, 2022/11/16

A nagylevelű csodamogyoró (Hamamelis virginiana) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe és a csodamogyoró-félék családjába tartozó faj.

Nagylevelű csodamogyoró

Az Észak-Amerikából származó, nedves erdőkben növekvő fácska 5 m magasra is nőhet. Külsőleg hasonlít a közönséges mogyoróbokorhoz. Fogazott levelei szórt állásúak, ovális alakúak. Sárga, fürtös virágai sallangosak, késő ősszel vagy télen nyílnak. Termése fásodott falú tok, amelyben 1-1 szárnyas mag található.

A Hamamelis virginiana a humán gyógyászatban is használatos. Javallatai közé tartozik a bőr és a nyálkahártyák gyulladása, a visszerek és az aranyér. A helyileg alkalmazott készítmények kenőcsben 5-10%, borogatásban pedig akár 30% hatóanyagot is tartalmaznak.

A Hamamelis virginiana homeopátiás anyatinktúráját a homeopátiás gyógymód szerint készítik. gyógyszerkönyvek szerint a gyökerek és az ágak friss kérgének etanolos kivonásával készül. Mind a kéreg, mind a levelek tartalmaznak illóolajat (0,1%, illetve 0,01-0,05%), tanninokat és csersavakat.

Felhasználása

A csodamogyorót belsőleg és külsőleg egyaránt használják vénás keringési elégtelenség okozta zavarok (lábduzzanat és aranyér) kezelésére. Alkalmazzák szájöblítőként is. Helyileg pedig bizonyos szembetegségek (irritáció, kellemetlenül égő, szúró szem) enyhítésére alkalmas.

Gyógyhatása

Állatkísérletek igazolták, hogy a csodamogyoró-kivonat növeli a visszerek ellenálló-képességét, csökkenti a hajszálerek átvezető képességét, és gyulladáscsökkentő hatású. A humán gyógyászatban a kivonatot csak helyi kezeléseknél vizsgálták. Úgy tapasztalták, hogy jó érösszehúzó, valamint az ajakherpeszre és az ekcémára gyakorol jótékony hatást. Alkalmazásakor mindeddig nem észleltek mérgező hatást, de – különösen tinktúrája – esetenként kiválthat allergiát.

Hamamelis virginiana anyatej tinktúra

A Hamamelis Virginiana vagy Hamamelis Virginica növényből készített szer a homeopátiában nagymértékben használt mindenféle vénás panaszra.

Kiváló gyógymód különösen a vénákból eredő vérzéses panaszokra, visszerekre, vérző cölöpökre, amelyekben a részek nagyon fájnak.

Kiválóan alkalmas bármilyen részből származó passzív vérzésekre.

Jó a nyílt, vérző, fájdalmas sebeknél, amelyek a vérveszteség miatt sok gyengeséggel járnak.

Kékesfekete bőr, visszérfekélyek, fájdalom és duzzanat trauma után.

Adható morfium helyettesítésére műtétek után.

Fájó szemfájdalom, segít felszívni a szembe jutó vért sérülés után.

Az SBL Hamamelis Virginiana-ra indikált okok és tünetek:

Indokolt a vénás zúgást, a testben előforduló vénás elzáródásokat, a test bármelyik darabjából levált vénás lefolyást, vagy másrészt a test olyan nyílásait, mint az orr, a tüdő, a bél, a húgyhólyag, a méh.

Hamamelis Virginiana adják a betegek, akik tapasztaltak vér szerencsétlenség és okozó annak szörnyű hatásait.

Fájdalommal és sérült hajlammal járó sérülések után mutatják ki, és ezentúl akkor adják, ha az Arnica nem képes fedezni a sérülések morgását.

A táguló, fájdalmas érzéssel rendelkező vénákat ennek a kúrának a segítségével megnyugtatják.

A mechanikai sebek szüntelen késleltetett következményei, a tevékenységek utáni kínok, a Lacerated sérülések, a Sérülés és a kínzás utáni fájdalmak a Hamamelis Virginiana segítségével csökkennek. Ellenőrzi a lefolyást.

