, 2022/11/14

A közönséges pagodafa vagy japánakác (Styphnolobium japonicum, korábban Sophora japonica) a hüvelyesek rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak családjába tartozó, Kelet-Ázsiában őshonos, azonban hazánkban is jól ismert és gyakran ültetett, nagytermetű, lombhullató fafaj.

Közönséges pagodafa

Gyors növekedésű fafaj: a fiatalkori növekedési fázisban 60–80 centiméter évente. 15 éves korára eléri a 10 méteres magasságot és a 25 centiméteres törzsátmérőt (mellmagasságban). Megfelelő körülmények között, védett fekvésben növekedése tartós, és magas kort, illetve nagy méreteket érhet el. Hazánkban előfordulnak 200 évesnél idősebb, 6 méteres törzskerületet meghaladó példányok. Minden évben virágzik, sok termést érlel. Terméseinek beéréséhez hosszú, meleg ősz szükséges. Regenerálódóképessége rendkívül jó, tősarjai erőteljesek.

Széles körben ismert a hagyományos kínai orvoslásban szédülés, fejfájás, magas vérnyomás, vérzés, bélvérzés és aranyér kezelésére. A növény több részét gyógyszeresen Sophorae fructus, Sophorae flos és Sophorae gemmae néven használják.

Gyógyászati felhasználás

Ezt a fajt a kínai gyógyászatban gyakran használják, és az 50 alapvető gyógynövény egyikének tartják. Egy 250 potenciális termékenységgátló hatóanyagot vizsgáló tanulmányban a második helyen végzett. Vizelethajtó, lágyító, lázcsillapító, tonizáló. A virágok és a virágbimbók antibakteriális, antikoleszterolémás, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, vérzéscsillapító és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A petefészek, különösen közvetlenül a növény virágzása előtt, gazdag rutinforrás, és ez értékes vérnyomáscsökkentő szer. A rügyeket, virágokat és hüvelyeket főzik és használják számos betegség kezelésére, beleértve a belső vérzéseket, a rossz perifériás keringést, a belső férgeket stb. Ezt a gyógymódot nem szabad terhes nőknek felírni. A maghüvelyek abortuszgátló hatásúak. A mag hánytató és vérzéscsillapító hatású. Használják aranyér, vérzés, méhvérzés, székrekedés, mellkasi fülledtség, szédülés, szemvörösség, fejfájás és magas vérnyomás kezelésére. Óvatosan kell használni, mivel mérgező. A levelek hashajtó hatásúak. Epilepszia és görcsök kezelésére használják. A szárakból készült főzetet hasmenés, szemfájás és bőrproblémák kezelés.

Egyéb felhasználások

A maghüvelyekből és a virágokból sárga színezéket nyernek. Indigóval keverve zöld színű. Fa - kemény, könnyű, erős, kiváló minőségű. Ácsmunkákhoz használják.