, 2022/11/16

Az ormányliliom (Hypoxis hemerocallidea vagy Hypoxis rooperi) a spárgavirágúak rendjébe, a Hypoxidaceae családba tartozó növényfaj.

Ormányliliom

Ez a szép, Dél-Afrikából származó lágyszárú, évelő növény az amarillisz közeli rokona, amelyet dísznövényként is kedvelnek. Gumós rizómája (hagymája) van, a szárat körülölelő levelei örökzöldek. Júniustól novemberig virágzik, sárga virágai csillag alakúak.

Leírás

Gumós évelő növény, pántlikás levelekkel és sárga, csillag alakú virágokkal. A levelek akár 400 mm hosszúak, szépen egymás fölött 3 sorban helyezkednek el, szélesek, merevek, kifelé ívelőek, kiemelkedő bordákkal, és a csúcs felé keskenyednek. A levelek alsó felülete sűrűn szőrös, fehér szőrökkel. A levelek tavasszal, a virágok előtt jelennek meg a föld felett.

Hypoxis hemerocallidea növény

A virágok 5-6 karcsú, felálló virágzaton állnak, amelyeken egyenként 5-13 élénksárga, csillag alakú, 6 levélkével ellátott virág található. Hat szabad porzó a porzólevelek tövéből ered, kiemelkedő porzókkal. A levélnyél rövid és kövér, rajta a robosztus porzó.

A virágok rövid életűek és délben záródnak. A virágok az alaptól a csúcs felé haladva egymás után nyílnak. Általában 1-3 virág egyszerre nyílik, ami elősegíti a keresztbeporzás kialakulását.

Hypoxis hemerocallidea virág és bimbók

A nagy, sötétbarna gumó sörteszőrökkel borított, frissen vágva élénksárga. Kellemetlen, kesernyés íze van.

A magok kemények, feketék, sima és fényesek.

Felhasználások

A Hypoxis hemerocallidea növényt évszázadok óta használják hagyományos gyógyszerként, és ma, tévesen "afrikai burgonya" néven, Dél-Afrikában közismert, és valószínűleg az ország legismertebb muti növénye. Még egy korábbi egészségügyi miniszter is javasolta, hogy a HIV-fertőzöttek napi étrendjébe vegyék be.

Ma már számos vény nélkül kapható gyógyhatású készítmény állítólagos összetevője. A Keleti-fokvidék muti piacain árult növényekről készült tanulmány szerint a Hypoxis hemerocallidea volt a legtöbbet forgalmazott növény.

A gyökértörzset hagyományosan a legkülönbözőbb betegségek kezelésére használják. A gyengébb infúziókat és főzeteket erősítő tonikusként és lábadozáskor, valamint tuberkulózis és rák ellen használják. Használják továbbá prosztata hipertrófia, húgyúti fertőzések, heredaganatok esetén, hashajtóként és bélférgek kiűzésére. Szorongás, szívdobogás, depresszió és reumás ízületi gyulladás további betegségek, amelyeket a növénnyel kezelnek.

A Hypoxis hemerocallidea-t a rákos és HIV-fertőzött betegek immunrendszerének erősítésére használják. A Hypoxisból származó egyik fitokémiai anyag a hipoxozid. Ez egy inaktív vegyület, amely rooperollá alakul át, amely erős farmakológiai tulajdonságokkal rendelkezik a rák, a gyulladások és a HIV szempontjából. A H. hemerocallidea kivonatai a húgyúti rendszer kezelésében is hatékonyak.

A Hypoxisban izolált másik vegyület a szitoszterin vagy fitoszterin, amely immunerősítő. A szitoszterolok számos zöld növényben megtalálhatók, és ez a "Moducare" kereskedelmi termék fő összetevője. A növényt azonban már nem használják fel a Moducare kapszulák gyártásához. Helyette most fenyőolaj- és szójaolaj-kivonatokat használnak.

A növényt és származékait számos muti piacon árulják, és a kereskedelmi termékek széles körben elérhetők. A Hypoxis azonban nyers formában is tartalmaz mérgező anyagokat, és emiatt az Orvosi Ellenőrző Tanács nem vette nyilvántartásba. Figyelmeztetés: A nyers termékek mérgezőek lehetnek, és óvatosan kell használni. Ajánlott biztonságos alternatívaként polcra helyezett terméket használni.

A nemzetség más fajai is mérgezőek az emberre (H. colchicifolia, H. villosa).

A leveleket kötélkészítésre használják. A leveleket és a gumót festékként használják, és fekete színt adnak, amelyet padlófeketítésre használnak.

Gyógyhatása

A kutatások igazolták, hogy a hipoxidok gátolják a sejtosztódást, illetve -szaporodást. Az ormányliliom hagymájában lévő lignánszármazékok gombaölő, baktériumölő és a táplálékok hasznosulását gátló (antinutritív) hatásúak. A szterolok heterozidjai jótékony hatással vannak a prosztata-megnagyobbodásra.