Psyche és fej

A Hamamelis Virginiana nagyszerűen működik a törékenység, a nyomorúság és a tompa lelkiállapotú betegek panaszainál.

Zsibbadással járó agyi fájdalom, egész napos kiteljesedés, kiáramlások után estefelé. Kínok, mint valami, kimerül a fejben.

Szem, orr és fül:

Szem

Súlyos fájdalmat követően Sérülés a szembe, nehéz hiány, jobb, ha fokozatosan összenyomják.

Hamamelis Virginiana ellenőrzi a szemgolyók és a rongyos kinézetű csúcsok duzzanatát.

Orr

Szipogás a vizes koptató felszabadulással, az orrból szivárgás, a homlok súlya csökken a Hamamelis Virginiana segítségével.

Érzékeny szaglás, orrvérzés, hogy enyhíti az agyi fájdalom ellenvetés azt jelenti, hogy ez a gyógymód.

Fül

Szivárgás a fülből zavaró hallás.

Száj

Íny fájdalmas, gyötrő, duzzadt, hatékonyan lefolyik és fogfájás, hogy a meleg szobában bővül.

Hamamelis Virginica ellenőrzi a rangles, hogy történnek a nyelven, mandulák.

Megjelenik a torok vénák elzáródása, következetlen eladása a torok, jelentős mennyiségű vizet igényel, hogy segítsen a táplálék bólusának a gyomorba való lefejlődésében.

Serkentő köhögés vérízzel a szájban.

Gyomor és bélrendszer

Az idegesség és a hányás utáni vágy, a gyomorban jelentkező görcsös gyötrelmek a Hamamelis Virginica segítségével enyhülnek.

Vér a hányásban, remegés a gyomorban és zúgás a belekben.

A középtest körüli fájdalom, az esti táplálék elfogyasztása utáni problémákkal, a Hamamelis Virginiana segítségével ellenőrizhető.

Húgyúti és rektális tiltakozások

Állandó vizelési inger, véres vizeletürítés a vesebántalmak miatt. Tompa fájdalom a vese területén.

Halmok bőséges haldoklással, fogyasztó fájdalommal és viszketéssel a fenék-centrikus körzetben. Teltség és terhelés a háton, mintha törne, ilyen esetekben a Hamamelis Virginiana életképesen alkalmazható.

A bátorító székletürítés bajjal üldözött leválasztott lefolyás, míg ugyanakkor a székletürítés.

Férfi panaszok

A Hamamelis Virginiana kényszerítő hatású a hímvesszők irritációjára, enyhíti a férfiaknál az orchitis morgását, a korai kiáramlásokat.

Nagyszerű eredményeket ad az ivarmirigyek gyötrelmének panaszaiban, amelyek a fenék-centrikus régióba mozognak, a herezacskó duzzanata, varikocele kifogásaira, a gyógyszer nagyszerű eredményekkel jár.

Női panaszok

Rendkívüli fájdalom és finomság a petefészek környékén és mindenhol a gyomor területén, ami a menstruáció alatt még inkább érezhető.

Az orrból vagy a gyomorból a menstruáció közepette jelentkező bőséges szivárgást a Hamamelis Virginiana segítségével lehet megfékezni.

Ragyogó vörös vérzéses kibocsátás a méhből a menstruáció közepette, A vér tompa és bővített patak lovaglás közben vagy gyötrelmekkel jár.

Értékes gyógymód olyan betegek kifogásaiban, akik hatékonyan veszik a hideget, rendkívüli módon a meleg, nedves levegőre való bevezetés után.

Az alsó végtagok kínjai a vénák duzzanatával, a térdek gyengeségével és fájdalmával, a vállak szilárdságával, a Hamamelis Virginiana segítségével összességében enyhülnek.

Adagolás-

15 csepp Hamamelis Virg anya tinktúra fél csésze normál vízben naponta kétszer 15 csepp Hamamelis Virg tinktúra 3 hónapon keresztül, hacsak az orvos másként nem rendelkezik. Allopátiás gyógyszerekkel együtt is szedhető.