, 2022/11/15

A lóretekfa (Moringa oleifera), más néven tormafa a Moringa nemzetség legkedveltebb faja. Gyorsan nő, ellenáll a szárazságnak és eredetileg Dél-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos.Főképp zsenge magtokjai és levelei miatt termesztik, melyeket gyógynövényként is felhasználnak.

Lóretekfa

Agresszív inváziós fajnak számít. A növényt természetes takarmánykiegészítőként felhasználják a baromfitenyésztésben a takarmányozás során használt antibiotikumok helyett. Különféle hatóanyagainak köszönhetően sok tanulmányban "csodafának" vagy "hosszú életű fának" is nevezik, a fa minden részét felhasználják a gyógyászatban, de használják víztisztításra és élelmiszerként is.

Latin néven moringa oleifera, mely levelei több, mint százféle vitamint és tápanyagot tartalmaznak. A moringa C-vitamin tartalma például hétszerese, mint a narancsé. Az A-vitamin tartalma négyszerese a répáénak, míg a fehérje tartalma négyszerese, mint a joghurté. 100 gramm moringa levél 9,3 g fehérjét tartalmaz.

A moringa hatásai

A magas vitamin és ásványianyag tartalma miatt általános egészségjavító hatása van. Lassítja az öregedést a benne lévő számos antioxidáns szinergiahatása miatt. Emiatt számos kozmetikus és szépészeti olaj alapanyaga is. A moringa tabletta jó a csontoknak is, a tejnél tizennégyszer több kalciumot tartalmaz, míg a spenótnál kilencszer több vasat. A moringa levelek pozitív hatásait azonban a bennük található 46-féle antioxidáns biztosítja. Ez a 46 antioxidáns együttesen jót tesz a keringésnek, az erek állapotának, méregtelenít illetve lassítja az öregedés folyamatát.

A moringa levelek flavonoidban is gazdagok, de kiemelkedik a foszfor-, a cink-, a vas-, a kálium-, a réz-, és a magnéziumtartalma is. Vitaminok közül pedig az A-, B6-, B12-, E- és K-vitaminban bővelkedik. A moringa fa rostokban is gazdag. A számos antioxidáns és flavonoid kedvezően hat az immunrendszerre, méregteleníti a májat és javítja a kedélyállapotot, így természetes antidepresszánsként és kedélyjavítóként is előszeretettel használják.

Antioxidánsokat és gyulladásgátló vegyületeket biztosít

Az egyik oka annak, hogy a Moringa növények az egészségügyi előnyei annyira lenyűgözőek az, hogy hasonló képességeket biztosítanak, mint a hagyományos gyógyszerek, de nem jelentenek azonos szintű kockázatot a mellékhatások terén. Az ázsiai csendes-óceáni rák megelőzéséről szóló jelentés szerint a moringa tartalmazza az esszenciális aminosavak, a karotinoid fitonutriensek, az antioxidánsok (például a kvercetin), és a természetes antibakteriális vegyületek - amelyek ugyanúgy működnek, mint sok gyulladásgátló gyógyszer - kombinációját.

A Moringa levelek számos olyan öregedésgátló vegyületet tartalmaznak, amelyek csökkentik az oxidatív stressz és gyulladások hatásait, beleértve a polifenolokat, a C-vitamint, a béta-karotint, a kvercetint és a klorogénsavat. Ezek a krónikus betegségek, melyre jótékonyan hat és csökkenti a kockázatukat például a gyomor, a tüdő vagy a vastagbélrák, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az életkorral kapcsolatos szembetegségek.

Egyensúlyban tartja a hormonokat és lassítja az öregedés hatásait

A "Journal of Food Science and Technology" című folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány az Amaranth levelek (Amaranthus tricolor), a menopauzális nők gyulladásos szintje és oxidatív stresszszintje mellett vizsgálta a moringa hatását is. Annak tudatában, hogy az értékes antioxidáns enzimek szintje a posztmenopauzás időszakban a "fiatalos" hormonok - ideértve az ösztrogént is - hiányára vezethető vissza, a kutatók azt akarták megvizsgálni, hogy ezek a szuperfood-ok segítenek-e lassítani az öregedés hatásait olyan természetes növényi antioxidánsokkal, amelyek természetesen egyensúlyozzák a hormonokat.

Kilencven posztmenopauzás nőt választottak ki a 45-60 éves korosztályban, és három csoportra osztották, akiknek a moringa kapszula különböző szintjeit adták. Az antioxidáns szinteket, beleértve a szérum retinolt, a szérum aszkorbinsavat, a glutation-peroxidázt, a szuperoxid-diszmutázt és a malondialdehidet, a vércukorszint és a hemoglobinszint változásával együtt elemezték. Az eredmények azt mutatták, hogy a moringával és az amarantával történő kiegészítés az antioxidáns szint jelentős növekedését eredményezte, valamint az oxidatív stressz markerek jelentős csökkenését.

