, 2022/11/14

A lápi ezerjófű (keskeny levelű ezerjófű, Centaurium uliginosum, Centaurium littorale ssp. uliginosum) a tárnicsfélék családjába tartozó gyógynövény.

Lápi ezerjófű

Egyik legfontosabb gyógynövényünk: szárított levele, szára és virága egyaránt a gyomor- és bélműködés javítására használatos. Likőröket, gyomorkeserűket is ízesítenek vele. Napsütötte, de nedves kertrészekbe szívesen ültetik. Egy- vagy kétnyári növény. Június–augusztusban virágzik. Leginkább nedves réteken, mocsárréteken, olykor vízzel elöntött szikeseken nő. Élőhelyein tömegesen jelenik meg.

Az Ezerjófű népies neve:

Epefű, ördögcsíptefű, földepe, cintória, hideglelésfű, hidegűzésfű, százaranyosfű, százforintosfű, lázfű, gyomorfű.

Hogyan gyűjtsük az Ezerjófű gyógynövényt?

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges. A termesztett ezerjófüvek föld feletti részét gyűjtik virágzáskor, ami júniustól augusztusig tart. A füvet mindenképpen árnyékos helyen kell szárítani, mert a napfény hatására elveszti a színét.

Az Ezerjófű hatóanyagai:

Keserű szekoiridoid-glikozidok, például gentiopikrozid, szvertiamarin, sverozid, centaurozid, és centapikrin; flavonoidok, xantonszármazékok.

Az Ezerjófű jellemzése:

Az ezerjófű a tárnicsfélék családjába tartozó növénynemzetség. Elsősorban mediterrán térségben fordulnak elő.

Magyarországon három fajuk honos: a kis ezerjófű, a lápi ezerjófű és a csinos ezerjófű

Ezerjófű felhasználása:

A sárga tárnicshoz hasonló keserű anyagokat tartalmaz, ám jóval kevesebbet, így hatása is gyengébb. Nyál- és gyomorsav-túltermelődés ellen, teltségérzés, émelygés és étvágytalanság kezelésére használják kombinált készítményekben. A népi gyógyászat régen lázcsillapításra, féregűzésre és idegkimerültség ellen alkalmazta. A homeopátia a friss növényt gyomorfájdalom csillapításra használja.

Tea:

3 dl hideg vízzel öntsünk le 1 teáskanálnyi ezerjófüvet, majd hagyjuk állni 8-10 órán át. Ezt követően melegítsük fel, de ne forraljuk. Fogyasztása mézzel édesítve javallott. (étvágytalanságra, puffadásra és epebántalmak esetén ajánlják). Étvágyjavítóként a főétkezések előtt fél órával, emésztési panaszokra étkezés után javasolt a tea fogyasztása. A szesziparban a gyomorkeserűk elmaradhatatlan alkotórésze.

A gyógynövény bizonyítottan emésztést és epeműködést serkentő hatású. Az ezerjófű egy nagyon hatékony étvágyfokozó növény, és teáját fogyasztják puffadás enyhítésére. Gyakorta alkalmazzák májbántalmak ellen és vértisztítóként. A homeopátia a friss növényt gyomorfájdalom csillapítására használja.

Népi gyógyászat

A népi gyógyászatban máj-, epe-, vesebajok, vérszegénység gyógyítására használják.

Emésztési panaszok

A gyógynövény bizonyítottan emésztést, epeműködést és a hasnyálmirigyet serkentő, fokozza a gyomorsavtermelést, étvágyjavító hatású. Puffadás enyhítésére, májbántalmak, bélrenyheség, székrekedés esetén is alkalmazható. Védi a májat, epekövesség és sárgaság esetén is hatásos.

Az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatásait magas keserűanyag-tartalmának köszönheti. A népi nevei között találkozhatunk az epefű és a gyomorfű elnevezéssel is.

Jól kombinálható például gyermekláncfűvel, apróbojtorjánnal és borsmentával.