, 2022/11/15

A Kerti mályvarózsa (Alcea rosea) a mályvavirágúak rendjébe, ezen belül a mályvafélék családjába tartozó növényfaj. A növény Kínából került Európába a 16. században.

Mályvarózsa

Szára vastag, üreges, magassága elérheti a 2 métert is. Levelei kerek formájúak, hosszú nyelűek, a 15-30 centiméter átmérőt is elérhetik, emellett ráncosak, csipkés szélűek, szőrösek. Virágai a szár felső részén találhatóak néha csak egy, de akár három is lehet egymás mellett, 5-7 centiméter átmérőjűek, öt fekete-bíborszínű sziromlevéllel rendelkeznek, de más színű változata is ismert.

A virágok nyugtató, vizelethajtó és lágyító hatásúak. Hasznosak a mellkasi panaszok kezelésében, főzetüket pedig a vérkeringés javítására, székrekedés, menstruációs zavar, vérzés stb. kezelésére használják. A virágokat akkor szedik, amikor kinyíltak, és későbbi felhasználásra megszárítják. A hajtásokat a nehéz vajúdás megkönnyítésére használják. A gyökér összehúzó és csillapító hatású.

Összezúzva borogatásként alkalmazzák fekélyekre. Belsőleg a vérhas kezelésére használják. A gyökereket és a virágokat a tibeti gyógyászatban használják, ahol édes, fanyar ízűnek és semleges hatásúnak mondják. A vesék/méh gyulladásainak, hüvelyi/szeminális váladékozásnak a kezelésére használják, és a gyökereket önmagukban étvágytalanság kezelésére használják. A mag demulgeáló, vizelethajtó és lázcsillapító hatású.

Hatóanyagokat tartalmazó növényi részek

Virágok, levelek, gyökér, magvak.

Hatóanyagok Keményítő, nyálka, aszparagin, althein, betain, ásványi anyagok, szénhidrátok, pektin, polifenol, tannin, antocián, illóolaj.

Farmakológiai hatások - Terápiás alkalmazások

Az egész növény gyulladáscsökkentő, összehúzó, lágyító, vizelethajtó és lázcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. A gyógytea ajánlott a vérkeringés javítására, valamint székrekedés, menstruációs zavar, vérzés, gégegyulladás, torokgyulladás, szájgyulladás, hörghurut, nátha, hólyaghurut, hólyaghurut, vesekő és fekély kezelésére. A szájra kenve vagy gargalizálás formájában használják ínygyulladás, sebek és fogszuvasodás ellen. Végül külsőleg a bőrön alkalmazzák zúzódások, sebek és bőrgyulladások ellen.

Alkalmazási mód A növényt gyógytea formájában (egy kanál szárított virág vagy levél egy csésze forralt vízben, naponta egyszer) és főzet formájában (két kanál szárított levél 10 percig meleg vízben, naponta egyszer) adjuk. Külsőleg a bőrre kenőcs és borogatás formájában alkalmazzák (7-9 g szárított gyökér forralt vízben 10-15 percig, naponta 2-3 alkalommal).

Figyelmeztetés: A gyógynövénykészítmények alkalmazása nem ajánlott az orvos vagy gyógyszerész tanácsának kikérése nélkül. A bennük lévő anyagok kölcsönhatásba léphetnek a beteg által már szedett, felírt gyógyszerekkel, így megszüntetve azok terápiás hatékonyságát vagy toxicitást idézve elő. Továbbá tovább terhelhetik a szervezet legyengült életfunkcióit, így a beteget fokozott morbiditásnak és életveszélyes állapotoknak tehetik ki.

Egyéb felhasználás

Gyógyszerek, szörpök, likőrök festőszereként alkalmazzák.

Termesztés

Nem túl kötött, tápdús, meleg fekvésű talajon termeszthető. Magját júliusban hideg ágyba vetik, később október vége felé a már kifejlett palántákat a végleges helyre ültetik 60×60 centiméteres távolságokban.

Elterjedés, élőhely

Termesztett, évelő növény. Többféle színváltozata ismert, gyakran ültetik dísznövényként kertekbe, parkokba is. Virágja májusban – júniusban nyílik.