, 2022/11/11

A közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris), népies nevén toroköröme, torokgáncs, torokvillahin, patikai gyérfű, szilvafű, szilvalevelű fű, tűzfű, békavar, az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe az árvacsalánfélék családjába tartozó Prunella növénynemzetség tagja. Nevét onnan kapta hogy régen torokgyík ellen gargarizálásra használták.

Közönséges gyíkfű

Kis termetű növény, elérheti a 25–30 cm-es magasságot, de általában jóval kisebb marad. Betegségek, kártevők ritkán támadják meg. A nedves, napos, félárnyékos helyeket kedveli. Virágai közvetlenül a legfelső levélpár fölött, fejecske formájú végálló virágzatba rendeződnek, kékes-ibolya színűek. Levelei hosszúkás tojásformájúak,szélük ép, vagy fűrészes, a száron keresztben, átellenesen állnak.

A Prunella vulgaris a kínai gyógytea egyik összetevője, és az idők során hepatitis, tuberkulózis és cukorbetegség kezelésére használták. A szakirodalom alapján megállapítottuk, hogy a Prunella vulgaris lehet az az összetevő, amelynek potenciális jótékony hatása van.

A Prunella vulgaris egy gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak fertőzések és más betegségek kezelésére. Egyes tanulmányok szerint segíthet a gyulladások leküzdésében, védelmet nyújt a rák ellen, megelőzi a cukorbetegség szövődményeit és kezeli a herpeszt.

Amellett, hogy nagyszerű növény a méhek és a pillangók számára, az összes légi része ehető és gyógyászati célokra is felhasználható - ez vonatkozik a virágokra, a szárakra és a levelekre is.

Ahogy a köznapi neve is sugallja, az öngyógyításnak nagy hagyománya van a gyógynövénygyógyászatban a vérzéscsillapítástól és a sebgyógyítástól kezdve a szívbetegségek és a torokfájás kezeléséig mindenre használják.

Mi az a prunella vulgaris?

Gyógyászati értelemben a Labiatae családba tartozó Prunella vulgaris L. szárított füleire utal. Más közismert nevei közé tartozik a gyógyító-all, öngyógyító, szurokgyógyító és hasonlók. Kínában főként Jiangsu, Zhejiang, Anhui és Henan tartományokban termesztik. Nyáron gyűjtik, amikor a fülek barnásvörös színűek. Nyers felhasználása előtt a szennyeződéseket el kell távolítani, és a füleket meg kell szárítani.

Ez egy évelő gyógynövény. Az egymással szemben álló levelek tojásdadok vagy elliptikus-lándzsásak, 1,5-5 cm hosszúak, 1-2,5 cm szélesek, egész vagy fogazott szélűek. A függőlevelek 2-6 cm hosszú fürtökbe tömörülnek; a vese alakú fellevelek hegyes csúcsúak; a kehely kétfülű; a virágzat lila színű, a felső ajak enyhén homorú, az alsó ajak középső lebenyének szélén finom repedésekkel. A kis dió barna.

A virágzás májustól júniusig tart, a terméskötődés júliustól augusztusig.

Az egész prunella növény triterpenoid szaponinokat tartalmaz, amelyek az oleanolsav nevű aglikonon alapulnak. Emellett olyan glikozid anyagokat is tartalmaz, mint a rutin és a hiperozid, valamint olyan szerves savakat, mint az ursolsav, a kávésav és a szabad oleanolsav. Ezenkívül még B1-vitamint, C-vitamint, K-vitamint, karotint, gyantát, keserűanyagot, tanninokat, illóolajokat, alkaloidokat és kálium-kloridot tartalmaz.

A Prunella vulgaris egy olyan gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak betegségek kezelésére. A Prunella vulgaris a "gyógyító mindenes" néven is ismert, mivel hagyományosan sebgyógyításra, torokfertőzésekre és számos más betegségre használják. A növény lehetséges egészségügyi előnyeit több vegyületének tulajdonítják. Ezek közé tartoznak a flavonoidok, a tanninok, valamint az urzol-, rozmarin- és oleanolsav, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezhetnek.

