, 2022/11/15

A mezei katáng, más néven katángkóró vagy egyszerűen katáng (Cichorium intybus) az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Vadcikóriaként is ismert, mivel nemesített változata a cikória.

Mezei katáng

Parlagon hagyott területeken és utak mentén elterjedt lágy szárú, évelő növény, amely az 1 m magasságot is elérheti. Tőlevelei öblösen hasogatottak, karéjosan fogasak. Szárlevelei lándzsásak vagy tojásdadok. Szárának felső levelei pillás élűek. Júniustól novemberig virágzik: kék, néha rózsaszín vagy fehér virágai a szárak végén fészekvirágzatot alkotnak és a levélhónaljakban csoportosulnak. Az egész növény tejnedvet választ ki.

Cichorium intybus: Hagyományos felhasználás, fitokémia, farmakológia és toxikológia

Hagyományos felhasználások

A gyógynövényeket évszázadok óta használják, és számos kultúra még mindig az őshonos gyógynövényekre támaszkodik elsődleges egészségügyi szükségleteinek kielégítésében. Valószínű, hogy a hagyományos kultúrákban a növényi alapú gyógymódokra vonatkozó ismeretek próbálgatás és tévedés útján fejlődtek, és a legfontosabb gyógymódokat gondosan adták át egyik generációról a másikra.

Történelmileg a cikóriát már az ókori egyiptomiak is termesztették gyógynövényként, és hosszú története van a terápiás felhasználásának mind azokon a területeken, ahol őshonos, mind pedig azokon a területeken, ahol meghonosították. A növényt leíró különböző köznapi vagy helyi elnevezések a különböző népi csoportok által széles körben elterjedt használatnak tulajdoníthatók.

A növény különböző készítményeit különböző tünetek és betegségek kezelésére használják. A növény levét a népi gyógymódok szerint méhrák és daganatok kezelésére használják. Dél-Afrikában, bár elterjedt gyomnövénynek tartják, a levelekből, szárakból és gyökerekből teát készítenek sárgaság ellen, a cikóriaszirupot pedig tonizáló és tisztító gyógyszerként használják csecsemők számára.

Törökországban a levelekből kenőcsöt készítenek sebgyógyításra. A főzet olyan készítményre utal, amelyet úgy készítenek, hogy hideg vizet adnak a növényi anyaghoz, amelyet felforralnak, majd 5-10 percig hagynak főni, és ezt követően leszűrik. A cikória főzeteket hagyományosan egyes növényi részekből és/vagy a növény egészéből készítik.

Évelő gyógynövény

Általában élénk kék, ritkán rózsaszín vagy fehér virágokkal. Számos fajtáját termesztik salátalevélnek, cikóniának vagy gyökérnek, amelyet sütnek, őrölnek és kávépótlóként és -kiegészítőként használnak. A baromfi és az állatok számára takarmánynövényként is termesztik. Ezenkívül a cikória antioxidáns, gyulladáscsökkentő, nyugtató, immunológiai, termékenység- és reprodukciófokozó, szív- és érrendszeri, hipolipidémiás, rákellenes, protozoonellenes, gasztroprotektív, antidiabetikus, fájdalomcsillapító, féreghajtó, antimikrobiális, sebgyógyító és keserű tonik kulcsszerepet játszik anélkül, hogy terápiás mellékhatást okozna.

Ami a májvédő hatást illeti, a cikória kivonat csökkentette a májenzimek, például az alanin-aminotranszferáz (ALT), az aszpartátaminotranszferáz (AST) és az alkalikus foszfatáz (ALP) szintjét. Emellett a cikória növény jó és nagyon fontos védőforrás a hepatociták és más májsejtek számára, valamint prebiotikumként használják egyes patogén baktériumfajok ellen in vitro és in vivo egyaránt. Ezen túlmenően a gyomor-bélrendszer patogén mikroorganizmusainak csökkentésével fokozza az immunitást és a takarmányozás hatékonyságát.

