, 2022/11/18

Az ördögcsáklya (Harpagophytum) a kétszikűek osztályába, ezen belül az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és a Pedaliaceae családjába tartozó nemzetség.

Ördögcsáklya

Évelő növény. Kúszó szárán a levelek keresztben átellenesek, magánosan álló virágai alul sárga, feljebb élénkpiros pártájúak. Ökölnagyságú barnás, fás termése hegyes végű, kampós kinövéseket visel. Ezekkel beleakad a patások patájába, az afrikai elefánt talpába vagy a strucc lábába, így terjed. A mezítláb járó emberen súlyos sebeket ejthet.

Gyógyhatása

A növény gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását klinikai kísérletek igazolták. Több mint 600 degeneratív ízületi betegségben szenvedő személynél folytatott vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a betegség fajtájától függően a növény hatékonysága 42%-85%-os. A legújabb kutatások szerint a növény az impotencia kezelésében is hatékony, valamint hatásos fájdalomcsillapító.

A reumatikus és ízületi fájdalmak hatékony kezelője, degeneratív ízületi betegségek esetén is ajánlják alkalmazását. A gyökerek kivonata kitűnő fájdalomcsillapító. Remek lázcsillapító. Fokozza a gyomorsavtermelést, ennek köszönhetően serkenti az emésztést, és jótékonyan támogatja a máj és a vese működését. Csökkenti a bélpanaszokat, hatásos lehet hasmenés és haspuffadás esetén is. A népgyógyászatban alkalmazták malária ellen is. Enyhe vízhajtó, és csökkenti a vérnyomást, valamint mérsékeli az allergia tüneteit és az allergiás reakciók kialakulását.

Felhasználás külsőleg

Az ördögcsáklya gyökeréből készített borogatással kezelhetők a külső sérülések, felszíni sebek és a kelések. Az ördögcsáklyából előállított kenőcsök és gélek enyhítik a derék-és a hátfájást, valamint az ízületi gyulladások okozta kellemetlenségeket.

Állapotok, amelyekben ajánlott

láz

malária

emésztési zavarok

étvágytalanság

ízületi gyulladás

reuma

hátfájás

derékfájás

epebántalom

hasmenés

puffadás

magas vérnyomás

szívritmuszavar

bőrelváltozás

allergia

kelések

felszíni sebek

rándulás

Ördögcsáklya tea készítése

200 ml vízzel forrázz le 3 evőkanál szárított ördögcsáklya gyökeret. Hagyd pihenni 20 percet, majd szűrd le. Naponta maximum 3 csészével fogyasztható!

Ellenjavallat

Tilos a használata gyomorfekélyes betegek számára! Epekőben szenvedőknek csak orvosi felügyelet mellett ajánlott a bevitele! Mellékhatásként előfordulhat, hogy hasmenést okoz! Tilos a fogyasztása terhes és szoptató nők számára

Ördögcsáklya krém

Alkalmazása: elhúzódó mozgásszervi problémák, kopások időszakában, frissítő helyi masszírozásra. 8% ördögcsáklya gyökér (más néven ördögkarom, Harpagophytum procumbens) kivonattal. Használatát ajánljuk fizioterápiás kezelések kiegészítőjeként is masszírozásra.