, 2022/11/15

A lenmagot (Lini semen) már a Kr. e. 14. században is termelték és használták gyógyszerként. Erre bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, melyeket valószínűleg útravalónak szánták a túlvilági útra.

Lenmag

Hippokratész már Kr. e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben házi lenmag (Lini semen) néven hivatalos drog. A len Népies nevei: kultúrlen, termesztett len, házi len. A lenfélék családjába tartozik. A növény rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30–80 cm magasra növő, egyéves, kék virágú, haszon-, és gyógynövény. Csak Közép-Európában termesztik.

A növény szára legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el, sárgásbarna olajos magjai toktermésben (lengubó) fejlődnek. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A len magját a jelen korban egyaránt használják ipari és gyógyászati célokra.

A HMPC arra a következtetésre jutott, hogy a lenmag alkalmazható a szokásos székrekedés kezelésére, illetve olyan állapotokban, amikor a székletnek lágyabbnak kell lennie, hogy könnyebben távozhasson. A HMPC arra a következtetésre jutott továbbá, hogy a lenmag hosszú távú használata alapján alkalmazható enyhe gyomor- és bélrendszeri panaszok enyhítésére.

A lenmagot tartalmazó gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos gyakorlati információkért a betegeknek el kell olvasniuk a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót, vagy forduljanak orvosukhoz vagy gyógyszerészükhöz.

A lenmag a bélben a vízzel megduzzad, és sűrű, kocsonyás anyagot (nyálka) képez. Ez segít abban, hogy a széklet lágyabbá váljon és könnyebben áthaladjon a beleken. A lenmag duzzasztó hatása a bélnyálkahártyát is kiszélesíti, és ez a nyújtó hatás felgyorsítja a széklet áthaladását a bélben. Valószínű, hogy a lenmag nyálka bevonja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, és így megvédi azt az irritációtól. Ez a hatás csökkentheti a gyomor-bélrendszeri panaszokat.

Hatóanyagai

A len magját használják gyógyászati célokra. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A lenmag nyálkaanyagot, zsíros olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz. A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58% nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9% van, a tökmagban 15%, és a dióban 5%. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban.

Gyógyhatásai

Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása. A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad, ezáltal tágulási inger lép fel, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát. Az a feltevés, miszerint kéksav-tartalma (hidrogén-cianid) miatt nagy mennyiségben történő fogyasztása mérgezést okozhat, nem bizonyított.

A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és furunkulusok kezelésére használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. Omega-3 (linolénsav) tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.

Fogyasztási módjai

Egészben

Az aprítatlan lenmagokat sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban alkalmazva használják, a hatás 12 óra elteltével jelentkezik. Felhasználják még sütőipari termékek díszítésére, mellyel a termék beltartalmi értékét is növelik.

Őrölve

Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel esetleg sóval vagy fahéjjal is ízesítve.

Sajtolva

Mivel nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek diétájában, a nyersen préselt olajat fogyasszák salátára, illetve túróval. A hidegen sajtolt lenolaj bioélelmiszer boltokban beszerezhető. Hideg ételek, saláták ízesítésére fűszerolajként használható. Ajánlott mennyiség: 1-2 evőkanál.

Lenmagtea

Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. Mivel kemény, zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át.

Két evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk 3 dl hideg vízbe, majd hagyjuk 20-25 percig duzzadni. Ezt követően kissé melegítsük fel, majd szűrjük le. Székrekedés esetén kortyonként fogyasszuk.

Borogatás

3-6 evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk mullzsákocskába, forrázzuk le, és tegyük a beteg testrészre bőrfekélyek, furunkulusok esetén.

Kivonat

Egy magyar kutatók által megalkotott, világszabadalmi bejelentéssel védett eljárás segítségével a lenmagból – és négy másik növényfaj magjából (kendermag, máriatövis-mag, fűszerköménymag és citrommag) – a hatóanyag koncentráltabb formában nyerhető ki. Ilyen módon létrehozott lenmag-kivonat készül a battonyai HerbaPharm gyógynövény-feldolgozó üzemben.