javítják az emésztést. A cickafark a bél és a méh simaizmait is ellazíthatja, ami enyhítheti a gyomor- és menstruációs görcsöket.

Vadon termesztve az eredeti fehér színt látja a legtöbbet. A cickafark minden színét szeretem, és mindegyiknek nagyszerű gyógyászati felhasználási lehetőségei vannak, színtől függetlenül! A cickafark gyógyászati felhasználása nem változik csak azért, mert a színe megváltozik.

Javaslat

Az egyetlen olyan gyógynövény, amelyet mindenképpen termeszteni kell a házi gazdaságában. A cickafark számos gyógyászati felhasználásától kezdve a cickafark termesztéséig és betakarításáig. Ha nem termesztesz más gyógynövényt a tanyádon, a cickafark lehet, hogy az, amire a legnagyobb szükséged van!

Hogyan kell betakarítani a cickafarkot

Házi gyógynövényként a cickafarkot szuper könnyű termeszteni és betakarítani. Ez egy nagyjából nem túl bonyolult, bolondbiztos gyógynövény a házi kertben.

Hagyd a növényt kifejlődni. Amikor a virágok teljesen kinyílnak, szedj le minden egyes szárat a fejjel együtt, egészen a földig. A szárakat a virágfejjel együtt, fejjel lefelé felakasztva szárítsuk néhány napig.

A levelek, a szár és a virágok hozzájárulnak a cickafark gyógyászati felhasználásához. Minden része felhasználható. Tárold a gyógynövényt légmentesen lezárt edényben akár egy évig is. Ha a cickafark növény gyökerét szeretnéd felhasználni, legalább 2-3 évig hagyd érni, mielőtt a teljes gyökeret betakarítanád. Vagy minden évben szedhetsz darabokat a gyökérből. Szárítsd ki a gyökeret egy hétig, mielőtt átrakod egy légmentesen záródó edénybe, ahol akár egy évig is eláll.

A cickafark gyógyászati felhasználása

Az egyik kedvenc módszerem, hogy gyógynövényt készítsek ebből a gyógynövényből, a cickafark tinktúra készítése.

A cickafark tinktúra hihetetlenül egyszerű módja annak, hogy a cickafarkot gyorsan bejuttassuk a szervezetünkbe. Készítsd el előre, amikor szükséged lehet rá - különösen, ha nem tartasz gyakran kéznél szárított cickafarkot.

A cickafarkból teát, gliceritet, infúziós olajat és egyebeket is készíthetsz.

Rendben, folytassuk a cickafark gyógyászati felhasználását. Ezek hatalmasak, de csodálatosak.

Röviden összefoglalva, a cickafark a következő gyógyászati felhasználási módokkal rendelkezik:

Sebkezelés

megállítja a vérzést

emésztést elősegítő gyógynövény

vizelethajtó

gyulladáscsökkentő

görcsoldó

hólyaghurut elleni (eltávolítja a felesleges nyálkahártyát a szervezetből)

izzasztó (csökkenti a lázat)

csökkenti a vérnyomást

serkenti a véráramlást a kismedencei területen (különösen a méhben)

antimikrobiális

vérzésre használják

tüdőgyulladás kezelésére használják

reumás fájdalom kezelésére használják

Íme egy kicsit részletesebb információ a cickafark gyógyászati felhasználásáról - a végső házi és prepper gyógynövényről.

Az Achillea név (a cickafark botanikai nevéből) az Iliász irodalmi trójai háborúban szereplő Achillesre utal, aki a cickafarkot a katonák sebeinek kezelésére használta. Az Achillea fajok többsége gyógynövényként terápiás célú alkalmazással rendelkezik. A cickafarkot hagyományosan tonikusként, gyulladáscsökkentőként, görcsoldóként, izzasztószerként, vizelethajtóként és emmenagogikumként (a kismedencei terület és a méh véráramlását serkentő) használják. A hagyományos perzsa irodalomban vérzés, tüdőgyulladás, reumás fájdalom és sebgyógyulás kezelésére használták.

