, 2022/11/15

A magas aranyvessző vagy késői, illetve kései aranyvessző az őszirózsafélék családjának őszirózsaformák alcsaládjába tartozó aranyvessző növénynemzetség egyik faja, virágos, évelő gyógynövény.

Magas aranyvessző

50–220 cm magas, kúszó gyöktörzses évelő. Felálló szára csak a virágzatban elágazó, a fölső része szőrös. Levelei mintegy 10 cm hosszúak, szórtan állnak a száron, lándzsásak, hosszúkásak, a szélük alul ép, a kihegyezett levélcsúcs felé fűrészes. A mintegy 5 mm-es, sárga fészkek sűrűn, az ívesen hátragörbülő, bugás fürtvirágzatok egyik oldalán nyílnak. A fészek szélén növő nyelves virágai alig hosszabbak a csöveseknél, a szirmok összenőttek. A termése kaszat.

Az aranyvessző egy gyógynövény. Az emberek a föld fölé növő részeit használják gyógyításra. A "korai aranyvessző", az "európai aranyvessző" és a "kanadai aranyvessző" elnevezéseket felváltva használják. Ne tévessze össze ezt a gyógynövényt a Verbascum densiflorummal, amelyet néha "aranyrózsának" neveznek.

Az aranyvesszőt a fájdalom és a duzzanat (gyulladás) csökkentésére, vizelethajtóként a vizeletáramlás fokozására és izomgörcsök megszüntetésére használják. Köszvény, ízületi fájdalom (reuma), ízületi gyulladás, valamint ekcéma és más bőrbetegségek esetén is alkalmazzák. Az aranyvesszőt használják továbbá a tébécés fertőzések kezelésére, amelyek egy inaktív (lappangó) időszak után újra aktívvá váltak, cukorbetegség, májmegnagyobbodás, aranyér, belső vérzés, szénanátha, asztma és megnagyobbodott prosztata kezelésére.

Egyesek "öntözéses terápiaként" használják az aranyvesszőt. Ez egy olyan eljárás, amely során az aranyrudat sok folyadékkal együtt szedik, hogy növeljék a vizeletáramlást az alsó húgyutak gyulladásos betegségeinek, valamint a vese- vagy húgyúti kövek kezelésére.Az aranyvesszőt szájöblítőként használják a száj és a torok gyulladásainak kezelésére, és közvetlenül a bőrre is alkalmazzák a sebgyógyulás javítására.

Hogyan működik?

Az aranyvessző olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek fokozzák a vizeletáramlást és duzzanatellenes (gyulladáscsökkentő) hatásúak.

Felhasználás és hatékonyság

Görcsök.

A száj, a torok és az alsó húgyutak duzzanata (gyulladása).

Sebek.

Köszvény.

Ízületi gyulladás.

Vesekövek.

Bőrbetegségek.

Tuberkulózis.

Cukorbetegség.

A máj megnagyobbodása.

Aranyér.

Belső vérzés.

Asztma.

Szénanátha.

Prosztata megnagyobbodás.

Az aranyvessző vagy aranyvesszőfű, valamint aranyos rutának is hívott növény flavonoidokat, vércukorszint csökkentő inulint és illatos kumarint is tartalmaz. Évszázadok óta ismert és használt növény, melynek kiváló tulajdonságait a legújabb tudományos eredmények is alátámasztják.

Elsősorban epe-, vese-, hólyag- és májbántalmak során használjuk a teáját. Alkalmazható vesemedence-gyulladás esetén, vesehomok elhajtására, vizelethajtásra, fehérjevizelés esetén is. Kisebb epekő, epehomok eltávolítása is lehetséges a teájával. Reumás és ízületi betegségekben is használható. Gyulladáscsökkentő hatású, ezért bélgyulladás esetén is fogyasztható.

Külsőleg sebgyógyító, fekélytisztító. Toroköblögetésre is alkalmazzuk.

Kanadai és magas aranyvessző adagolása

2 dl vizet felforralunk, 1 evőkanálnyi (ha sok a virág a drogban, elegendő 1 teáskanálnyi is) szárítmányt beleszórunk, 1 percig forraljuk, majd 10-15 percig állni hagyjuk. 2-szer 2 dl-t fogyasztunk egy nap.

Erős menstruációs vérzés esetén már 2-3 nappal a menstruáció előtt megkezdjük az alkalmazást. Megelőzésre napi egy tea elegendő kúraszerűen.Adagolás

Az aranyrúd megfelelő adagja számos tényezőtől függ, például a felhasználó korától, egészségi állapotától és számos egyéb körülménytől. Jelenleg nincs elegendő tudományos információ ahhoz, hogy meghatározzuk az aranyvessző megfelelő adagtartományát. Ne feledje, hogy a természetes termékek nem mindig feltétlenül biztonságosak, és az adagolás fontos lehet. Mindenképpen tartsa be a termék címkéjén található vonatkozó utasításokat, és használat előtt konzultáljon gyógyszerészével vagy orvosával, illetve más egészségügyi szakemberrel.

Egyéb alkalmazási lehetőségek

Izzasztó és vértisztító hatású, így kiváló méregtelenítő.

Az immunrendszert stimulálja, így erősíti a szervezet saját védekezőképességét.

Csökkenti a magas vérnyomást, illetve a magas koleszterinszintet. Enyhén nyugtató hatású.

Vizelethajtó hatásánál fogva csökkenti az ödémát. Vizelethajtó hatását zsurlóval és nyírfalevéllel fokozhatjuk.

Az epét és a májat érintő gyulladásos folyamatok, illetve kőképződés esetén is jól alkalmazható. Tisztítja a májat és epehajtó hatású.

Görcsoldó hatású, mely menstruációs fájdalmak, illetve emésztőrendszeri (epe, gyomor) görcsök esetén is megkönnyebbülést hozhat.

Gyulladáscsökkentő hatását mindenféle gyulladás esetén kihasználhatjuk, legyen szó a nyálkahártyák, a bőr vagy akár az emésztőrendszer, illetve egyéb belső szervek gyulladásairól. Hasmenés esetén is hatásos.

Máj-, epe-, vese- és hólyagbántalmak megelőzésére kúraszerűen alkalmazható.

Kanadai aranyvessző és magas aranyvessző gyűjtése és termesztése

A herbát, vagyis a virágos, nagyjából felső negyven centiméteres hajtást gyűjtjük. A keményebb szárrészek már ne kerüljenek a herbába. A két növényről származó herba keverhető egymással. A gyűjtést a virágzás kezdetén érdemes végezni, mivel száradás közben a virágok továbbnyílnak, a túlvirágzott növény értéktelenné válik, mivel szőrbóbitája irritáló a nyálkahártyára.

A kanadai aranyvessző dísznövényként is nagyon kedvelt, így sokan anélkül termesztik, hogy tisztában lennének gyógyhatásaival. Évelő, könnyen továbbterjed, így termesztése és szaporítása sem ütközik nehézségbe, az elburjánzás megakadályozására azonban érdemes odafigyelni.