, 2022/11/14

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) – melyet lyukaslevelű orbáncfűnek vagy egyszerűen orbáncfűnek is neveznek – az orbáncfűfélék családjába tartozó növényfaj, a Kárpát-medence gyakori őshonos növénye. Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották

Közönséges orbáncfű

Magassága 30-90 cm.Fásodó szára van,[4] rajta két átellenes hosszanti sáv fut végig, alakja hengeres,[3] amin keresztben átellenesen álló, tojásdad-elliptikus, az illóolajtartó sejtek miatt áttetszően pontozott levelek találhatók. Virágai öt, sárga, tojásdad sziromból áll, valamint nagyszámú porzóból.[4] Citromillatú, sárga virágai nyáron, július, augusztus között[4] bogernyőben nyílnak.

A virágzás kezdete körülbelül egybeesik a nyári napfordulóval (június 21., Szent Iván napja), emiatt már a pogány kor is varázserőt tulajdonított e növénynek. Könnyen azonosítható, mert ha a virágszirmokat megtörjük, bíborvörös folyadék színezi be ujjainkat Az érett toktermések narancssárga színűek, 6-10 mm hosszúak, tojás alakú, háromrekeszű, hólyagszerű mirigyekkel. Sok magja van, fekete, vagy sötétbarna színűek, 1 mm hosszúak, hengeresek, mindkét végüknél hegyesek, finoman érdesek

Antidepresszáns hatása tudományos kísérletekkel is igazolt. Pszichés és fizikai-egészségi állapotra való jótékony hatásai miatt gyógyhatású készítményként, recept nélkül kapható gyógyszerként mára világszerte több millióan szedik. Levelét saláták, likőrök ízesítére is használják. Korábban hívták úgy is, mint Szent János virága, vagy „Ashlasan Chalium-chille”

A Hypericum perforatumot a humán homeopátiában is használják az anyatinktúrával kezdődő hígításokban. A Hyperici oleumot a humán fitoterápiában a diszpepszia szájon át történő kezelésére, valamint helyileg nyílt sebek és tompa sérülések, izomfájdalom és elsőfokú csípősség kezelésére használják.

A Hypericumot általában a következőkre használják:

Sérülések vagy sebek:

A Hypericum hajlamos jól működni homeopátiás gyógyszerként olyan típusú sérülések vagy sebek esetén, amelyek sokkal fájdalmasabbnak érződnek, mint amilyennek szemmel nézve tűnnek. Ahol a sérülés fájdalmasnak, zúzódásnak, szakadásnak, élesnek vagy lövésnek tűnik, ott a Hypericum használata előnyös. Idegekben gazdag területek sérülései. Gyakran ajánlják olyan szúrt sebeknél, mint a szilánkok, köröm okozta sebek vagy harapások.

Ideges fájdalmak:

Ahol a fájdalom egy ideg mentén halad, vagy az ideg mentén felfelé szúró. Ahol a fájdalom rosszabbodik nyomás vagy hideg borogatás hatására. A Hypericum ott is jó, ahol a fájdalom "forrónak" érezhető. Egyfajta fantomfájdalomnak tűnhet, különösen azokban a végtagokban, amelyek már nincsenek meg, például egy amputáció után. Az ilyen típusú szokatlan fájdalmakon, amelyek éppúgy lelki, mint fizikai jellegűek, a hypericum homeopátiás szerével óriási segítséget lehet nyújtani.

Műtét utáni fájdalom:

A hypericumot gyakran ajánlják a műtét utáni fájdalom enyhítésére. Különösen hasznos egy amputáció elszenvedése után, ahol fantomfájdalom és ideges fájdalom van jelen. A Hypericum fogászati műtét után is hasznos lehet a kellemetlen érzés enyhítésére, valamint a műtétet megelőző fogfájásra.

