, 2022/11/16

Az orvosi kálmos (Acorus calamus L.), a kálmosvirágúak rendjének egyetlen családjába és egyetlen nemzetségébe tartozó évelő vízinövény. Régebben a kontyvirágfélék családjába sorolták. Más nevei: bécsi sás, kígyófű, büdössás.

Orvosi kálmos

DK-Ázsiából származik. 1574-ben hozták Konstantinápolyból Bécsbe, majd innen terjedt el hazánkban is, főként szerzetesek és barátok közvetítésével, akik gyógyhatása miatt termesztették. A növények később kivadultak, mára pedig a magyar flóra szerves részévé váltak. A kiszáradó termőhelyek miatt állománya veszélyeztetetté vált. Magyarországon védett növény.

A Acorus calamus Linn. egy hagyományos indiai gyógynövény, amelyet az egészségügyi betegségek széles körének kezelésére használnak, beleértve a neurológiai, gyomor-bélrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-, vese- és májbetegségeket.

Hatóanyagai

Trimethylamint, acorint, cholint, kálmus csersavat, keserű és nyálkaanyagot, illóolajat, keményítőt tartalmaz.

Drogja gyöktörzse, hámozva, hámozatlanul, porítva kerül forgalomba. Gyöktörzséből illóolajat (Aetheroleum calami) is előállítanak. Szeszes kivonat is készül belőle.

Egyes gyümölcsleveseknél, gyümölcs-salátáknál, de legfőként borok, likőrök és pálinkák fűszerezésére használják. Különböző teakeverékekben gyomorsav-termelést szabályozó, étvágyjavító, emésztést serkentő, nyugtató hatását hasznosítják.

Gyógyhatásai

Kitűnő étvágygerjesztő, idegerősítő, vértisztító, gyomorerősítő. Kenőcsök alkotórészeként és gyógyfürdőkben reuma kezelésére használják, gyógyfürdőben idegerősítőnek is hatásos.

Tüdőbaj, fagydaganatok és fagyások, gyerekek lisztérzékenységének gyógyítására is használják. Segít a dohányzás leszokásában, naponta 1-2 szem gyökeret kell lassan elrágni.

A kínai és indiai gyógyászat szélesebb körben régóta használja.

Tea készítése

Teája hidegáztatással készül. Egy kávéskanál darabolt gyökeret 2,5 dl hideg vízbe éjszakára beáztatunk, reggel leszűrve, kicsit meglangyosítva kell fogyasztani.

Fürdő készítésénél 100 gramm gyökeret be kell áztatni éjszakára hideg vízbe, másnap felforralni, majd langyosra hűteni és húsz percig áztatni benne a beteg testrészt. Többször is felmelegíthetjük és használhatjuk.

Az Acorus calamus gyökerét még illóolajként is széles körben használják, és revitalizáló szerepet játszik a testápolásban - különösen a bőr hidratálásában -, amint arról a Personal Care Products Council wINCI szótárában olvashatunk.

Ehető felhasználások

A keserűség eltávolítása érdekében meghámozható és megmosható, majd nyersen, gyümölcsként fogyasztható. Sütve ízletes zöldség, és ízesítőként is felhasználható. A keményítőben gazdag gyökér kb. 1%-ban tartalmaz illóolajat, amelyet ételízesítőként használnak. A gyökér keserű glikozidot is tartalmaz.

A Kalmusz illóolaj erős gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyekről ismert, hogy segítenek csökkenteni a gyulladás okozta fájdalmat, bőrpírt és duzzanatot. Aromaterápiában használva a kálmosgyökérolaj nyugtató hatást kelt, és az azt használó személy nyugtató hatást érez.

Felhasználás éd hatékonyság

Fekélyek.

Gáz.

Gyomorpanaszok.

Étvágygerjesztés.

Ízületi gyulladás.

Szélütés.

Bőrbetegségek.

Egyéb állapotok.

Több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a calamus hatékonyságát ezekben a felhasználási célokban értékelni lehessen.

A Natural Medicines Comprehensive Database a tudományos bizonyítékok alapján a következő skála szerint értékeli a hatékonyságot: Hatékony, Valószínűleg hatékony, Valószínűleg hatékony, Valószínűleg hatástalan, Valószínűleg hatástalan és Elégtelen bizonyíték az értékeléshez (az egyes minősítések részletes leírása).