, 2022/11/15

A máriatövis, népies nevén őszbogáncs, szamárkóró, vagy boldogasszony tövise (Silybum marianum) az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. A máriatövis mediterrán térségből származik, de világszerte termesztett növény. Gyógyászati célokra a termését hasznosítják, mely nagy mennyiségű olajat és fehérjét tartalmaz.

Máriatövis

0,6-1,7 méter magas, gyakran telepekben növő, lágy szárú növény, vaskos szára felálló, elágazó. Zöld leveleinek erezetét klorofillmentes levélszövet szegélyezi, ezért a levelek márványozottnak látszanak. Fészkes virágzatában bíborszínű, ritkán fehér virágai a szár csúcsán egyesével állnak, külső fészekpikkelyei erős, kemény tövisekben végződnek. Bóbitás kaszattermése tojásdad alakú.

Máriatövis

Májkárosodás, máj- és tüdőbetegség egyszerre, vénás pangás, epekövesség.

Alkati jellemzők

Alkoholos vagy vírusos májgyulladás (lehet mononucleosis infectiosa is!) következtében kialakult májbetegségek esetén javasolt, elősegíti a májszövet regenerációját, enyhíti a májbetegség következtében kialakuló vénás pangást és az esetleges vérzéseket. A beteg ingerlékeny, fázós, gyenge, többnyire nagyon szomjas, húzó-szúró-égő fájdalmak gyötrik. Rossz az étvágya, émelyeg, székrekedése van.

Felhasznált részek, drogok:

a termés (Silybi mariani fructus), a virágos-leveles hajtás (Silybi mariani herba) és a magvakból kinyert zsíros olaj (Silybi mariani oleum). A termésből előállított tisztított és standardizált kivonat (Silybi mariani fructus siccum raffinatum et normatum) az 5. Európai Gyógyszerkönyvben található meg.

Főbb hatóanyagok:

a leginkább használt magvakban szilimarin nevű flavolignán keverék (2-3%, szilimarin, szilibinin, szilikrisztin és szilidianin főbb összetevőkkel), zsíros olaj (15-30%, linolsav-, olajsav- és arachidonsav észter főbb alkotórészekkel) és szterolok.

Főbb hatások:

májkárosító anyagok (alkohol, vegyszerek, gombamérgek) hatását kivédő, májvédő és a májsejtek újraképződését elősegítő.

Felhasználások:

a termést túlzott mértékű italfogyasztás, vegyszerek, gyógyszerek és galóc gombák okozta mérgezések, heveny és akut májgyulladás, illetve májzsugorodás kezelésére alkalmas készítmények formájában, illetve teakeverékek alkotórészeként; a levelet és a hajtásokat májműködést serkentő teák; a zsírosolajat kozmetikai termékek (pl. krémek) egyik alapanyagaként.

Ajánlott napi adag:

12-15 g termés, illetve azzal egyenértékű kivonat. A szilimarin-komplex adagja 200-400 mg. Gombamérgezés esetén testtömeg-kilogrammonként 20 mg szilimarint kell intravénásan adagolni.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:

a máriatövis készítmények alkalmazásakor enyhe mértékű gyomor-bélpanaszok fordulhatnak elő.

Megjegyzések:

dekoratív virágai miatt kerti díszként is számításba jöhetnek.

Etimológia

A máriatövist más néven Mária tövises tejének is hívják. Ennek egy régi monda az alapja, mely szerint Mária menekülni kényszerült Jézussal, és futtában gyorsan megszoptatta, majd miután végzett, egy csepp tej hullott az egyik közeli virágra. Ebből lett a máriatövis.

Silybum Marianum Seed Oil

A máriatövis magjából kinyert olaj. A máriatövisnek orvosilag is elismert és bizonyított májvédő, májtisztító hatása miatt elsősorban a szájon át történő használata a jellemző, kozmetikai készítményekben viszont ritka összetevő, ha mégis, általában olajos készítményekben, és szérumokban találkozhatunk vele. Az összetevő gazdag linolsavban és olajsavban, amik a bőr természetes védőrétegének fontos elemei, így a bőr számára hasznos összetevők.

Máriatövis tea:

Csészénként egy teáskanálnyi érett termést szétmorzsolunk, leöntünk forrásban lévő vízzel, és negyedóra múlva megszűrjük. Napi három alkalommal étkezések előtt fogyasztunk egy-egy csészét. A tea nagyon alacsony koncentrációban tartalmaz szilimarint, májbetegségek kezelésére inkább az izolált szilimarint tartalmazó gyógyszerkészítményeket válasszuk.