, 2022/11/14

A lakkszömörce vagy kínailakkfa, keletilakkfa (Toxicodendron vernicifluum) a szömörcefélék családjába tartozó fafaj. Termőhelyei Japán és Korea hegyvidéki területei, India északkeleti területei és Kína számos tartománya, például Anhuj, Fucsien, Kanszu stb.

Lakkszömörce

A növényből kinyert nedvet, amely egy természetes eredetű fenolgyanta, már az őskor óta (az e tárgyban feltárt legkorábbi régészeti leletek 6000~7000 évesek)[2] használják különféle célokra ragasztóként, itatásra, felületkezelő anyagként. Ez az alapanyaga a Japán és Kína művészetében kiemelkedő helyet elfoglaló lakkmunkáknak is.

A lakkszömörce a gyógyászatban

A lakkszömörce a hagyományos ázsiai gyógyászat egyik fontos növénye, számos betegség kezelésére használták, használják. Újabban széles körű kutatások folynak rákellenes hatásainak feltárására.

Általános információk

A Toxicodendron vernicifluum fiatalon felálló, karcsú lombhullató fa[ akár 20 méter magasra is megnőhet. Ez az egyik elsődleges Toxicodendron faj, amelyet kereskedelmi alapon a nedvéért takarítanak be - ebből készítenek lakkot, amelyet széles körben alkalmaznak a keleti művészeti alkotásokban. A növényt termesztik és vadon is gyűjtik ebből a célból. A fa olajat és viaszt is termel, és számos gyógyászati alkalmazása van.

Gyógyászati

A leveleket fogyókúrás betegségek és belső paraziták kezelésére használják.

A mag vérzéscsillapító hatású, és vérhas kezelésére használják.

A növény gyantája (nedve?) emmenagóg, vérzéscsillapító, stimuláns, tonizáló és féregűző.

Köhögés, bélférgek, amenorrhoea és ekchimózisok kezelésére használják

A növény leveleinek és szárainak használata során némi óvatosságra int

Egyéb felhasználások

A termésből nem száradó olajat nyernek, amelyet gyertyák készítésére használnak

A gyümölcs körülbelül 25% zsírt tartalmaz.

A gyümölcsöt összezúzzák, felmelegítik, majd összezúzzák az olaj kivonásához.

Az olaj állva faggyúszerű állagot kap, és gyertyák készítésére használják. Ezek fényesen égnek, bár szúrós füstöt bocsátanak ki[4

A szimmetrikus termés kb. 5-6 mm x 7-8 mm méretű, vastag, viaszos mezokarpiummal.

A nedvét lakknak lehet használni. A szár bemetszésével nyerhető

amit a nyár közepén érdemes elvégezni.

A gyümölcsből nyert viaszt a kereskedelmi kozmetikai készítmények összetevőjeként használják, mint lágyító és stabilizáló anyagot.

A növény kivonatát antioxidánsként és bőrkondicionálóként használják kereskedelmi kozmetikai készítmények összetevőjeként

A kéreg kivonatát antioxidánsként, összehúzószerként, bőrvédő és fehérítő szerként használják kereskedelmi kozmetikai készítmények összetevőjeként.