, 2022/11/11

A közönséges füge (Ficus carica) a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó faj. Gyakrabban használt megnevezései: füge vagy fügefa.

Közönséges füge

A földközi-tengeri országokban gyakori fügefa alacsony méretű, de elérheti a 10-12 m magasságot is. A fatörzs sima kérge hamuszürke színű, tejnedvben gazdag. Nagy levelei a széleken fogazottak, és 3-5 karéjosak. Ehető, húsos termése a füge. Ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat.

Kontextus:

A Ficus carica Linn (Moraceae) növényt a hagyományos gyógyászatban az emésztőrendszerrel, az endokrin rendszerrel, a reproduktív és a légzőrendszerrel kapcsolatos betegségek széles skálájára használják. Ezenkívül gyomor-bélrendszeri és húgyúti fertőzéseknél is alkalmazzák.

A gyümölcs összetétele mg-ban, 100 g száraz súlyra számítva

kalcium: 220 mg

foszfor: 133 mg

vas: 2,7 mg

nátrium: 9 mg

kálium: 862 mg

A-vitamin: 347 mg

tiamin (B1-vitamin): 0,25 mg

riboflavin (B2-vitamin): 0,25 mg

niacin (B3-vitamin): 2 mg

C-vitamin: 9,22 mg

Gyógyhatása

A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 000 éve felismertek és nagyra értékeltek. Ismert hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében.

A növény levelein és termésein végzett fitokémiai vizsgálatok kimutatták, hogy azok fenolokban, szerves savakban és illékony vegyületekben gazdagok. A szárban és a gyökérben található fitokémiai anyagokról azonban kevés információ áll rendelkezésre. A növény biológiai aktivitásáról szóló jelentések főként a nyers kivonatokról szólnak, amelyekről bebizonyosodott, hogy számos biológiai aktivitással rendelkeznek.

A legérdekesebb terápiás hatások közé tartozik a rákellenes, hepatoprotektív, hipoglikémiás, hipolipidémiás és antimikrobiális hatás. Így a bioaktív vegyületek azonosításával és biológiai aktivitásukkal való összefüggésbe hozásával kapcsolatos vizsgálatok nagyon hasznosak a további kutatásokhoz, hogy feltárják a F. carica-ban mint terápiás szerek forrásában rejlő lehetőségeket.

A F. carica gyümölcsének mézzel kevert levét vérzésre használják. Az indiai gyógyászatban a gyümölcsöt enyhe hashajtóként, köptetőként és vizelethajtóként használják]. Segítségként használják máj- és lépbetegségeknél. A F. carica száraz termése kiegészítő táplálék a cukorbetegek számára. Magas cukortartalma miatt édesként forgalmazzák a piacon. A gyümölcspasztát duzzanatokra, daganatokra és gyulladásokra alkalmazzák fájdalomcsillapítás céljából.

A füge hatásai

1. A szájra

2-3 füge levél elrágcsálásával, vízzel gargalizálással le lehet győzni a rossz leheletet és a szájfekélyt is.

2. A szexuális vitalitásra

A szexuális gyengeség orvoslására a füge jó módszer. Áztassunk tejben 4-5 fügét egy egész éjszakán át, majd reggel fogyasszuk el!

3. Vesekőre

Ha 6 darab fügét egy csésze vízben felforralunk, és ezt naponta elfogyasztjuk egy hónapon át, a vesekövek megszűnhetnek.

4. Bőrproblémákra az arcon

Összetört fügéből készítsünk pakolást, amelyet felviszünk az arcra és hagyjuk száradni 15-20 percig. A pattanások, bőrproblémák remek ellenszere! A füge tejszerű leve, levele és szára is alkalmas a pattanások, szemölcsök kezelésére, akár naponta alkalmazva. Öregedést gátló hatása is ismert.

5. Cukorbetegség ellen

Mivel az egészséges füge kálium-tartalma magas, segít csökkenteni az inzulint. Fogyasszunk fügemagokat naponta, egy teáskanál mézzel keverve, hogy kordában tartsuk a diabéteszt. Érdemes egy hétig folyamatosan enni a mézes fügemagokat, hogy érezhető legyen a füge hatása. A gyümölcs levele egyébként szintén hatékony cukorbetegség ellen.

6. A csontokra

A fügében nagy mennyiségű kalcium van, amely segít a csontok erősítésében.

7. Bárányhimlőre

A betegség korai szakaszában a füge hatékony ellenszer lehet.

8. Fogyásra

Értékes rostokat tartalmaz a füge, ezért a testsúlycsökkentésben igen hatékony.

9. Torokfájásr

Keverjünk össze aszalt (száraz) fügét és mézet vízben, majd fogyasszuk el: nagy eséllyel megszabadulunk a torokfájástól.

10. Székrekedésre

Keverjünk össze 2-3 áztatott aszalt fügét egy evőkanál mézzel. Használjuk folyamatosan egy hónapon át reggelenként, és megszünteti a székrekedést.

No és nem árt néhány fontos tipp sem a fügéhez!

Mindig mossuk meg alaposan, de óvatosan! Friss fügét használjunk a legjobb eredmények elérése érdekében, és fogyasszuk rendszeresen. Amikor vágjuk, szeleteljük, mártsuk meleg vízbe a kést, hogy ne legyen olyan ragadós. A megpuhult, fonnyadt fügét kerüljük! Tároljuk a fügét a hűtő leghidegebb részében, zacskóban. Vigyázzunk viszont – ha túl sok fügét eszünk, hasmenés és fogszuvasodás lehet az eredménye.