A cickafark modern gyógyászati felhasználása még a malária, a májgyulladás, a sárgaság, a májbetegségek kezelésére is kiterjedt, és májvédő gyógynövényként (azaz a májat védő gyógynövényként) ismert. Még az influenza megelőzésében és kezelésében is láttuk a cickafarkot, bár a gyógynövényről és az influenza konkrét kezeléséről nem igazán vannak tanulmányok.

Ha az influenza tüneteinek kezdetén szedjük, nagyban segíthet enyhíteni az influenza tüneteit, mivel természetes hólyagoldó (eltávolítja a felesleges nyálkahártyát a szervezetből) és természetes lázcsillapító (izzadás révén). Mivel a cickafark keserű gyógynövény, flavonoidokat tartalmaz, amelyek olyan növényi eredetű vegyi anyagok, amelyek növelik a nyál és a gyomorsav mennyiségét, így javítják az emésztést.

A cickafark enyhe nyugtatóként használható a szorongás csökkentésére és az alvás elősegítésére. Az amerikai őslakosok és a korai telepesek is gyógyászati célokra használták a cickafarkot. Ők a cickafarkot összehúzó tulajdonságai miatt használták, amelyek hatékonnyá tették a sebgyógyításban és a vérzéscsillapításban.

Amikor Angliában a második világháború alatt gyógyszerhiány lépett fel, az Egészségügyi Minisztérium gyerekeket és felnőtteket toborzott cickafark vadon gyűjtésére, hogy növeljék a készleteket.

Dioszkoridész - görög orvos, farmakológus, botanikus és a De materia medica szerzője - a cickafarkot vérhas, sebek és fertőzések kezelésére használta.

A cickafark illóolajról kimutatták, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik bizonyos baktériumokkal szemben, beleértve az E. coli-t és a pnuemoniát. A húgyúti fertőzéseknél is segíthet.

Hiszed vagy sem, egy a cickafarkon végzett vizsgálat még a gyermekbénulás ellen is nagyszerű vírusellenes hatást mutatott ki! Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a cickafark segít csökkenteni a vércukorszintet.

Hogyan készítsünk cickafark tinktúrát

Válaszd ki a szárított gyógynövényeket és az extrakciós folyadékot (általában 80 százalékos vodka).

Add a szárított gyógynövényeket egy befőttesüvegbe, fedd le vodkával (1:5 arányban, 1 uncia gyógynövény 5 uncia vodkához). Könnyebb, ha összezúzod a gyógynövényeket, hogy az összes szárított gyógynövény elmerüljön a vodkában.

Jól rázd össze, és hagyd a tinktúrát 4-6 hétig szekrényben vagy kamrában (napfénytől védve) pihenni. Minden nap egyszer rázd fel.

Szűrd le a tinktúrát, és a leszűrt folyadékot tedd egy borostyánszínű szemcseppentős üvegbe. Felhasználásig tárold szekrényben vagy zárt kamrában.

A tea elkészítése

Az aprított és megszárított cickafarkfűből 1 púpozott teáskanálnyit 2,5 dl forró vízzel leforrázzák és néhány percnyi állás után leszűrik. Egész napra elosztva, éhgyomorra, vagy étkezések előtt fél órával fogyasztják. A betegség súlyosságától függően az adag növelhető 6 dl vagy 8 dl vízbe 2-3 púpozott evőkanállal.

Külsőleg alkalmazva 6 dl vízből és 4 púpozott evőkanál cickafarkfűből készítenek forrázatot.

Ez arányosan növelhető vagy csökkenthető. Egy kúra ideje 1 hónap. Folytatni csak 1 hét szünet után szabad. A tea szükség esetén csak mézzel édesíthető. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum 12 óra. A teafogyasztás alatt javasolt nagy mennyiségű zöldség és gyümölcsételek fogyasztása. Ha a fentiek szerint alkalmazzák megfelelő diagnózis elkészítése után, akkor a tea fogyasztása nem rendelkezik mellékhatásokkal.