, 2022/11/14

A közönséges palástfű (Alchemilla monticola) az Alchemilla nemzetség típusfaja. A rózsafélék családjába tartozó növény. A nemzetség számos nehezen elkülöníthető apomiktikus kisfajra oszlik. Magyarországon az összes palástfű faj védett.

Közönséges palástfű

Évelő növény, amely könnyen felismerhető nagy, kerek, ujjasan karéjos leveleiről. Sima, zöld szára 10–40 cm magasra nő. Apró, zöldessárga virágai sátorvirágzatot alkotnak. Száraz, kerek, sárgás, a kehelyben elhelyezkedő termésében egyetlen magot találunk.

Közönséges palástfű, alpesi palástfű – a nők segítői

A nők évszázadok óta becsülik és használják a közönséges palástfüvet. Már a középkori alkimisták és Paracelsus is áhítattal dicsérték a növényt.

A palástfű minden formában alkalmazható: teakeverékekben, cseppekben, fürdővízben, bedörzsölésre, virágesszenciaként. Minden női problémánál bevethető, legyen szó amenorrhoeáról (a menstruáció kimaradása), cisztáról, menstruációról vagy változókorról. Újabb ismeretek szerint azonban legnagyobb potenciálja hazai „progeszteronnövényként” van, összevetve a mexikói jamszgyökérrel.

A közönséges palástfű alpesi nővére az alpesi palástfű, a két növény alkalmazása megegyezik.

A palástfű tulajdonságai:

a legjobb őshonos progeszteronnövény,

növényi hormon,

vérzéscsillapító,

antiszeptikus,

gyulladásgátló,

vértisztító,

összehúzó,

menzeszt szabályozó,

sebgyógyító (nőknél belső sebek),

szülést segítő,

kreativitást támogató,

segít a traumákat feldolgozni.

Gyűjtési ideje

A palástfű levelét, virágját és gyökerét is gyűjtik (utóbbit csak akkor, ha a növény bőségesen terem, a gyökér tartalmazza ugyanis a legtöbb progeszteront). Általában enyhén nedves helyeken nő májustól júniusig, alpesi térségben júniustól augusztusig.

Tartósítása

A leveleket, virágokat és gyökeret szellős helyen megszárítjuk, sötét üvegben vagy kartondobozban tároljuk.

Palástfűtinktúrát készítünk.

Alkalmazása

Tea vagy tinktúra formájában minden női betegségnél, menstruációs panaszoknál, női betegségek megelőzésére, progeszteronként hormonkiegyenlítés céljából, változókori panaszoknál, ciklusszabályozásra, szülés előkészítésére, szülés utáni regenerációhoz, gyermekágyban, kismedencei gyulladásokra, méh- vagy petevezeték-gyulladásra, folyásra, hüvelyfertőzésekre, a méh erősítésére.

Lemosások, fürdők, ülőfürdők vagy öblögetések teával vagy hígított tinktúrával (1: 5-10).

Progeszteronkrém vagy -gél bedörzsölésre ösztrogéndominanciánál.

Palástfűtinktúra

Hozzávalók:

40 gramm palástfűgyökér,

8 gramm levél és virág,

150-175 gramm 50-60%-os alkohol.

Elkészítése:

Ássuk ki a gyökeret, mossuk meg, kaparjuk meg, papírtörlővel itassuk szárazra, vágjuk kis szeletekre. A leveleket és virágokat szedjük apró darabokra, majd mindezt adjuk egy befőttesüvegbe. Azonnal adjuk hozzá az alkoholt, hogy a gyökeret jól fedje be. Rázzuk össze, feliratozzuk, és egy hónapig érleljük félárnyékban. Közben rendszeresen nézzük meg és rázzuk össze, majd szűrjük le, és töltsük sötét üvegbe.

A tinktúra erősebben hat, mint a tea, csak néhány cseppre van belőle szükség. Naponta 3-szor 3-4 cseppet szedjünk belőle női panaszokra.

A Palástfű gyógyhatásai, felhasználása

Belsőleg:

A cickafark után ez a második legfontosabb gyógynövény a nők számára. Javítja a kismedence vérkeringését, erősíti a méhet. Gyakran használják menstruációs zavarok, nőgyógyászati gyulladások esetén.

Menstruációs zavarok: Fájdalmas, görcsös, erős vérzéssel járó menstruáció esetén enyhíti a panaszokat, különösen ha már a havivérzés előtti napokban elkezdjük a tea fogyasztását. Rendszertelen menstruációnál, segít a ciklus beállításában.

Nőgyógyászati gyulladások: Fehérfolyás, illetve méhnyálkahártya- vagy petefészek-gyulladás kiegészítő kezelésében is hasznos, ha a tea fogyasztása mellett palástfűből készített ülőfürdőt is alkalmazunk.

Felkészülés a szülésre: Mivel erősíti a méhet, így az anyaságra való felkészülés segítője.

Meddőségre: Málnalevél és palástfű kombinációjával növelhető a teherbeesés esélye. Ilyen esetben a málnalevelet a ciklus első felében, a palástfű teát pedig a ciklus második felében kell fogyasztani.

Vetélés megelőzésére: A terhesség harmadik hónapjától kezdve naponta igyon a kismama palástfű teát. Koraszülésre hajlamos nőknél a terhesség megtartásában, a méhszalagok erősítésében sokat segít.

Klimax tüneteinek enyhítésére: a palástfű tea klimaxos rosszullétek megelőzésében és enyhítésében is hatásos. Erre a célra érdemes komlóval kombinálni.

Gyomor- és bélhurutra: palástfüvet cserzőanyag tartalma miatt alkalmazzák gyomor- és bélhurut esetén is. Hatásos hasmenés és vastagbélgyulladás kezelésénél is.

Külsőleg:

Lemosás, borogatás formájában gennyező sebek, fekélyek kezelésére használható. Hatásos narancsbőr, szövetgyulladás, bőrön lévő csíkok, a bőr öregedése esetén is, valamint csillapítja a rovarcsípés okozta fájdalmat.

Kitűnő foghúzás után is, vagy fogínygyulladás esetén, ha többször öblögetünk vele.

Ülőfürdő fehérfolyás, menstruációs fájdalmak, változókori panaszok esetén ajánlható.

Elkészítése, fogyasztása

Palástfű tea: 2 teáskanálnyi szárított palástfüvet 2,5 dl vízzel leforrázunk, 8-10 percig állni hagyjuk majd, leszűrjük. Napi egy-két bögrével fogyasszuk.

Ülőfürdő: 0,5 liter vízben forraljunk fel 4 evőkanálnyi palástfű levelet, majd szűrjük le, és a főzetet adjuk a fürdővízhez.