Szorongás és depresszió:

A Hypericum szintén egyre ismertebbé válik a szorongás és depresszió elleni fokozott használatáról. A Hypericum hasznos lehet homeopátiás gyógyszerként olyan emberek számára, akik hajlamosak a depresszióra, a félelemre és a sokkra, különösen valamilyen baleset vagy sérülés után. Idegesnek tűnhetnek, vagy túlságosan izgatottak lehetnek, és könnyen elálmosodhatnak, sőt el is alszanak, miközben beszélgetnek.

Hypericum személyiségprofilja:

A Hypericum hasznos lehet homeopátiás gyógyszerként olyan emberek számára, akik hajlamosak a depresszióra, a félelemre és a sokkra, különösen valamilyen baleset vagy sérülés után. Idegesnek tűnhetnek, vagy túlságosan izgatottak lehetnek, és könnyen elálmosodhatnak, sőt el is alszanak, miközben beszélgetnek.

Hypericum Materia Medica:

Elme: Úgy érzi, mintha magasra emelnék a levegőben, vagy szorong, nehogy leessen a magasból. Hibák az írásban. Sokk hatása. Melankólia.

Fej: Nehéz; olyan érzés, mintha jeges, hideg kéz érintené. Lüktetés a csúcsban; zárt szobában rosszabb. Az agy összenyomottnak tűnik. Az arc jobb oldala fáj. Agybaj és neuraszténia. Húzódó, tépő jellegű arc- és fogfájás, szomorúsággal. A fej hosszabbnak-hosszabbnak érzi magát. Törött koponyában csontszilánkok. Az agyat élőnek érzi. Fájdalom a szemekben és a fülekben. Kihulló haj.

Gyomor: Bor utáni sóvárgás. Szomjúság; hányinger. A nyelv alján fehéren bevonva, a hegye tiszta. Gombóc érzése a gyomorban (Abies nig; Bry).

Végbél: Sürgető, száraz, tompa, nyomó fájdalom. Hólyaghurut, fájdalommal, vérzéssel és érzékenységgel.

Hát: Fájdalom a tarkóban. Nyomás a keresztcsont felett. Gerinc megrázkódtatása. Esésből eredő farkcsont-sérülés, a gerincbe és a végtagokba sugárzó fájdalommal. Az izmok rángása és rángása.

Végtagok: Szúró fájdalom a vállakban. Nyomás a kar ulnaris oldalán. Görcs a vádliban. Fájdalom a lábujjakban és az ujjakban, különösen a végekben. Kúszás a kézben és a lábakban. Lángoló fájdalom a felső és alsó végtagokban. Ideggyulladás, bizsergő, égő fájdalommal, zsibbadással és selymes bőrrel. Az ízületek zúzódást éreznek. Hisztérikus ízületek. Tetanusz (Physost; Kali brom). Traumatikus neuralgia és ideggyulladás.

Légzőszervek: Asztma rosszabb ködös időben, és enyhíti a bőséges izzadás.

Bőr: Hiperidrózis, a fejbőr izzadása, rosszabb reggel, alvás után; hajhullás sérüléstől; ekcéma a kezeken és az arcon, erős viszketés, a kitörés mintha a bőr alatt lenne. Herpes zoster. Régi fekélyek vagy sebek a szájban, ha nagyon érzékeny. Felszakadt sebek a vérveszteségtől való nagyfokú elesettséggel.

Módszerek: Rosszabb, hidegben; nedvességben; ködben; zárt helyiségben; legkisebb kitettségben; érintés. Jobb, ha a fejet hátrahajtja.

Elkészítése

Orbáncfű tea:

2 teáskanál szárított orbáncfüvet 2,5 dl forró vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi 2-3 bögrével fogyasszunk belőle.

Orbáncfű olaj:

Három marék friss orbáncfű virágot mozsárban szétdörzsölünk, majd összekeverjük fél liter olíva- vagy szójaolajjal, és légmentesen záródó üvegbe zárjuk. Napos, meleg helyen tartjuk, naponta többször felrázzuk. Akkor kész az olaj, ha vöröses színűre változott, ekkor leszűrjük. (A veszteség elkerülésére a virágokat jól nyomkodjuk ki!) Az olajat sötét üvegekben tároljuk.