, 2022/11/16

Az orvosi kecskeruta (Galega officinalis) a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó növényfaj. A Közel-Keleten őshonos, de Európába, Nyugat-Ázsiába, Pakisztánba is betelepítették.

Orvosi kecskeruta

Az orvosi kecskeruta évelő növény, amely bokrosan nő, és felálló szára 40–100 cm magas. Páratlanul szárnyalt levelei rövid nyelűek, és 11-19 levélkéből állnak. A levélkék lándzsásak vagy elliptikus alakúak. Virágfürtjei hosszú nyelűek és dús virágúak. Virágai lilás vagy fehér színűek. Hüvelytermése 2–3 cm hosszú, sokmagvú, a magvak között finom befűződésekkel. Nektár és virágpor termelése méhészetileg is fontos. Virágzása július - augusztusban folyamatosan tart.

Felhasználása

A kecskerutát belsőleg emésztési zavarok kezelésében, valamint a mellékvesekéreg és a hasnyálmirigy működésének serkentésére használják. Vízhajtó, enyhébb lefolyású cukorbetegség esetén vércukorszint-csökkentő hatását használják ki. A kecskeruta kivonata kedvező hatást gyakorol a tejelválasztásra, ezért használható szoptató anyák tejfokozására, és a tej tartalmasabbá, zsírosabbá tételére.

Hollandiában a tehenek tejhozamának fokozására a takarmányhoz kecskerutát adagolnak. Gyenge izzasztó hatású. Külsőleg kozmetikai készítményként mellápolásra használják. Epilepszia esetén is ajánlják fogyasztani, egyéb gyógynövényekkel teakeverékként. Régebben a népgyógyászat sűrűbben alkalmazta erre a célra.

Gyógyhatása

A kecskeruta tea fogyasztását többek között emésztési zavarok esetén javasolják. Serkenti a mellékvesekéreg és a hasnyálmirigy működését. Mivel kitűnő vízhajtó, fogyasztása előnyös különböző ödémás megbetegedések esetén is. Ezen kívül csökkenti a vércukorszintet, és kedvező hatással van a tejelválasztásra.

Felhasználás külsőleg

Megtalálható mellápolásra készített kozmetikai kenőcsökben.

Állapotok, amelyekben ajánlott

Kapcsolódó cikkek

Ezért használj ginzeng tartalmú sampont!

Szemölcs ellen mi a megoldás?

Hajnövesztés Turbógyorsasággal

8+1 tipp fogínygyulladás ellen

Milyen tünetei vannak a prosztata nem megfelelő működésének?

A női hajhullás okai

magas vércukorszint

emésztési zavarok

hasnyálmirigy-problémák

tejelválasztás

epilepszia

Kecskeruta tea készítése

2 teáskanál szárított kecskerutát forrázzon le 200 ml forrásban lévő vízzel. Hagyja ázni 15 percig, majd szűrje le. Naponta maximum 3 csésze fogyasztása ajánlott.

Ellenjavallat

Az orvosi kecskeruta magjai mérgezőek! Hosszan tartó fogyasztása orvosi felügyelet mellett ajánlott! Nem használható más gyógyszerek mellett!

Kecskeruta hatása röviden

Vércukorszint-csökkentő, tejfokozó, vízhajtó, antibakteriális hatású

Hatóanyagai: kis mennyiségű flavonoidok, szaponinok, zsírsavak, alkaloidok, guanidin, galegin, hidroxigalegin, keserűanyagok.

Gyűjtése, szedése, tárolása

Nyár közepétől ősz végéig, virágzás idején szedhető. Mivel nagy területen termő növény, ezért a betakarítása fűkaszával történik. Árnyékos, szellős helyen érdemes kiszárítani.