Megállapították továbbá a gyorsabb vércukorszint-szabályozást és a hemoglobin pozitív emelkedését, ami arra késztette a kutatókat, hogy arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a növények terápiás potenciállal rendelkeznek az öregedés és a természetes hormonális változások miatti komplikációk megelőzésében. A Moringa is hasznos lehet a libidó fokozásában is, és bizonyos tanulmányok szerint természetes születésszabályozó vegyületként működhet.

Habár természetes afrozidiákumként már több évezreden keresztül növeli a nemi vágyat és teljesítményt, úgy tűnik, hogy csökkentheti a fogamzás sebességét. Ez azt jelenti, hogy a terhesség alatt növelheti az immunrendszert és az anyatej-termelést / laktációt.

Segít az emésztőszervi egészségben

Gyulladáscsökkentő hatása miatt a moringát az ősi korban olyan gyógyászati ??rendszerekben használták, mint az Ayurveda, gyomorfekély megelőzésére vagy kezelésére, májbetegség, vesekárosodás, gombás fertőzések (például candida), emésztési panaszok és fertőzések kezelésére.

A moringaolaj gyakori alkalmazása elősegíti a májműködést, és ezáltal méregteleníti a káros anyagoktól - például nehézfémek - a testét. Lehetséges, hogy képes segíteni a vesekövek, húgyúti fertőzések, székrekedés, folyadékretenció / ödéma és hasmenés elleni küzdelmet.

Egyensúlyba hozza a vércukorszinteket, segít a cukorbetegség elleni harcban

A Moringa egyfajta, klorogénsav nevű összetevőt tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy segít a vércukorszint szabályozásában, és lehetővé teszi a sejtek számára, hogy szükség szerint glükózt (cukrot) vegyenek fel vagy engedjenek le. Ez a moringának természetes antidiabetikus és hormonszint kiegyenlítő tulajdonságokat biztosít. A klorogénsav mellett a moringában jelen lévő izotiocianátok is kapcsolódnak a cukorbetegség elleni természetes védelemhez.

A Journal of Food Science Technology-ban megjelent tanulmány szerint a moringa pozitív hatással volt a vércukorszint szabályozására és az inzulinszintre a cukorbetegségben szenvedő betegeknél, ha egy magas szénhidráttartalmú étkezés részeként fogyasztották. Három különböző növény (moringa, curry és bittergourd) hatását vizsgálták a különböző glükózszinteket tartalmazó étkezésekre adott válaszként. Az eredmények azt mutatták, hogy a plazma inzulinválaszok szignifikánsan alacsonyabbak voltak, amikor a három növényt az étkezésbe bevonták, mint amikor nem. Mindhárom növény hasonló hatású volt.

A Egyiptomi Sadat City Egyetem Biotechnológiai Intézetében végzett külön vizsgálatok azt mutatták, hogy az alacsony dózisú moringa magpor (50-100 milligramm / testtömeg-kg) antidiabetikus hatása növeli az antioxidáns szinteket, az enzimtermelést a májban, hasnyálmirigyben és vesékben.

Védi és táplálja a bőrt

A Moringa természetes antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes vegyületeket tartalmaz, amelyek megvédik a bőrt a különböző fertőzési formáktól. Néhány gyakori módszer a moringa alkalmazására a bőrön: a lábszagok eltávolítása, a pattanások okozta gyulladások csökkentése, a fertőzések kezelése, a korpásodás megszüntetése, az ínybetegségek elleni harc (fogínygyulladás), égési sérülések vagy sebek kezelése.

A Moringa-olajat közvetlenül a bőrön alkalmazzák, mint szárító, összehúzó anyagot, amely a baktériumok elpusztítására szolgál, de ugyanakkor, amikor rendszeresen használják hidratálja is a bőrt. Ez egy általános összetevő az élelmiszergyártásban és a parfümökben, mert megakadályozza a baktériumok elszaporodását és elűzi a kellemetlen szagokat.

Segít növelni a hangulatot és megvédi az agy egészségét

Mint a magas fehérjetartalmú élelmiszerek, a moringa is gazdag a triptofánban nevű aminosavban, amely főleg a neurotranszmitter funkciókat segíti, beleértve azokat is, amely a jó közérzetért és hangulatért felelős, a szerotonin termelését. A Moringa gazdag antioxidánsokban és olyan vegyületekben is, amelyek javítják a pajzsmirigy egészségét, ami hasznos a magas energiaszint fenntartásában, valamint a fáradtság, a depresszió, az alacsony libidó, a hangulati ingerek és az álmatlanság ellen.

Milyen formában fogyasztható a moringa?

A moringa leveleit frissen levesekhez adva, vagy zöldségköretként is fogyasztják. Ilyen nagy távolságokra azonban csak szárítva tud megérkezni. Emiatt vásárlása főleg por és szárított levelek formájában lehetséges. A moringa por általában gyengébb hatásfokú, mert egy moringa kapszulába jóval kevesebb hatóanyag kerül, mint ami a levelekből egy teába kifőzhető, emiatt inkább levélként való beszerzését és azok megfőzését javasoljuk. Teaként fogyasztva energizál és az emésztést is serkenti.