Konkrétan ezek a vegyületek segíthetnek megelőzni a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődményeket, védelmet nyújtanak a herpesz ellen, és rákellenes hatásúak lehetnek. A gyógynövény minden része ehető, leveleit salátákhoz vagy más receptekhez adhatja. Tabletta és folyékony kivonat formájában, valamint közvetlenül a bőrre kenhető balzsamokban és kenőcsökben is kapható. Megtalálható az interneten vagy a táplálékkiegészítő boltokban.

Segíthet a cukorbetegség szövődményeiben

A Prunella vulgaris segíthet megelőzni a magas vércukorszint által jellemzett cukorbetegséggel járó szövődményeket.

A kémcsövekben és rágcsálókon végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy a gyógynövényben található bizonyos vegyületek gátolhatják a szervezetben a szénhidrátokat lebontó és metabolizáló enzimeket. Ez viszont alacsonyabb vércukorszinthez és a cukorbetegség jobb kontrolljához vezethet.

Ezenkívül a Prunella vulgaris védelmet nyújthat az érelmeszesedés, az artériák megkeményedése ellen, amely növelheti a szívroham kockázatát.

A cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az érelmeszesedés kockázati tényezői, beleértve a magas vércukorszintből, az emelkedett trigliceridszintből, valamint a magas teljes és LDL (rossz) koleszterinszintből eredő artériakárosodás.

Egy 8 hetes vizsgálatban cukorbeteg egereket etettek magas zsír- és koleszterintartalmú étrenddel, és néhányuknak Prunella vulgaris kivonatot adtak.

A Prunella vulgaris kivonatot kapott egereknél alacsonyabb volt a vér összkoleszterinszint, az LDL (rossz) koleszterinszint és a trigliceridek szintje. A kivonat hatására a szívműködés is javult.

Bár e vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a Prunella vulgaris segíthet a vércukorszint csökkentésében és a cukorbetegséggel járó érelmeszesedés megelőzésében, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, vajon az emberekben is hasonló hatásai lennének-e.

Segíthet a herpesz kezelésében

A Prunella vulgaris-t gyakran említik a herpes simplex vírus (HSV) lehetséges kezeléseként, amelyet a száj vagy a nemi szervek körüli fertőző sebek jellemeznek.

Konkrétan a Prunella vulgarisban található egyfajta szénhidrátról kimutatták, hogy kémcsöves vizsgálatokban gátolja a HSV-sejtek szaporodását.

A vírus terjedésének megakadályozásán túl a Prunella vulgaris védelmet nyújthat a herpesz ellen azáltal, hogy serkenti az immunsejtek, például a makrofágok aktivitását, amelyek segítenek a szervezetnek a fertőzés elleni küzdelemben.

Állatkísérletek azt találták, hogy a Prunella vulgaris-t tartalmazó helyi krémek jelentősen csökkentik a herpeszvírus által okozott sebek és bőrelváltozások számát .

Bár ezek az eredmények ígéretesek, humán vizsgálatokra van szükség annak jobb megértéséhez, hogy a Prunella vulgaris-t tartalmazó kezelések segíthetnek-e a herpesz kezelésében.

Gyulladáscsökkentő hatású lehet

A Prunella vulgaris segíthet a szervezetben lévő gyulladások leküzdésében is, és így potenciálisan segíthet a gyulladásos betegségek kezelésében.

Egy emberi szívizomsejteken végzett kémcsöves vizsgálat szerint a Prunella vulgaris kivonat elnyomta a gyulladásos fehérjék aktivitását, amelyekről ismert, hogy a szívbetegségek és a stroke kialakulásához vezetnek.

A Prunella vulgaris egereknél a bélgyulladás elleni küzdelemben is bizonyított. Védelmet nyújthat az olyan betegségekkel szemben, mint a vastagbélgyulladás, a vastagbél gyulladásos állapota, amely hasmenést, gyomorfájást és végbélvérzést okozhat.