A Cichorium intybus gyökereket enyhe emésztési zavarok enyhítésére is használták, mint például puffadás, hasi teltségérzet, átmeneti étvágytalanság és lassú emésztés. A jelen tanulmány rávilágít a cikória mint a baromfi növekedésének és termelési teljesítményének javítására használt takarmány-adalékanyag fontosságára, valamint az állatok és az emberek számára előnyös, kiemelkedő jótékony alkalmazásokra. Továbbá, elmagyarázza a cikória jótékony hatásainak hátterében álló hatásmechanizmusokat, valamint a baromfiban májerősítőként ható hatékony szint megtalálását.

Mezei katáng

(Cichorium intybus)

Gyógyhatásai

Gyógyhatása a virágnak, a levélnek és a gyökérnek egyaránt van. A gyökér igen sok inulint tartalmaz, emiatt hatásosan csökkenti a vércukor szintjét, a diabétesz során fellépő szomjúságérzetet és a izzadást, valamint csökkenti a nagymértékű vizeletürítést. Ez az oka, hogy a cukorbetegek által jól ismert Diabess-Györgytea egyik alkotóeleme.

Reumára, köszvényre, ízületi betegségekre is használjuk a teáját. A katángkóró májat, vesét, lépet tisztít, az epehólyag tökéletes kiürítését segíti elő, leválasztja a vizet, étvágygerjesztő, sárgaság ellen jó hatású. Elősegíti a bélműködést, nem engedi, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben. Ebből eredően a fogyasztóteák egyik alkotóeleme. Kisebb méretű epekő oldására is alkalmas lehet.

Elkészítés

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízben 2-3 percig főzzön, majd szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Felhasználása belsőleg

Gyógyteát 2-3 perces főzéssel készítünk belőle. Lehetőleg ízesítés nélkül fogyassza. A máj és az epehólyag működésének elősegítésére kúraszerűen alkalmazzuk. Egy hétig minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy csésze teát belőle. A második héten minden másnap, a harmadik héten háromnaponként igyunk belőle reggel egy csésze teát. Ezt a kúrát egy évben kétszer elegendő elvégezni.

Vízhajtásra reggel kell egy csésze teát meginni két-három napig. A lép tisztítására egy héten két alkalommal igyanak meg egy-egy csésze teát a nap bármely szakában. Étvágygerjesztésre napi két csésze teát javaslok, reggel és délben étkezés előtt. Fogyasztó teának egy rész mezei katáng, egy rész veronika, és egy fél rész fehér árvacsalán (virág, levél) keverékét javaslom. Este 3 dl vízzel egy teáskanál keveréket egy percig főzzük, pótoljuk az elfőtt vizet, és minden étkezés előtt egy decit megiszunk belőle. Minden nap kell inni, korlátlan ideig fogyasztható.

Gyermekeknek 6 éves kortól hígítva (egy teáskanál teafű, 2,5 dl vízhez) adható.

Epekő oldásnál óvatosan járjanak el, mert ha elindul a nagyobb epekő, azonnali műtétre van szükség. Napi fél adaggal kezdjék (csapott teáskanál teafű, 2,5 dl vízben főzni 2-3 percig, leszűrni, langyosan inni, különben igen keserű) egy hétig. Ha érzik, hogy jó, akkor igyanak teljes adagot (ugyanez csapott evőkanál teafűvel). Ha érzik, hogy igen-igen jó, akkor emelhetik napi 2, max. 3 csészére az adagot. Reggel igyák éhgyomorra az egyiket, főétkezés után a másikat.

Vigyázni kell az étkezéssel is: zsírban szegény ételek, napi 2 evőkanál lenmag megrágva, sok folyadékkal, nyers torma, céklalé, boróka bogyó/lekvár, szója. Tilos: nehezen emészthető ételek (bab, borsó) alkohol, kávé, erős fűszerek.

Hashajtó szirup: félliternyi nyers levet préselünk friss növényből, hozzáadunk fél kg cukrot. Forralás nélkül melegítjük lassú tűzön, míg szirup sűrűségűre nem válik. Napi 2-4 teáskanállal iszunk belőle reggel éhgyomorra. Gyermekeknek is adható.